حسادت مشکلی است که زندگی خیلیها را تحت تاثیر قرار میدهد. در این مقاله میآموزیم چطور با ۳ گام این حس را در خود از بین ببریم و زندگی خود را از آسیبهای آن حفظ کنیم.
حسادت یکی از هیجانات بنیادی انسان است که از کودکی تا بزرگسالی مستقیماً در روابط بین افراد مخصوصا در روابط عاشقانه تاثیرگذار است. این حس بیشتر از اینکه یک خصلت باشد یک واکنش عاطفی است. این واکنش معمولا در برابر نگرانی واقعی یا غیر واقعی رخ میدهد. این نگرانی اغلب زمانی که فرد گمان میکند رابطهاش در معرض تهدید قرار گرفته یا موقعیتاش خراب میشود بروز میکند.
حسادت گاهی بد نیست
حس حسادت در حد تعادل، بین دو نفر یا بین دو گروه میتواند باعث تشویق افراد برای تلاش آگاهانه جهت افزایش احساس ارزش در فرد گردد. برخی از روانشناسان حتی ادعا کردهاند که اگر کسی اصلاً این حس نداشته باشد، در تعهد خود نسبت به رابطه با دیگران دچار کمبود میشود.
حس حسادت چگونه در ما ایجاد میشود؟
غالباً حسادت ریشه در کمبود عزتنفس و اعتماد به خود دارد. در نتیجه به درجات مختلف، بر حسب این که میزان و سطح عزتنفس و اطمینان فرد چقدر باشد، بر روی افراد تأثیر میگذارد. این کمبود عزت نفس منجربه ایجاد تصورات غیر واقعی میشود و این تصورات عامل بروز حسادت هستند.
انسانها عموما به دلیل حس عشق بیاندازه یکی از طرفین و ترس از دست دادن حسودی میکنند. با کنترل بیش از حدِ معمول، در نهایت منجر به کشمکش میشوند. با وجود اینکه حسادت بیشتر در روابط عاشقانه دیده شده، این حس معمولا در بین همکاران و رقبا و همچنین بین خواهران و برادران نیز وجود دارد. زمانی کودکان حسودی میکنند که والدین و اطرافیان به یکی از فرزندان بیشتر توجه میکنند. این توجه مضاعف باعث برانگیختگی حس حسادت در دیگری میشود.
میگویند کمی حسودی کردن برای حفظ چیزی که داریم یا برای به دست آوردن یک رابطه و بهبود رابطه لازم است، اما به نظر نمیآید این توجیه درستی برای افزایش چنین احساسی و ابراز آن در یک رابطه باشد. حسودی کردن باعث نمیشود چیزی را حفظ کنید یا مراقب آن باشید.
این احساس مانند بسیاری از هیجانات دیگر، در عین حال که میتواند به «حفظ» رابطه کمک کند اما در برخی موارد، میزان آن شدت میگیرد و شروع به منحرف کردن فکر فرد میکند. اینجاست که دیگر از جنبه محافظتی خارج شده و جنبه مخرب به خود میگیرد. این نوع حسادت، غیرعادی یا ناهنجار است و روانپزشکان آن را حسادت بیمارگونه مینامند. حسادت بیمارگونه در برخی موارد حاد ممکن است به خشونت و حتی مرگ بینجامد.
حسادت چه تاثیری روی ما و روابط ما میگذارد؟
شخص حسود کسی است که از وجود نعمت، شادکامی، موفقیت و پیشرفت دیگران در حیطههای مالی، تحصیلی و شغلی، مورد توجه واقع شدن دیگران توسط فرد یا افراد دیگر، مطرح شدن سایرین در حیطههای مختلف اجتماع بی میل است. حسادت خیلی پیچیده است و ممکن است در هر یک از ما متفاوت باشد. اما این حس عمدتا چیزی برای ما به ارمغان نمیآورد و در نهایت منجر به اختلال و پریشانی و بیارزشی میشود.
این احساس در نهایت تبدیل به ناتوانی و حس کمبود در شخص حسود شده و او را دچار حقارت میکند. افکاری که باعث حسادت هستند، در ذهن ما شروع به پیشروی میکنند و در صورتی که نتوانیم آن را کنترل کنیم، این افکار بر ما مسلط شده و درنتیجه ممکن است منجربه پرخاشگری و اختلال شوند.
حسادت شبیه به ویروس است و میتواند حتی بهترین روابط را نابود کند. هیچکس دوست ندارد با یک فرد حسود در ارتباط باشد. نتیجه احساس حسادت ناامنی و ترس است. حسادت میتواند بهترین توصیف از ترکیبی از هیجانات مختلف شبیه به استرس، عصبانیت، ترس و ناامنی باشد.
در حس حسادت، غالبا نوعى ترس نیز وجود دارد. زیرا حسود گاهی احساس مىکند که عاطفه شخص مورد علاقهاش نسبت به وى به خطر افتاده است و یا موقعیت، مقام و یا چیزی که او انتظار رسیدن به آن را داشته، دیگرى تصاحب کرده است. اگر شما بتوانید حسادت خود را کنترل کنید، کاراییتان بیشتر میشود و منجر به رشد و توسعه شخصی میگردد.
چگونه میتوانیم بر حسادت خود غلبه کنیم؟
راههای زیادی برای غلبه بر حسادت وجود دارد. یکی از راههای بسیار موثر برای غلبه بر این حس استفاده از تکنیکهای ان ال پی و هیپنوتراپی است. گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات در ادامه تکنیکهای ان ال پی برای غلبه بر احساس حسادت را آموزش میدهد.
قدم اول – وجود حسادت را در خود بپذیرید
منظور از پذیرش حسادت این نیست که این حس را قبول کنید و با آن کنار بیاید. مقصود از پذیرش وجود این حس، باور کردن آن است. یعنی به وجود این احساس در خود پی ببرید و آن را کتمان نکنید. برای اطمینان از وجود این حس میتوانید از اطرافیان خود کمک بگیرید.
از دوست یا شریک خود درباره اینکه حسود هستید یا نه سوال کنید. این باعث میشود در صورتی که جواب مثبت باشد منجربه خجالت زدگی شما شود. این قدم بزرگی برای پذیرش است و با پذیرش آن شما میتوانید شروع به ایجاد تغییر کنید. تا وقتی شما پذیرش نداشته باشید اقدامی برای از بین بردن آن نخواهید کرد.
قدم دوم – شواهد را پیدا کنید
اتفاقاتی که در شما منجر به حسادت شده است را پیدا کنید و بنویسید. شواهدی را پیدا کنید که رابطه شما را دچار خطر میکند؟ رفتارهایی را پیدا کنید که موقعیت شما را به خطر انداخته است؟ سعی کنید کلماتی را پیدا کنید که شما زیاد استفاده کردهاید و آنها در ذهن و احساستان وجود دارد.
قدم سوم – ریشه حسادت را پیدا کنید
مساله مهم شناسایی درست و منطقی این حسادت و در نتیجه یافتن ریشه اصلی آن است. تا ریشه ایجاد این احساس را شناسایی نکنید امکان غلبه بر آن وجود ندارد. زمانی که دلیل اصلی آن را پیدا کردید در جهت رفع آن اقدام نمایید. آیا مشکل شما در رابطه با استعداد و تواناییهایتان است یا رفتار و عملکردهایتان؟ شما در باورهایتان مشکل دارید یا عزت نفستان؟
شما باید به طور مثبت و با کلمات مثبت با خودتان صحبت کنید. همیشه برای خودتان ارزش زیادی قائل باشید و خودتان را دوست داشتنی بدانید. به این فکر کنید که شریک عاطفیتان، شما را دوست دارد و برای شما احترام زیادی قائل است. در ذهنتان به تمام فراوانیهای جهان هستی فکر کنید. به این بیاندیشید که قطعا شما دارای تواناییها و استعدادهای زیادی هستید. زمانی که اینگونه فکر میکنید از فرصتها و شانسهای پیش رویتان آگاه میشوید.
همیشه قبل از هرگونه واکنش یک لحظه تامل کنید و تا 10 بشمارید. خود و احساستان را پیدا کنید. الگوهای قدیمیتان را بشکنید. اگر قبلا رفتار و واکنشی نشان دادهاید که منجر به ناراحتی طرف مقابلتان شده است، سعی کنید آن را تغییر دهید. به این فکر کنید که حس حسادت پیامهای زیادی برای شما دارد. سعی کنید پیام نهفته در افکار و احساسات خود را بیابید. حسادت میتواند یکی از نشانههای عشق باشد. حسادت با شما حرف میزند. به حرفهایش گوش کنید، به اینکه چه میگوید، آن را ببینید و احساسش را بیابید.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات