چگونه کودک باهوشی داشته باشیم؟ این سوالی است که اکثر والدین در بحث فرزند پروری از مشاوران و اطرافیان خود میپرسند. همهی ما میدانیم که ذهن کودک مانند خمیری است که در کودکی به هر شکلی میتواند فرم بگیرد و این بستگی به والدین دارد که چگونه با بهترین روشها کودکان خود را با ضریب هوشی بالا تربیت کنند.
برعکس ذهنیت و انتظارات مردم که کودک باهوش باید در سطح نابغههای علوم فیزیک و ریاضی عمل کند این موضوع را باید در نظر بگیرید که توقع زیاد و حتی فشار بالا بر روی کودکان میتواند نتیجهی برعکس دهد و حتی دچار بیماری شوند. در این مقاله میپردازیم به اینکه چگونه کودک باهوشی داشته باشیم و وظیفه ی والدین در قبال این کار چیست.
با کودکان صحبت کنید
با کودک خود صحبت کنید حتی زمانی که آنها نوزاد هستند. زمانی که با کودک خود صحبت میکنید مغز او سعی میکند کلمات را جز به جز تحلیل کند و این باعث میشود در ذهن کودک یک نقشه ذهنی از کلمات شما ساخته شود. اگر درباره موضوعی با کودکان بیش از یک بار صحبت شود میزان دریافت موضوع به نسبت از دفعات قبل بیشتر خواهد بود زیرا کلمات قبلی را در ذهن خود بارها تحلیل کرده است. این بسیار مهم است که در گفتوگو از فرزند خود بخواهید نظر خود را بیان کند.
حل مشکلات را آموزش دهید
به کودکانتان آموزش دهید تا از طریق مشکلات فکر کنند و راهحل برای آنها را خودشان ایجاد کنند. مسائلی که اکثرا توسط خودشان قابل حل است را برای آنها حل نکنید. درعوض، آنها را تشویق کنید تا بر روی مشکلی که پیش آمده تمرکز کنند و نحوه دستیابی یا حل آن از طریق ذهن خلاق خود مشخص کنند. این عمل هم مغز را تحریک میکند و هم به آنها یاد میدهد که قادر هستند موانع را از سر راه خود بردارند. این کار نباید طوری انجام شود که بعدها باعث آسیب دیدن کودکان شوند.
کودکان خود را تشویق کنید
از کار خوبی که کودک شما میکند و شما را شگفت زده میکند یا ترک عادات بد داشته است و آنرا با یک کار خوب و پسندیده جبران میکند تقدیر کنید. تشویق کودکان باعث میشود بدانند هر اقدام مناسبی که انجام میدهند قابل تقدیر است. این وظیفهی والدین است که مسیر کارهای درست و اشتباه را به کودکان آموزش دهند.
محدود کردن رسانههای تصویری
برخی از والدین این عادت را دارند که برای سرگرم شدن کودکان استفاده از تلویزیون را برای آنها مجاز میدانند. کودک شما نباید بهصورت مداوم تلویزیون تماشا کند. اینکار باعث میشود فعالیتهای مغزی او به سمت سرگرم شدن با رسانههای دیجیتال مثل تلویزیون و تبلت و لوازم مشابه شود. وقتی این کار تبدیل به عادت شود کودک ترس از اجتماعی بودن و حضور در کنار دیگران را پیدا میکند.
هنر را آموزش دهید
گوش کردن و یادگیری موسیقی و نقاشی کردن از شایعترین مواردی هستند که کودکان میتوانند انجام دهند. به طور علمی اثبات شده است که کودکان میتوانند مهارتهای هنری اینچنینی را به بهترین نحو ممکن یاد بگیرند. برای کودکان بیش از آنکه موضوع هنر یادگیریهای تکنیک مهم باشد موضوعاتی مثل درگیری ذهن برای خلق آثار جدید و متفاوتتر از دوستان در کلاس مهم است که این کار باعث افزایش خلاقیت و ضریب هوشی کودکان میشود.
طبق آمار در یک سال حدود ۳۶۰ هزار کودک متولد میشوند. کدام یک از آنها کودک باهوشی است و موضوع آنکه ما چطور میتوانیم یک کودک باهوش تربیت کنیم. نظر شما درباره کودکان باهوش و نحوه تربیت آنها چیست؟