یکی از نکاتی که اغلب مردم در انتخاب رشته تحصیلی به آن توجه میکنند، بازار کار، امکان درآمدزایی و ثروتمند شدن است. باورهای کلی در مورد اینکه چه رشتههایی به اصطلاح پولساز هستند در جامعه وجود دارد. در این مقاله به بررسی این باورها و اینکه چطور با انتخاب رشته تحصیلی میتوان ثروتمند شد، میپردازیم.
وقتی بحث از امکان خلق ثروت و بازار کار میشود، اغلب مردم به طور کل روی دو دسته از رشتههای تحصیلی دست میگذارند. رشتههای مهندسی و رشته پزشکی. شما چطور فکر میکنید؟ آیا این انتخابها درست هستند؟ گزینهی شما هنگام انتخاب رشته تحصیلی کدام مورد است و چرا؟
در این مقاله ابتدا درباره انتخاب رشته پزشکی و رشتههای مهندسی توضیحاتی میدهیم. سپس درباره اینکه انتخاب کدام رشته ما را به ثروتمند شدن نزدیک میکند صحبت کرده و دلایل آن را شرح میدهیم.
انتخاب رشته پزشکی برای ثروتمند شدن
شاید بتوان گفت بسیاری از پزشکان جزو مرفهترین اقشار جامعه هستند. همین حقیقت باعث میشود بسیاری از مردم موقع انتخاب رشته تحصیلی با رویای رسیدن به یک زندگی مرفه و بیدغدغه (حداقل از نظر مالی)، انتخاب رشته پزشکی را بهترین گزینه بدانند. این انتخاب با هدف ثروتمند شدن چقدر درست است؟
اگر هدف شما از انتخاب رشته پزشکی رسیدن به زندگی مرفه است، بهتر است نگاهی دقیقتر به این رشته داشته باشید. در نگاه اول هزینههای این رشته تحصیلی را مرور کنیم. سپس به سراغ بازار کار و امکان رسیدن به درآمد چشمگیر را بررسی میکنیم.
هزینههای انتخاب رشته پزشکی
مجموع هزینههای شهریهی ثابت و متغیر برای رشته پزشکی حداقل ماهی حدود ۹ میلیون تومان است. البته اگر بخواهیم واقع بین باشیم باید قبول کنیم این تنها هزینهای نیست که باید برای انتخاب این رشته بپردازیم.
بدیهیست که رشته پزشکی یکی از پر رقابتترین رشتههاست. بنابراین در صورتی که بخواهید برای ثروتمند شدن این رشته تحصیلی را انتخاب کنید، باید ریسک ۱ یا چند سال پشت کنکور ماندن را بپذیرید. پشت کنکور ماندن را باید نوعی هزینه حساب کنید.
علاوه براین باید ۷ سال به سختی درس بخوانید تا پزشک عمومی شوید. در این ۷ سال برای موفقیت بهتر یا باید صرفا درس بخوانید و به فکر کار کردن و پول درآوردن نباشید یا باید سختی درس خواندن و کار کردن همزمان را بپذیرید.
بازار کار رشته پزشکی
تازه بعد از تمام شدن این ۷ سال امکان رسیدن به زندگی رویایی برای شما فراهم نیست. چرا که تازه پزشک عمومی شدهاید و بازار کار برای پزشکان عمومی کم است. بنابراین باید تخصص خود را بگیرید. این یعنی تلاش بیشتر، درس خواندن بیشتر، سختی بیشتر و زمان بیشتر برای رسیدن به چیزی که میخواید.
در واقع اگر هدف شما از انتخاب رشته پزشکی ثروتمند شدن است، وارد یک سرمایه گذاری ۱۰ ساله یا بیشتر میشوید. تصور نمیکنید اگر این سرمایهگذاری را در راه دیگری انجام دهید، زودتر به پول و ثروت میرسید؟
هر چند با انتخاب رشته پزشکی میتوان به یک زندگی مرفه رسید. اما این مسیر، مسیری سخت و ناهموار است. اگر تنها انگیزه شما از انتخاب این مسیر، رسیدن به ثروت است، بهتر است نظر خود را تغییر دهید. چرا که سختیهای این مسیر را تنها با گرمای شعله عشق است که میتوان پشت سر گذاشت. بدون داشتن انگیزهی درونی قوی، نمیتوانید در رشته پزشکی به درآمد قابل قبولی برسید.
مطالعه کنید: ارتباط تحصیلات با ثروت
انتخاب رشته مهندسی برای ثروتمند شدن
گزینه عدهای برای رسیدن به ثروت، انتخاب رشته مهندسی هست. کدام رشته مهندسی؟ گزینه اول برق و گزینههای بعدی بین رشتههای عمران، مکانیک، کامپیوتر، صنایع و… است. هر چند بسیاری از مهندسان درآمدهای خوبی دارند، اما آیا این موضوع میتواند دلیلی باشد برای این که انتخاب رشته مهندسی ما را به ثروت میرساند؟
شاید تعجب کنید اگر بدانید بر اساس آمار منتشر شده، بیشترین نرخ بیکاری بین رشتههای مختلف دانشگاهی، مربوط به گروههای علوم کامپیوتر است. تا به حال از خود سوال کردهاید با انتخاب رشته الکترونیک و تحصیل در این رشته، دقیقا در آینده وارد چه کسب و کارهایی میتوان شد؟
اگر هدف شما رشتهی عمران است، به مسئله عرضه و تقاضا در این رشته فکر کردهاید؟ به رکود بازار مسکن و انبوه فارغ التحصیلان این رشته فکر کردهاید؟ پس چطور میتوان با انتخاب رشته مهندسی، به ثروت و رفاه اقتصادی رسید؟
چطور با انتخاب رشته تحصیلی به ثروت برسیم؟
بیایید دوباره به مواردی که در انتخاب رشته تحصیلی به آنها دقت کردهایم توجه کنیم. بیایید ببینیم به چه مواردی توجه میکنیم و اشتباه ما در انتخاب رشته تحصیلی چیست؟
چه اشتباهاتی در انتخاب رشته تحصیلی میکنیم؟
دو اشتباه در انتخاب رشته تحصیلی بسیار پر تکرار است. یکی منبع کسب اطلاعات و تصمیمگیری، دیگری نقطه تمرکز اشتباه.
نکته اول در انتخاب رشته تحصیلی این است که اکثر مردم بیشتر بر اساس چیزی که اکثریت میگویند انتخاب میکنند. یعنی بدون تحقیق و بررسی واقعیت.
نکته دوم این است که خیلیها تنها ملاکی که برای انتخاب رشته تحصیلی دارند، امکان درآمدزایی آن است. در حالی که عشق و علاقه به آن رشته اهمیت بالایی دارد. ما حتی اگر وارد پولسازترین رشته شویم، بدون داشتن علاقه، انگیزهی لازم برای به پایان رساندن آن رشته را نداریم.
در واقع میتوان گفت اگر نقطه تمرکز شما، فقط روی امکان درآمدزایی باشد، احتمال این که انتخاب اشتباهی داشته باشید بالا میرود.
برای انتخاب درست رشته تحصیلی باید به چه مسائلی توجه کنیم؟
در درجهی اول تلاش کنید اطلاعات لازم را منابع قابل اعتماد بدست آورید نه صحبتهای دوست و آشنا. میتوانید در اینترنت جستجو کنید. البته بهتر است اولین اطلاعاتی را که بدست میآورید سریعا قبول نکنید. بلکه جستجوی خود را ادامه دهید و ببینید منابع قابل اعتماد دیگر هم آن را تایید میکنند یا خیر؟
علاوه براین سعی کنید در انتخاب خود وزن بیشتری به علاقه بدهید. کسی که وارد رشته پزشکی شده است، در صورتی که به این رشته علاقه داشته باشد، سختیهای تحصیل در این رشته را میپذیرد و تخصص خود را دریافت میکند.
کسی که به هر کدام از رشتههای مهندسی، یا حتی رشتههای غیر مهندسی (علوم انسانی و هنر) علاقهمند باشد، مهارتهای لازم را در این رشته بدست آورده و به سطح قابل قبولی از رفاه مالی در زندگی میرسد.
علاقه و مهارت، شاه کلید انتخاب رشته تحصیلی و کسب ثروت
درس خواندن بدون علاقه و هدفی مشخص، نتیجهای جز افزایش آمار بیکاری ندارد. همانطور که گفتیم، بیشترین آمار بیکاری در کشور مربوط به رشتههای مرتبط با کامپیوتر است. اما با کمی جستجو متوجه میشوید آمار درخواست نیروی کار برای همین رشته تحصیلی بسیار بالاست.
فکر میکنید حلقهی مفقوده چیست؟ یعنی چرا از یک طرف درخواست نیروی کار برای این رشته بالاست و از یک طرف آمار بیکاری در این رشته، بالاترین جایگاه را دارد؟ چیزی که این شکاف را بهوجود آورده، نداشتن مهارت است. برای فعالیت در هر رشتهای و کسب درآمد در آن، باید مهارتهای لازم را بدست آورده باشید.
شما برای یادگیری مهارتهای لازم، نیاز به انگیزه دارید. مهمترین چیزی که در این زمینه میتواند به شما انگیزه دهد، داشتن علاقه و هدفی مشخص از تحصیل در آن رشتهی تحصیلی است.
اگر صرفا برای بدست آوردن ثروت یا بیکار نماندن قصد انتخاب یک رشتهی تحصیلی را دارید، بهتر است راههای رهایی از بیکاری را بیاموزید تا بتوانید برای خود کسب و کاری فراهم کرده و به درآمد مورد نظر هم برسید.