استرس به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از زندگی ما همواره عملکرد ما را تحت تاثیر خود قرار میدهد. حال این بستگی به شدت آن و اینکه درگیر چه نوع استرسی هستیم نیز میباشد.
استرس ممکن است دائمی باشد و یا در طول زمانی خاص مانند کنکور و یا آزمونهای مهارتی درگیر آن باشیم. هر دو نوع آن آسیبزننده میباشند. در حالت کلی ممکن است سه نوع استرس ناشی از این موارد به سراغ ما بیایند.
- این استرس ممکن است بر اثر اتفاق مثبتی که قرار است برای ما رخ دهد. مثلا فردی در شب عروسی خود استرس داشته باشد و یا ممکن است برای امضای قراردادی مهم استرس داشته باشید که به این نوع استرسها، استرس خوب گفته میشود.
- دومین نوع استرس ممکن است سریعا بهوجود آید. برای مثال ممکن است پس از شنیدن خبری سریعا حالت استرسی به خود بگیرید و یا اینکه فکر کنید کسی شما را تعقیب میکند و این موضوع برای شما باعث ایجاد استرس میشود.
- سرانجام استرسی که سخت همراه شما خواهد بود. مانند تنشهایی که ممکن است در محل کار یا خانه داشته باشید و یا اینکه همسر خوبی نسیب شما نخواهد شد.
اینکه بدانید نوع استرسی که دارید کدام است مهم است. حال بررسی کنیم استرس چه تاثیراتی بر عملکرد روزانه و مهمتر از آن بر سلامتی فیزیکی و روحی ما میگذارد.
استرس شما نباید دائمی باشد
همانطور که بالا اشاره شد استرس بخشی از زندگی ما میباشد و نمیتوان گفت استرس در زندگی هیچ شخصی وجود ندارد. اما این استرس نباید دائمی باشد. اگر به یک موضوعی بیش از حد فکر میکنید و استرس ناشی از فکر کردن آن موضوع به سراغ شما میآید این یک خطر جدی است. به این علت که تنها با فکر کردن شما به موضوعی استرس بهوجود میآید. مثلا استرس ناشی از یک بیماری خاص را که اقوامتان اخیرا دچار آن شده را داشته باشید.
چاره چیست؟ یک برنامهی ساده برای برون رفت از چیزی که دچار آن شدهاید تدارک ببینید. یک نشانه برای خود مشخص کنید که همیشه در دسترس باشد و با دیدن آن از فکری که شما را دچار استرس میکند خارج شوید. همچنین توصیه میشود از تکنیکهای ان ال پی مانند انکور استفاده کنید و در آخر میتوانید با فردی که فکر میکنید میتواند شما را کمک کند درباره استرس خود صحبت کنید.
اثر منفی گذاشتن بر روابط با دیگران
وقتی استرس زیاد میشود، میتواند بر توانایی شما برای عملکرد موثر در کار و یا در روابط شما تاثیر بگذارد. از آنجا که این کار بر اخلاق کاری شما و تعامل شما با دیگران تاثیر میگذارد احتمالا واکنشهایی را بر اساس رفتار خود دریافت خواهید کرد که موجب تنش و یاد بحث میشود.
چاره چیست؟ اشاره شد که با وجود استرس ممکن است واکنش افراد نسبت به رفتار شما متفاوت است. در این حالت نباید حالت تدافعی به خود بگیرید و از آن چیزی که رفتار کردهاید دفاع کنید. در این حالت سعی کنید کمتر و سنجیدهتر صحبت کنید.
عدم داشتن تمرکز
روزی را تصور کنید که از خواب بیدار میشوید و احساس میکنید برای رفتن به مدرسه، دانشگاه و یا محل کار دیر شده است و درست سر زمان به مکانی که قرار است بروید نمیرسید. ابتدا یک حالت استرسی در شما ایجاد میشود. این استرس تنها در ابتدای روز همراه شما نبوده و تا انتهای روز همراه شما خواهد بود. این استرس بر عملکرد روزانه شما بهخصوص داشتن تمرکز تاثیرگذار است. چگونه میتوانید با وجود استرس بر یادگیری درس در کلاس تمرکز کنید و یا بر کارهایی که شرکت بر شما محول کرده است تمرکز کنید؟ داشتن تمرکز زیاد با استرس تقریبا کار محالی است.
چاره چیست؟ زمانی که شما درگیر این موضوع میشوید چند کار میتوانید انجام دهید تا استرس خود را برای اینکه تمرکز بیشتر داشته باشید کاهش دهید.
- عامل را شناسایی کنید: در ابتدا سعی کنید عواملی که باعث ایجاد استرس در آن محیط میشوند را شناسایی کنید. یعنی اینکه بدانید این استرس از کجا میآید و چه دلیلی دارد. سپس این عوامل را یادداشت کنید.
- تمرین نفس کشیدن: در یک حالتی قرار بگیرید که فشاری بر عضلات شما نباشد. نشسته یا ایستاده. چشمان خود را بسته و سعی کنید به موضوعات منفی فکر نکنید و نفس خود را به حالت دم ۳ الی ۵ ثانیه در سینه خود نگه دارید و پس از آن حالت بازدم داشته باشید. توجه داشته باشید که اگر محیطی که در آن میخواهید تمرین نفس کشیدن را انجام دهید آرامش بیشتری باشد بهتر میتوانید نتیجه بگیرید.