اراده ابزاری برای تبدیل رویاها به واقعیت است. گاهی اوقات کاری را شروع میکنیم اما به دلیل برخورد با مشکلات مختلف، توان ادامه آن کار را نداریم، قرار گرفتن در این وضعیت نشان دهنده آن است که به تقویت اراده نیازمندیم.
در مقاله قبل تفاوت بین اراده و خواستن را توضیح دادیم. علت بیارادگی را بررسی کردیم و گفتیم که چه چیزهایی برای حفظ اراده در مسیر حرکت به سمت موفقیت ضروری است. در این مقاله ۷ نکته برای تقویت اراده به شما معرفی میکنیم.
۱- هدفگذاری درست برای تقویت اراده
یکی از اصول هدفگذاری درست این است که هدف باید واضح، شفاف و قابل دستیابی باشد. بنابراین اهداف خود در زندگی را با توجه به این ویژگیها تعریف کنید. تعریف درست و اصولی هدف از دو جهت برای تقویت اراده اهمیت دارد.
در صورتی که در زندگی برای خود اهدافی تعیین نکنیم، ناخودآگاه قدرت اراده ما کاهش مییابد. اراده مثل نیرویی است که یک تیر را به سمت مرکز هدف هدایت میکند. در صورتی که هدفی در کار نباشد، نیروی لازم برای هدایت تیر بیاستفاده و ناکارآمد باقی خواهد ماند.
از سوی دیگر اگر هدفی تعیین کنیم اما ویژگیهایی که گفتیم را نداشته باشد، باعث سردرگمی شما میشود. رفتن و نرسیدن، تلاش کردن و نتیجه نگرفتن، آن هم بدون اینکه دلیل را بدانید، یکی از عوامل از بین بردن اراده است. پس برای تقویت اراده، در زندگی هدفهای واضح و روشنی داشته باشید.
داشتن هدفهای بزرگ خیلی خوب است. اما برای رسیدن به اهداف بزرگ، باید یک سری اهداف میانی هم تعریف کنید. وقتی به هر کدام از این اهدف میانی برسیم، انگیزهی بیشتری میگیریم. دیدن نتیجهی تلاشی که کردهایم، باعث تقویت اراده ما میشود.
۲- تصمیمگیری درست برای تقویت اراده
همانطور که گفتیم، نتیجهی کارهای ما تاثیر مستقیمی روی قدرت اراده ما دارد. کاملا واضح است که گرفتن تصمیمات اشتباه، باعث میشود کارهای اشتباهی انجام دهیم و نتایجی بدست آوریم که روی ارادهی ما تاثیر منفی دارد.
موقع تصمیمگیری باید تلاش کنیم در مقابل تمایلات منفی درونی و وسوسههای بیرونی مقاومت کنیم تا تصمیمی درست بگریم. البته یادگیری روشهای درست تصمیمگیری و افزایش قدرت تصمیمگیری، برای تقویت اراده موثر هستند.
۳- بلند پروازی کردن ممنوع
خیلیها بلند پروازی را معادل داشتن اهداف بزرگ میدانند. اما این دو متفاوت هستند. انسانهای موفق در زندگی اهداف بزرگی داشتهاند. اما تمام افراد موفق، گام به گام و مرحله به مرحله به اهداف بزرگ خود رسیدهاند. در صورتی که افراد بلند پرواز، دوست دارند در قدم اول، به نقطهی نهایی برسند.
بنابراین بلند پروازی، آفت اراده به حساب میآید. پس برای تقویت اراده و رسیدن به هر هدفی، از قدمهای کوچک و راحت شروع کنید. در صورتی که در مسیر موفقیت اراده خود را حفظ کنید، طولی نمیکشد که به هدف بزرگ خود میرسید.
۴- هسته مرکزی اراده خود را تقویت کنید
انگیزه و علاقه، هستهی مرکزی اراده شما را تشکیل میدهند. بدون انگیزه و علاقه در هیچ کاری موفق نمیشوید. سعی کنید نسبت به کاری که میخواهید انجام دهید، شناخت کافی داشته باشید. اگر با مسیری که وارد آن میشوید کاملا ناآشنا باشید، گمراه شده و انگیزه خود را به زودی از دست میدهید.
برای تقویت اراده خود، اجازه ندهید شعلههای انگیزه در وجودتان خاموش شود. سعی کنید از راههای تقویت انگیزه استفاده کنید تا اراده کافی برای طی کردن مسیر موفقیت را داشته باشید.
۵- جهت تقویت اراده برای خود تعهد ایجاد کنید
تعهد یعنی گرو گذاشتن چیزی ارزشمند، برای انجام کاری مشخص. ایجاد تعهد از این جهت در تقویت اراده موثر است که باعث میشود برای حفظ آن چیز ارزشمند، بیشتر تلاش کنیم. بنابراین برای تقویت اراده میتوانید برای خود نسبت به انجام کارهای مختلف تعهد ایجاد کنید.
این تعهد میتواند مالی یا غیر مالی باشد. مثلا درباره هدف خود یا انجام کاری که باید آن را تمام کنید، با فردی که با او رودربایستی دارید صحبت کنید. به این ترتیب برای خود نوع تعهد ایجاد کردهاید.
۶- برای تقویت اراده عملگرا باشید
همانطور که در مقاله قبل گفتیم، اراده مرز بین خواستن به عنوان یک امر ذهنی و تبدیل این امر ذهنی به واقعیت است. پس برای بااراده بودن، باید عملگرا باشید. این درست قسمتی از کار است که خیلیها در آن مشکل دارند.
حتما دیدهاید افرادی که میگویند: «این کار را بعدا انجام میدهیم» یا «انجام فلان کار را از شنبه شروع میکنم.» این جملات بهانههایی برای انجام ندادن کارها. هستند. با گفتن این جملات احتمال انجام آن کارها را به صفر میرسانیم. برای عبور از این مشکل باید روش عملگرا بودن را بیاموزید.
۷- کارها را تا انتها انجام دهید
سعی کنید کاری را که شروع کردهاید تمام کنید. همانطور که گفتیم اراده مثل نیرویی است که تیری را به سمت هدف هدایت میکنید. اگر این تیر بخشی از مسیر را طی کند اما به هدف نرسد، تمام نیروی که برای هدایت تیر مصرف شده، بیهوده است.
بنابراین کارها را تا گرفتن نتیجهی نهایی دنبال کنید. هرگز کاری را که شروع کردهاید بدون رساندن به نتیجهی نهایی رها نکنید. بینتیجه باقی گذاشتن کارها یکی از بزرگترین دشمنان اراده به حساب میآید. سعی کنید خود را از شر کارهای ناتمام خلاص کنید تا اراده شما متزلزل نشود.
۷ نکتهای که در بالا توضیح داده شد، راههای تقویت اراده هستند. فراموش نکنیم برای موفقیت در انجام هر کاری، برای رسیدن به اهدافی که داریم، چه اهداف کوچک و چه اهداف بزرگ، به نیروی اراده نیاز داریم.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات