43000313 - 021

با ما در تماس باشـید

چطور راحت‌تر انتخاب کنیم و قدرت تصمیم‌گیری خود را افزایش دهیم؟

زندگی حال حاضر ما نتیجه تصمیم‌گیری و انتخاب‌های ما می‌باشد. همه از تاثیر انتخاب‌های بزرگ، مثل انتخاب کار و همسر مطلع هستند. اما آیا به تاثیر انتخاب‌های کوچک در زندگی روزمره توجه می‌کنیم؟ فکر می‌کنید انتخاب‌های ما، حتی انتخاب‌های کوچک چه تاثیری بر روی زندگی ما دارند؟

انتخاب‌های ما چه تاثیری روی زندگی ما دارند؟

انتخاب‌هایی که ما خواهیم داشت می‌توانند بهترین یا بدترین دوست ما باشند. هر انتخابی که در زندگی انجام می‌دهیم می‌تواند ما را به هدف‌مان نزدیک‌تر کند یا ما را به سمت شکست هدایت کند.

نکته مهمی که درباره انتخاب‌های ما وجود دارد این است که هر انتخابی می‌تواند آغاز کننده رفتاری باشد که در بلند مدت به یک عادت تبدیل می‌شود و رفتاری که به آن عادت کرده‌ایم را به سختی می‌توانیم تغییر دهیم. پس اگر انتخاب ما رفتار غلطی را در ما ایجاد می‌کند، گرفتار عادت بدی می‌شویم که ترک کردن آن، کار راحتی نیست. البته روش‌هایی برای ترک عادت‌های بد وجود دارد که می‌توانید آنها را اینجا مطالعه کنید: «راه حل عملی برای ترک سیگار و سایر عادت‌های بد در ۴ قدم»

بنابراین باید مراقب تمام انتخاب‌هایی که در زندگی می‌کنیم باشیم. چه انتخاب‌های بزرگ چه انتخاب‌های کوچک. به نظر شما بزرگ‌ترین چالش در تصمیم‌گیری و انتخاب چیست؟

بزرگ‌ترین مشکل ما در تصمیم‌گیری و انتخاب چیست؟

بسیاری از مردم تصور می‌کنند که بزرگترین مشکل در تصمیم‌گیری انتخاب‌های غلط می‌باشد. اما بزرگ‌ترین اشتباه اکثر افراد در زندگی این است که هنگام تصمیم‌گیری، به انتخاب‌های خودشان توجه نمی‌کنند. البته که قطعا همه‌ی ما زمان گرفتن تصمیمات بزرگ به انتخاب‌های خود توجه می‌کنیم. اما موقع انتخاب‌ها و تصمیمات کوچک است که ما توجه لازم را نداریم. پس ضربه اساسی را از انتخاب‌ها و تصمیمات کوچک می‌خوریم.

انتخاب‌های کوچک چه اثری روی زندگی ما دارند؟

تصمیمات و انتخاب‌های کوچک غیر از اثر بیرونی که در موفقیت و شکست ما دارند، اثر درونی هم دارند. کسی که با انتخاب‌های کوچک تاثیر بدی روی زندگی خود گذاشته است، خودش را فردی نالایق می‌‌داند. شاید فکر کند توانایی انجام خیلی از کارها را ندارد. شاید به تصویر بدی از خودش برسد و حتی متوجه نشود که این تصویر چرا ایجاد شده است.

همین تصویر نامطلوب می‌تواند به مرور مشکلات مختلفی را برای ما ایجاد کند. مشکلاتی مثل ترس‌های مختلف، شک و تردید، عدم اعتماد به نفس، بی‌انگیزگی و..  بنابراین باید راهکاری پیدا کنیم تا در انتخاب‌های کوچک زندگی‌مان به درستی عمل کنیم.

چطور در انتخاب‌های کوچک زندگی موفق باشیم؟

تحقیقاتی در مورد روش انتخاب افراد انجام شده است که نشان می‌دهد اکثر افراد وقتی گزینه‌های زیادی برای انتخاب در اختیار دارند، انتخاب کردن برای آنها سخت‌تر می‌شود. علاوه بر این اکثر افراد در این شرایط تمایل بیشتری به انتخاب‌های شانسی پیدا می‌کردند. نکته جالب در این تحقیقات این بود که افرادی که به طور شانسی انتخاب می‌کردند، حتی اگر انتخاب‌شان معقول نبود، احساس رضایت بیشتر نسبت به دیگران داشتند.

بررسی‌هایی که بر روی این تحقیقات انجام شد باعث شد روانشناسان به توصیه‌هایی در مورد انتخاب در شرایط سردرگمی و انتخاب در شرایط سخت برسند.

انتخاب در شرایط سردرگمی

انتخاب در شرایط سردرگمیروش تصمیم‌گیری سریع بهترین راه انتخاب در شرایط سردرگمی است

روانشناسان توصیه می‌کنند زمانی که در شرایط سردرگمی هستیم، از روش تصمیم‌گیری سریع استفاده کنیم. منظور از روش تصمیم‌گیری سریع، انتخاب به صورت ناخودآگاه است. یعنی انتخاب بدون ارزیابی و بررسی منطقی.

دکتر نیوول، روانشناس دانشگاه ولز جنوبی، در این مورد تحقیقاتی انجام داد. این تحقیقات نشان داد، در انتخاب‌هایی مانند خرید خانه و ماشین، برخی از آزمایش شوندگان براساس اطلاعاتی مثل قیمت، رنگ، زیبایی و … انتخاب می‌کردند و برخی دیگر انتخاب‌های نا آگاهانه داشته‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد انتخاب‌های دسته‌ی دوم راحت‌تر و بهتر بوده است. یکی از دلایل مهم این مسئله این است که کسانی که بر اساس اطلاعات انتخاب می‌کنند، توانایی دستیابی به همه اطلاعات مورد نیاز را ندارند. همین مسئله فرایند انتخاب رو سخت‌تر می‌کند. همین‌طور قدرت تحلیل این افراد را کاهش می‌دهد. زیرا از یک طرف حجم اطلاعاتی که مغز باید پردازش کند را افزایش می‌دهد و از یک طرف در دسترس نبودن برخی از اطلاعات امکان تحلیل را مختل می‌کند.

انتخاب در شرایط سخت

انتخاب کردن

بهترین کار در شرایط سخت این است که از روش تصمیم‌گیری سریع استفاده کنیم

به عقیده روانشناسان، بهترین نوع تصمیم‌گیری در شرایط سخت، انتخاب سریع یا انتخاب با تکیه بر ناخودآگاه هست. به این دلیل که ناخودآگاه ما حساسیت کمتری نسبت به اطلاعات غیر ضروری نشان می‌دهد. در نتیجه انتخاب ما بر اساس اطلاعات مهم‌تر انجام می‌شود پس راحت‌تر می‌توانیم به نتیجه مطلوب برسیم.

در انتخاب بر اساس تفکر، تمام اطلاعات، چه اطلاعات حساس چه اطلاعات بی‌اهمیت مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. نکته مهم در این باره این است که بسیاری از اوقات اطلاعات بر اساس زمان ورودشان به مغز درجه‌بندی می‌شوند. بنابراین خیلی وقت‌ها انتخاب بر اساس تفکر، می‌تواند ما رو گمراه کند. مخصوصا زمانی که زیاد از حد درگیر جمع‌آوری و بررسی اطلاعات می‌شویم.

البته توجه داشته باشید که به هیچ وجه توصیه نمی‌شود در انتخاب‌های حیاتی زندگی از روش انتخاب سریع استفاده کنید. همانطور که در این مطلب توضیح دادیم، موضوع صحبت ما بیشتر متوجه انتخاب‌های کوچک و روزمره بود. به این نکته هم توجه داشته باشید که شما از روز اول نمی‌توانید با انتخاب‌هایی که بر اساس تکیه به ناخودآگاه است به بهترین نتایج برسید. اما با تمرین این نوع انتخاب می‌توانید به مرور نتایج بهتری را دریافت کنید. امیدواریم بتوانید با انتخاب‌های درست، زندگی فوق العاده‌ای برای خودتان رقم بزنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *