بعد از ازدواج درست میشه. این جمله رو خیلی اوقات شنیدیم. هم از طرف فامیل و دوستان، هم از طرف عرس یا داماد آینده. اما واقعا چقدر میشه روی تغییر شریک زندگی بعد از ازدواج حساب باز کرد؟ در این مقاله در این رابطه توضیح میدیم. با گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات همراه باشید.
چرا به دنبال تغییر شریک زندگی خود بعد از ازدواج هستیم؟
یکی از دلایل اینکه قبل از اینکه ازدواج کنیم، به فکر تغییر شریک زندگی خودمون، بعد از ازدواج هستیم غرور هست. ما فکر میکنیم که راه و روش خودمون برای زندگی درست هست و طرف مقابل باید بعد از ازدواج درست شبیه ما بشه. اما گاهی اوقات اگه منصفانه نگاه کنیم، میبینیم که طرف مقابل ما مشکل خاصی نداره، فقط روش زندگیش با ما متفاوت هست. بنابراین به جای اینکه به تغییر طرف مقابل فکر کنیم بیشتر باید نزدیک شدن این تفاوتها رو بررسی کنیم. باید ببینیم این تفاوتها میتونه به زندگی آسیب وارد بکنه یا نه؟ و چقدر این تفاوتها میتونن به هم نزدیک بشن؟
یکی دیگه از دلایلی که باعث میشه قبل از ازدواج به تغییر شریک زندگی فکر کنیم، اختلافات و باورهای متفاوتی هست که بین دو نفر یا دو خانواده وجود داره. در این شرایط از یک طرف، دختر و پسر تصمیمشون برای ازدواج قطعی شده، از طرف دیگه متوجه شدن که اختلافات اساسی بینشون هست. بنابراین یکیشون یا هر دو به تغییر شریک زندگی بعد از ازدواج فکر میکنن.
آیا تغییر شریک زندگی بعد از ازدواج ممکن هست؟
حالا که دلایل تمایل دختر و پسر برای تغییر شریک زندگی بعد از ازدواج رو بررسی کردیم، باید ببینیم اینکار اصلا عملی هست یا نه؟ اگه بخوایم خیلی مختصر جواب بدیم پاسخ منفی هست. اما چرا؟
یک نفر بیست و چند سال یا حتی بیشتر با یک سری باورها رشد کرده. یک مدل مشخص زندگی کرده و تبدیل شده به فردی که الان قصد ازدواج با شما رو داره. یعنی آدمی که در حال حاضر قصد دارید باهاش ازدواج کنید نتیجه چندین و چند سال زندگی، باورها و تجربیات مختلف هست. بنابراین اگر این آدم بخواد تغییر کنه قطعا به زمان نیاز داره.
البته بعضیها هستن که اعتقاد دارن اگه طرف مقابل عاشقشون باشه، این عشق میتونه اون آدم رو تغییر بده. در جواب این دوستان باید بگیم که تغییری که به سرعت بوجود بیاد به سرعت هم از بین میره. وقتی شخصیت و باورهای یک نفر طی سالها شکل گرفته، هیچ چیز نمیتونه اون رو به سرعت تغییر بده. بنابراین اگر قبل از ازدواج تغییری رو در طرف مقابل مشاهده کردید زیاد به ماندگاری اون تغییر دلخوش نباشید.
حتی گاهی اوقات نمیشه روی تغییر آدمها طی زمان هم حساب باز کرد. میپرسید چرا؟ چون هر چی سن آدمها بالاتر میره تغییر پذیریشون کمتر میشه. یک کودک رو خیلی خیلی راحتتر میشه تغییر داد تا یک نوجوان. شخصیت اکثر آدمها مثل خمیری هست که ابتدا خیلی نرم و منعطف هست اما به مرور زمان سخت و غیرقابل تغییر میشه. بنابراین حتی به اینکه شریک زندگیتون چند سال بعد از زندگی تغییر میکنه هم دل خوش نباشید. حتی باید بدونید که تلاش برای تغییر شریک زندگی از پایه و اساس اشتباه هست.
چرا تلاش برای تغییر شریک زندگی بعد از ازدواج اشتباه است؟
وقتی شما تلاش میکنید که شریک زندگی خودتون رو تغییر بدید، به طور ناخودآگاه از موضع بالاتر به شریک زندگیتون نگاه میکنید. اما میدونیم که برای داشتن یک زندگی خوب، دو نفر باید دوشادوش هم باشن، کنار هم باشن، نه اینکه یکی از بالا به اون یکی نگاه کنه.
بنابراین وقتی تلاش میکنید شریک زندگی رو تغییر بدید به طور ناخوآگاه خودتون رو در موضع قدرت و شریک زندگی رو در موضع ضعف میبینید. همین احساس تعادل زندگی رو به هم میزنه. این احساس باعث میشه همیشه توقع داشته باشید شریک زندگیتون از شما ممنون و متشکر باشه. همین حس شما به شریک زندگیتون منتقل میشه و کم کم این حس درونش بوجود میاد که تو زندگی زیر بار منت شما هست. شاید این سوال براتون بوجود بیاد: «یعنی برای ازدواج، هر کس باید همونطوری که هست بمونه؟». در ادامه به این سوال جواب میدیم.
آیا برای ازدواجی موفق نیاز به تغییر نیست؟
همه این جمله رو شنیدیم: «دو نفر که میخوان ازدواج کنن، باید از من تبدیل به ما بشن». این جمله داره به ما میگه وقتی میخوایم ازدواج کنیم باید با کسی که به عنوان شریک زندگی انتخاب کردیم، یکی بشیم. و اینکار رو نمیشه انجام داد مگر اینکه خودمون رو تغییر بدیم.
تمام صحبتهایی که تا الان انجام دادیم روی این مسئله تاکید میکرد که برای تغییر شریک زندگی تلاش نکنید. تغییر لازمه اما تغییر خودمون. بله به جای اینکه تلاش کنیم تا شریک زندگی رو تغییر بدیم، باید تلاش کنیم تا خودمون رو تغییر بدیم و به شریک زندگیمون نزدیک و نزدیکتر بشیم.
دقت به یک نکته خیلی خیلی ضروری هست. شروع زندگی مشترک به هماهنگی و تغییر جزیی نیاز داره، نه تغییرات اساسی و کلی. پس لطفا اگر قبل از ازدواج متوجه شدید که با طرف مقابلتون تفاوتهای اساسی دارید، زندگی مشترک رو شروع نکنید. چون نه امکان تغییر شریک زندگی وجود داره نه میتونید خودتون رو با فردی که انتخاب کردید هماهنگ کنید. چون باید تبدیل به یک انسان دیگه بشید.
بنابراین اگر دوست دارید ازدواج موفقی داشته باشید، به تغییر شریک زندگی فکر نکنید. به دنبال کسی باشید که به هم شبیه هستید و به تغییر و هماهنگی جزیی برای شروع زندگی نیاز دارید. در نهایت به جای ایجاد تغییر در شریک زندگی، تغییر رو از خودتون شروع کنید.
امیدواریم با توجه به نکاتی که در این مقاله گفته شد، تونسته باشیم در انتخاب شریک زندگی بهتون کمک کرده باشیم.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات