یکی از نکات کلیدی در رسیدن به موفقیت تامین منابع مورد نیاز برای رسیدن به موفقیت هست. به منابع مورد نیاز برای داشتن یک کسب و کار موفق، منابع کلیدی میگن. در صورتی که منابع کلیدی کسب و کار خودمون رو پیش از شروع نشناسیم ممکنه به سرعت در کاری که شروع کردیم شکست بخوریم.
البته بررسی و شناسایی منابع کلیدی صرفا مربوط به پیش از شروع کسب و کار نیست. بلکه در تمام مراحل کار باید حواسمون به منابع کلیدی مورد نیاز باشه وگرنه ممکنه تو کارمون از رقبا عقب بمونیم.
خیلیها تصور میکنن برای شروع یک کسب و کار فقط به پول و سرمایه نیاز هست. یا حداقل تصورشون اینه که سرمایهی اولیه مهمترین منبع کلیدی برای یک کسب و کار هست. اما این تفکر درست نیست. در این مقاله که ششمین مقاله از سری مقالات راههایی برای رونق کسب و کار هست، ویژگیهای منابع کلیدی رو توضیح میدهیم تا بتوانید به راحتی منابع کلیدی رو شناسایی و تفکیک کنید. علاوه براین درباره انواع منابع کلیدی هم توضیح میدهیم.
منابع کلیدی کسب و کار خود را با چه ویژگیهایی بشناسیم؟
منابع کلیدی به طور کل عواملی هستند که باعث چرخیدن چرخهای یک کسب و کار میشوند. یعنی اگر هر کدام از منابع کلیدی را نتوانیم تامین کنیم یا نتوانیم حفظ کنیم، احتمال دارد کسب و کارمان با شکست روبرو شود.
۱- خلق ارزش پیشنهادی
در دومین مقاله از این سری مقالات درباره ارزش پیشنهادی (پیشنهاد جذاب) توضیح دادیم. یعنی پیشنهادی که به مشتری عرضه شود تا بتوانیم درآمد خود را افزایش دهیم. یکی از ویژگیهای منابع کلیدی اینست که باعث خلق ارزش پیشنهادی ما میشود. میتوانید برای آشنایی با روشهای طراحی ارزش پیشنهادی و ویژگیهای آن، این مقاله رو مطالعه کنید: «۹ راه برای رونق کسب و کار (قسمت دوم): پیشنهاد جذاب».
فرض کنید تصمیم دارید یک رستوران راه انداری کنید که غذاهای خاص در آن به مشتری عرضه میشود. قطعا آشپزی که بتواند این غذاها رو تهیه کند یکی از منابع کلیدی شما به حساب میآید. چون اگر نتوانید چنین آشپزی پیدا کنید اصلا نمیتوانید این ارزش پیشنهادی را به مشتری عرضه کنید.
۲- رساندن ارزش پیشنهادی به مشتری
در مقاله سوم از این سری مقالات درباره کانالهای ارتباط با مشتری توضیح دادیم که یکی از موارد مهم در موفقیت هر کسب و کاری به حساب میآبد. میتوانید جزییات بیشتر درباره کانالهای ارتباط با مشتری را اینجا مطالعه کنید: «۹ راه برای رونق کسب و کار (قسمت سوم): کانال ارتباط با مشتری».
یکی از کارهایی که کانالهای ارتباطی برای کسب و کار ما انجام میدهند این است که ما میتوانیم از طریق آنها ارزش پیشنهادی خود را به دست مشتری برسانیم. کانالهای ارتباطی که باعث میشوند با ارزش پیشنهادی را به دست مشتری برسانیم جزو منابع کلیدی ما هستند. چون اگر آنها را در اختیار نداشته باشیم، ممکن است کسب درآمد ما به شدت تهدید شود.
فرض کنید کسب و کاری داریم که تخفیفهای دورهای عامل اصلی جذب مشتری برای ما هست. در واقع این تخفیفها ارزش پیشنهادی ما به مشتری هست. بنابراین سایتهای تخفیف و خرید گروهی میتوانند یکی از منابع کلیدی برای کسب و کار ما باشند.
۳- دسترسی به بازار هدف
یکی دیگه از ویژگیهای کانالهای ارتباط با مشتری این هست که دسترسی ما به مشتریهای ما را فراهم میکنند. فرض کنید شما یک باغدار هستید. شما نمیتوانید همیشه محصولات خود را مستقیم به بازار عرضه کنید. بنابراین واسطهای که محصولات را از شما میخرد و به میادین میوه و تره بار عرضه میکند یک کانال دسترسی به مشتری محسوب میشود.
اگر ارتباط شما با این کانال قطع شود، دیگر نمیتوانید محصولات خود را بفروشید. بنابراین کانالهای ارتباط با مشتری که باعث دسترسی شما به مشتری میشوند جزو منابع کلیدی شما به حساب میآیند. گاهی اوقات ممکن است گرفتن یک مجوز دسترسی شما را به بازار هدف تامین کند. بنابراین باید این نوع مجوزها را هم جزو منابع کلیدی به حساب بیارید و برای تامینش برنامه داشته باشید.
۴- حفظ ارتباط با بخشهای مختلف مشتریان
هر کسب و کاری میتواند بخشهای مختلفی از مشتریان را داشته باشه. بخشبندی مشتریان میتواند سرنوشت یک کسب و کار رو تعیین کند. در این مورد در مقاله اول از این سری مقالات توضیح دادیم: «۹ راه برای رونق کسب و کار (قسمت اول): جذب مشتریهای جدید».
منابعی که ارتباط ما را با بخشهای مختلف مشتریان حفظ میکنند جزو منابع کلیدی ما به حساب میآیند. شاید یک شماره تلفن رند یا ۴ رقمی که مشتری آن را راحت به یاد بسپارد یکی از همین منابع کلیدی برای کسب و کار شما باشد.
۵- کسب درآمد
همه تلاشهای ما برای کسب درآمد است. هر منبعی که میتواند باعث شود ما به درآمد برسیم، جزو منابع کلیدی به حساب می آید. اگر شما کارمندی دارید که میتواند تعامل خوبی با مشتری داشته باشد و فروش شما رو تضمین کند، آن کارمند جزو منابع کلیدی شما به حساب میآید.
یا مثلا اگر محصولی دارید که آن را از طریق سایت به فروش میرسانید، سایت شما یکی از منابع کلیدی شماست. ثبت اختراع هم یک منبع کلیدی به حساب میآید. چون از طریق ثبت اختراع میتوانید به درآمد برسید.
انواع منابع کلیدی برای کسب و کار
منابع کلیدی را به طور کلی میشود به ۴ دسته تقسیمبندی کرد.
۱- منابع فیزیکی
این دسته شامل منابع فیزیکی مثل مغازه، کارخانه، وسایل نقلیه و شبکههای توزیع است. مثلا انبار نگهداری کالا برای خیلی از فروشگاههای اینترنتی فروش کالا یکی از منابع فیزیکی به حساب میآید. سیستم توزیع کالا یکی دیگر از منابع فیزیکی برای این فروشگاهها هست. معمولا منابع فیزیکی هزینههای بالایی را برای خرید و نگهداری به ما تحمیل میکنند.
۲- منابع معنوی
از جمله منابع معنوی میشود به برند، حق اختراع، حق نشر، تفاهم همکاری، پایگاه دادههایی از اطلاعات مشتریان اشاره کرد. هر چند تامین این نوع از منابع کلیدی کار سختی هست، اما زمانی که بتوانیم آنها رو تامین کنیم بسیار ارزشمند خواهند بود.
برند برای خیلی از تولید کنندگان پوشاک و رستوانها در جهان یکی از مهمترین منابع کلیدی به حساب میآید. برای خیلی از شرکتهای بزرگ در حوزه فناوری اطلاعات، حق اختراع یک منبع کلیدی خیلی مهم هست. برای تولید کنندگان محتوا، مثل نویسندگان و فیلمسازان، مسئله حق نشر یک منبع کلیدی و با اهمیت است.
۳- منابع انسانی
منابع انسانی برای هر کسب و کاری ضروری هست. هیچ کسب و کاری رو نمیتوان تصور کرد که به هیچ نیروی انسانی نیاز نداشته باشد. اما منابع انسانی برای بعضی از کسب و کارها از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. مثلا منابع انسانی برای کسب و کارهایی که به دانش یا تخصص خاصی نیاز دارند یک منبع کلیدی به حساب میآید. آشپز همان رستوران با غذاهای خاص که مثال زدیم نمونهای از منابع انسانی هست که باید به عنوان منابع کلیدی بهش توجه کنیم.
۴- منابع مالی
همانطور که اوایل این نوشته اشاره کردیم اکثر افراد پول را به عنوان یک منبع کلیدی به خوبی میشناسند. اما باید دقت داشته باشیم که منابع مالی هم مدلهای مختلفی میتواند داشته باشد. مثل پول نقد، وام بانکی و حتی اعتبار. میدانیم خیلی از معاملات در بازار براساس اعتبار انجام میشود. بنابراین همیشه باید حواس شما به منابع مختلف مالی خودتان باشد.
منابع کلیدی عواملی هستند که کسب و کار شما رو حفظ میکنند، در سوددهی شما موثر هستند و باعث میشوند بتوانید در بازار رقابت کنید. پس همیشه منابع کلیدی کسب و کار خود را به دقت شناسایی کنید و آنها را به خوبی مدیریت کنید.
قسمت بعدی: ۹ راه برای رونق کسب و کار (قسمت هفتم): فعالیتهای کلیدی
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات