طوفان فکری یا بارش فکری روشی است که میتوان برای افزایش خلاقیت استفاده کرد. در واقع این تکنیک به ما کمک میکند با بررسی و آگاهی از شرایط به ایدهی مناسب برسید.
تاریخچه طوفان فکری به بيش از ۷۰ سال پيش بر میگردد که توسط الکس آزبورن به منظور افزايش کميت و کيفيت ايدههاي تبليغاتي، طراحي شد. این تکنیک در کشورهای غربی بسیار مورد استقبال قرار گرفت. تقریبا بعد از مدتها این روش مورد استفادهی اکثر مردم قرار گرفت و در واقع افراد و شرکتها توانستند توسط این تکنیک بیشترین بازخورد را دریافت کنند.
نحوه کار طوفان فکری اینگونه است که اعضا از طریق گردهمایی میکوشند راهحلی برای حل موضوع با ایدههایی که مطرح میشود پیدا کنند. هر کدام از اعضای جلسه ایدهای را عنوان میکند و در نهایت تبدیل به یک ایدهی اصلی میشود. طوفان فکری دو موضوع را به عنوان هدف دنبال میکند. اولین موضوع ایدهسازی برای انجام کار به بهترین نحو ممکن و دومین هدف راهحل برای برطرف کردن مشکل میباشد.
جلسات طوفان فکری برای ایدهپردازی
وقتی که قرار است طوفان فکری بهصورت گروهی مطرح شود نیاز است تا مواردی مشخص شده حاکم بر جلسه باشد. جلسات طوفان فکری زمانی برگذار میشود و نتایجی مناسب را به همراه دارد که پیشنیازهای آن را تمام اعضا رعایت کرده باشند. در ادامه به مواردی که باعث میشود جلسات طوفان فکری بهتری برگزار شود اشاره خواهیم کرد.
مدیریت جلسه طوفان فکری
شخصی که اعضا را در یک اتاق گرد هم میآورد در واقع وظیفهی مدیریت جلسه را نیز بر عهده دارد. این شخص وظیفه دارد محیطی را آماده کند که اعضا بتوانند در یک محیط آرام و دوستانه نظرات خود را بگویند. به این جهت که اگر جلسه تحت رهبری کسی که فشار بر اعضا را در دستور کار خود قرار دهد هرگز نمیتواند بر آن چیزی که مد نظرش است دست یابد. هماهنگی بین ایدهها و شناسایی ایدهها میتواند از دیگر وظایف مدیر جلسه باشد.
لحن صحبت کردن
ضروری است که جلسه طوفان فکری با لحن مناسب شروع شود و ادامه یابد. این بدان معناست که مهم نیست که چه کسی مجری یا مجری رهبری جلسه باشد. همهی اعضایی که در جلسه حضور دارند به دنبال ارائه بهترین ایدهها میباشند. حال ممکن است ایدهای که شخصی ارائه میدهد آنچنان تحت استقبال دیگران قرار نگیرد. مهم این است که ایده ارائه شده و در جلسه حق نقد آن را نخواهیم داشت. تمامی ایدهها باید مکتوب شوند و بررسی آنها به بعد موکول شود.
به اعضا فرصت دهید
این تصور غلطی است که مدیران به دنبال سریعترین و بهترین ایدهها از اعضا هستند. باید به اعضا زمان داده شود ( تکنیکهایی برای افزایش کارایی در ادامه ذکر میشود) تا بتوانند بحث را درک کنند و به نوعی خود را در مسیر جلسه بیاندازند. گاهی اعضا نیاز دارند بر موجی از ایدههای دیگران سوار شوند و آنها را توسعه دهند. اگر اعضا ایدههای متفاوتی با آنچه که مد نظرتان است بیان میکنند به عنوان مدیر جلسه باید از آنها استقبال کنید. سرکوب ایدهها نه تنها باعث نمیشود اعضا ایدههای جدیدتری بیان کنند بلکه باعث ایجاد حس شکست در اعضا شود.
تکنیکهای افزایش خلاقیت در جلسات
تکنیک یادداشت
از تمامی اعضا بخواهید تمامی ایدههای خود را بر روی کاغذ یادداشت بنویسند. حال این یادداشت میتواند ایده باشد یا اینکه در تحلیل ایدههای دیگران نحوهی کار کردن و کجا اجرا کردن آن ایده باشد. یادداشت کردن ایدهها فرد را در حالت تفکر قرار میدهد و تمام تمرکز آن بر ساخت ایده انتقال داده میشود.
تکنیک مشتری بودن
اگر محصول یا خدماتی را ارائه میکنید و جلسهی شما درباره افزایش فروش یا تعامل بیشتر با مشتری است بهتر است اعضا در نقش مشتری ظاهر شوند. به این ترتیب که اعضا بررسی میکنند چه طریقی میتواند مشتریان را به مجموعه نزدیکتر کند و یا چه عاملی باعث میشود در اینستاگرام جذب فالوئر بیشتری داشته باشیم. گاهی دید قضایا از دید مشتری بسیار مهمتر از تفکرات مدیران میباشد و زودتر شما را به نتیجهی دلخواه خواهد رساند.