43000313 - 021

با ما در تماس باشـید

آیا تکنیک زنجیر کردن انکورها برای مدیریت قدرتمند احساسات را می‌شناسید؟

اگه درگیر احساسات منفی مثل عصبانیت، نگرانی، اضطراب، استرس، افسردگی و… هستید و می‌خواید از این احساسات منفی دور بشید، تکنیک زنجیر کردن انکورها که یکی از تکنیک‌های قدرتمند ان ال پی هست می‌تونه به شما کمک کنه. پس برای آشنایی با تکنیک قدرتمند زنجیر کردن انکورها با ما همراه باشید.

منظور از انکور گیری در ان ال پی چیست؟

منظور از انکور گیری در ان ال پی چیست؟
انکور گیری یکی از تکنیک‌های ان ال پی برای تغییر سریع شرایط روحی هست

انکور به معنای لنگر هست. در زبان فارسی از انکور گیری با نام شرطی سازی هم نام برده میشه. انکور گیری یکی از تکنیک‌های ان ال پی (برنامه‌ریزی عصبی – کلامی) هست که به وسیله اون می‌تونید احساسات خودتون رو به سرعت تغییر بدید. مثلا اگه برای امتحان یا کنکور به استرس دارید، می‌تونید با استفاده از این تکنیک به سرعت از حالتی که استرس دارید به حالتی که احساس خوبی دارید تغییر وضعیت بدید.

این مقاله با این فرض نوشته شده که شما اطلاعات کافی درباره تکنیک انکور گیری ان ال پی دارید. اگه اطلاعات‌تون درباره تکنیک انکور گیری کامل نیست می‌تونید این مقاله رو مطالعه کنید: «چطور کنترل احساسات خود را به وسیله تکنیک شرطی سازی ان ال پی بدست بگیریم؟». با مطالعه این مقاله هم با نحوه عملکرد انکورها آشنا می‌شید، هم انواع انکورها رو می‌شناسید و هم روش استفاده از تکنیک شرطی سازی (انکور گیری) رو می‌آموزید.

چرا با وجود تکنیک انکور گیری به تکنیک زنجیر کردن انکورها نیاز است؟

همونطور که گفتیم با تکنیک انکور گیری میشه به سرعت یک احساس منفی رو با یک احساس مثبت جایگزین کرد. اما گاهی اوقات گذر از حالت نامطلوب و رسیدن به حالت مطلوب به طور ناگهانی امکان پذیر نیست.

مثلا فردی رو در نظر بگیرید که در حالت ناامیدی گیر افتاده. شاید انتقال این فرد از حس ناامیدی به حالتی که سرشار از انگیزه باشه، به صورت ناگهانی، یعنی در یک مرحله امکان‌پذیر نباشه.در چنین مواردی تکنیک زنجیر کردن انکورها کاربرد داره.

تکنیک زنجیر کردن انکورها چطور کار می‌کند؟

تکنیک زنجیر کردن انکورها چطور کار می‌کند؟
تکنیک زنجیر کردن انکورها مثل بالا رفتن از پله‌ها هست

تکنیک زنجیر کردن انکورها شبیه به بالا رفتن از پله عمل می‌کنه. اگه پله اول رو حالت نامطلوب یا احساس منفی (مثلا ناامیدی) در نظر بگیریم، پله آخر حالت مطلوب یا احساس مثبت (مثلا داشتن انگیزه) هست. پله‌های میانی هم انکورهای مختلفی هستند که به هم متصل شدند.

نکته مهمی که در اینجا باید بهش اشاره کنیم این هست که انکورهایی که به عنوان پله‌های میانی ازشون استفاده می‌کنیم باید با هم همپوشانی داشته باشند. یعنی حالت‌هایی رو به عنوان پله‌های میانی انتخاب کنیم که مشخصه‌های مشترک دارند. و البته حالت بعد باید نسبت به حالت قبل به وضعیت مطلوب نزدیک‌تر باشه.

مثلا اگه فردی دچار احساسی منفی مثل ناامیدی هست، اگه بخواد به طور ناگهانی در خودش انگیزه ایجاد کنه، ممکنه دچار تنش، اظطراب، استرس یا تضاد در تلاشی که می‌کنه بشه. بنابراین با استفاده از تکنیک زنجیر کردن انکورها، فرد ابتدا باید به حالتی بره که با حالت ناامیدی همپوشانی داشته باشه. مثلا حالت سردرگمی.

این فرایند رو به همین ترتیب ادامه می‌دیم تا به مرحله‌ای برسیم که مرز حالت منفی و مثبت هست. در این وضعیت فرد مورد نظر در حالتی هست که دچار کمی حسِ منفی هست. این وضعیت، شرایط حساسی به حساب میاد. چون در این حالت باید فرد رو از حالتی که دچار کمی حس منفی هست به حالتی انتقال بدیم که دچار کمی حس مثبت بشه.

مثلا از حالت سردرگمی، میشه فرد رو با استفاده از تکنیک زنجیر کردن انکورها به حالتی انتقال داد که دچار حس کنجکاوی بشه. حس کنجکاوی حالتی هست که فرد از حس کمی منفی به حس کمی مثبت انتقال پیدا کرده. حالا دیگه رسوندن فرد از مرحله حسِ کمی مثبت (کنجکاوی) به حس خیلی مثبت (انگیزه)، با استفاده از تکنیک زنجیر کردن انکورها کار راحتی هست.

آیا تکنیک زنجیر کردن انکورها فقط برای جایگزین کردن حس منفی با حس مثبت کاربرد دارد؟

آیا تکنیک زنجیر کردن انکورها فقط برای جایگزین کردن حس منفی با حس مثبت کاربرد دارد؟
تکنیک زنجیر کردن انکورها در ان ال پی، کاربردهای مختلفی داره

همونطور که در بالا توضیح دادیم، تکنیک زنجیر کردن انکورها برای جایگزین کردن یک حالت منفی با یک حالت مثبت کاربرد داره. اما این تنها کاربرد این تکنیک قدرتمند نیست. در واقع اگه به توضیحات بالا دقت کنید، متوجه می‌شید که با استفاده از این تکنیک میشه احساسات و حالت‌های روحی مختلفی که با همدیگه همپوشانی دارند رو به هم زنجیر کرد.

یکی از کاربردهای این تکنیک برای حالتی هست که شما به دلایل مختلف نیاز دارید در شرایط روحی مختلفی (به ترتیب) قرار بگیرید. مثلا فرض کنید باید مطلب مهمی رو ارائه بدید. برای شروع ارائه نیاز به آرامش دارید، بعد از مدت زمان خاصی نیاز دارید که تمرکز داشته باشید، برای ادامه ارائه نیاز به هیجان دارید.

تکنیک زنجیر کردن انکورها می‌تونه در این شرایط به کمک شما بیاد. با استفاده از این تکنیک می‌تونید یک انکور برای بوجود اومدن حالت روحی اول (مثلا آرامش) در خودتون ایجاد کنید و حالت روحی بعد رو به حالت روحی اول زنجیر کنید و این زنجیره رو با حالات روحی مورد نظر ادامه بدید.

به این ترتیب وقتی انکوری که برای ایجاد حالت روحی اول هست رو فراخوانی کنید، حالت روحی اول درون شما ایجاد میشه و حالت‌های روحی بعدی، به ترتیبی که زنجیر شدند، درون شما ایجاد میشن.

ایجاد این حالات روحی حتی می‌تونه دارای زمان‌بندی باشه. مثلا ۱ دقیقه بعد از رسیدن به حس آرامش، به تمرکز برسید و ۳ دقیقه بعد از رسیدن به تمرکز به حالت روحی هیجان برسید. البته اساتید ان ال پی کمی در ایران با این تکنیک‌ها به خوبی آشنا هستند و اون‌ها رو آموزش میدن.

نکته‌ای مهم درباره تکنیک زنجیر کردن انکورها

نکته‌ای مهم درباره تکنیک زنجیر کردن انکورها
ذهن انسان پیچیدگی‌های زیادی داره، توجه به این نکته بسیار مهمه

این تکنیک برای گذر از شرایط روحی منفی به شرایط روحی مثبت کاربرد داره. اما توجه به این نکته که انسان موجود پیچیده‌ای هست خیلی ضروریه. پیچیدگی انسان ممکنه باعث بشه در مواردی این تکنیک به طور کامل جواب نده.

مثلا شرایطی رو فرض کنید که فرد یک انگیزه و دلیل درونی برای افسردگی داره. دلیلی که ممکنه حتی خودش هم به صورت آگاهانه ازش مطلع نباشه. یعنی این انگیزه در ناخودآگاه فرد باشه. مثلا حالتی که انگیزه‌ی درونی فرد از افسردگی، جلب توجه دیگران هست و خودش هم به وجود این انگیزه آگاه نیست.

در این حالت هر چقدر هم از تکنیک زنجیر سازی انکورها استفاه کنیم، باز هم فرد به سرعت به وضعیت افسردگی برمی‌گرده. چون دلیلی درونی برای افسرده بودن داره. این تکنیک در چنین وضعیتی باعث میشه فرد به طور موقت به وضعیت مطلوب برسه اما دوباره به حالت افسردگی برگرده.

در این شرایط ابتدا باید انگیزه درونی فرد کشف بشه و روی اون کار کنیم تا بتونیم به حالت مطلوب برسیم. البته در ان ال پی، تکنیک‌هایی برای استخراج انگیزه درونی وجود داره.

ان ال پی را زندگی کنید تا زندگی را لذت بخش کنید

گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *