چطور با درس خواندن میشه ثروتمند شد؟ چطور بدون درس خواندن میشه ثروتمند شد؟ اگه درس نخونیم و نریم دانشگاه چطوری میخوایم پول دربیاریم؟ خیلی از جوانان و نوجوانان هیچ ایدهی خاصی درباره اینکه چطوری بدون داشتن تحصیلات دانشگاهی پول دربیارند ندارند.
چرا جوانان ما نمیدونند دلیل درس خواندن چیه؟ چرا خیلیها فکر میکنند درس خواندن تنها راه ثروتمند شدن هست؟ چرا عدهای در نقطه مقابل قرار دارند و فکر میکنند برای ثروتمند شدن بهتره اصلا وارد دانشگاه نشد و درس خواندن رو برای ثروتمند شدن بیفایده میدونند؟
خانوادهها و تزریق باورهای اشتباه
خیلی از خانوادهها به اشتباه باورهای نادرستی رو به فرزندان خودشون منتقل میکنند. یکی از این باورها این هست که با درس خواندن و گرفتن مدرک دانشگاهی خوشبخت و ثروتمند میشن. این باور طوری به فرزندان منتقل میشه که انگار گرفتن مدرک دانشگاهی، مساوی هست با خوشبختی و ثروتمند شدن و زندگی راحت.
بعضی از خانوادهها هم تصورشون این هست که فرزندانشون با درس خواندن میتونن موقعیت بهتری در جامعه پیدا کنند و جای خوبی استخدام بشن. اما آیا فکر میکنید زندگی کارمندی، زندگی مناسب و ایدهآلی هست؟
درس خواندن و زندگی کارمندی
شما ۱۲ سال درس میخونید تا وارد دانشگاه بشید. باید ۴ سال دیگه هم درس بخونید تا لیسانس بگیرید. تازه اگه فرض کنیم با مدرک لیسانس بتونید جایی استخدام بشید. یعنی ۱۶ سال باید درس بخونید تا مرحلهای برسید که استخدام بشید، البته احتمالا.
شاید تصور خاصی از ۱۶ سال تحصیل نداشته باشید. ولی وقتی درباره ۱۶ سال درس خواندن حرف میزنیم، باید به یک سرمایه گذاری ۱۶ ساله فکر کنید. شما در این زمان هزینههای مختلفی رو پرداخت میکنید. هزینههای مالی، انرژیتون و شاید از همه مهمتر، عمرتون رو دارید هزینه میکنید.
به نظرتون استخدام شدن در یک شرکت یا سازمان، نتیجهی خوبی برای یک سرمایه گذاری ۱۶ ساله به حساب میاد؟ واقعا ۱۶ سال عمر و زمان و پول هزینه میکنید تا در نهایت کارمند ساده یک شرکت یا موسسه بشید؟ کارمندی که اگه یک روز نباشه به راحتی با فرد دیگهای جایگزین میشه؟
شاید الان این به ذهنتون برسه که پس برای موفقیت و ثروتمند شدن بهتره درس نخونیم. اما این هم قضاوت اشتباهی هست. اصل مسئله اینه که خود درس خواندن به خودیِ خود ارتباطی با ثروتمند شدن یا ثروتمند نشدن نداره. چیزی که میتونه روی ثروتمند شدن ما اثر بذاره یاد گرفتن مهارت هست.
درس خواندن، مهارت، ثروت
درس خواندن یا نخواندن به تنهایی عامل ثروتمند شدن نیست. یکی از چیزهایی که میتونه ما رو برای رسیدن به ثروت یاری کنه، داشتن مهارت هست. عدهای این مهارت رو از طریق درس خواندن بدست میارن و عدهای بدون خواندن آن. در واقع بحث درباره اینکه درسها را خواندن میتونه عامل ثروتمند شدن بشه یا بحث اشتباهی هست.
اگه ما بتونم با خواندن دروس مهارت بدست بیاریم، اونم مهارتی که برای جامعه مفید و کاربردی هست، میشه گفت درس خواندن به ما برای رسیدن به ثروت کمک کرده. اما اگه ۱۶ سال یا بیشتر درس بخونیم و مهارتی بدست نیاریم، درس خواندن ما در واقع یک سرمایه گذاری بیثمر بوده.
آیا با درس خواندن میشه تمام مهارتهای لازم را بدست آورد؟
جواب کوتاه به سوال این هست: نه! در سیستم آموزشی کشور ما، بیشتر روی آموزش مهارتهای سخت تمرکز میشه. مهارتهای سخت مواردی هستند مثل دانش ریاضی و آمار، مهارتهای تخصصی، یادگرفتن زبانهای خارجی و… . مهارتهای نرم شامل مواردی هستند مثل: توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران، توانایی انجام کار گروهی، توانایی حل مسئله، تفکر ساختارمند و… .
داشتن مهارتهای سخت کمک زیادی به ما میکنه تا بتونیم نیازهایی که جامعه دارند رو حل کنیم. مثلا یک مکانیک حرفهای میتونه نیاز خیلیها بع تعمیر شدن ماشین رو برطرف کنه. اما اگه همین مکانیک حرفهای نتونه ارتباط خوبی با مشتریان برقرار کنه، نمیتونه در کارش موفق باشه.
مهارتهای نرم مواردی هستند که در سیستم آموزشی ما توجه زیادی بهشون نمیشه. البته این مهارتها بیشتر از طریق خانواده به فرزندان منتقل میشه. اگه زندگی و رفتار اکثر افراد موفق در ایران رو بررسی کنیم، میبینیم که اکثرا این مهارتها رو دارند و در اغلب موارد قدمهای اولیه یادگیری این مهارتها رو در کانون خانواده برداشتند.
امیداواریم در صورتی که دارید برای ثروتمند شدن و رسیدن به موفقیت سرمایه گذاری میکنید و به فکر تحصیلات دانشگاهی هستید، پیش از ورود به دانشگاه بررسی کنید برای موفقیت در بازار کار مربوط به اون رشته چه مهارتهایی رو باید یادبگیرید. همینطور امیداوریم در کنار یادگرفتن مهارتهای سخت در دانشگاه، برای یادگیری مهارتهای نرم هم سرمایهگذاری کنید.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات
سلام به چه دلیل تنها راه موفقیت و سعادتمندی رفتن به دانشگاه هست؟
به نظر شما بهتر نیست در شرایطی که خود والدین که سرپرست بچه هستند نه زمان و نه آگاهی کافی دارند شروع به انتقال باورهای مخرب نکنند. در واقع به نظرم حداقل تو حوزه ارتباطات بچه ها مدرسه بهشون بیشتر کمک می کنه تا خانواده چون لااقل یه تایمی مجبورن با ادم های مختلف تعامل داشته باشند. و خدا می دونه اگر هر کدوم از ما این تعاملو نداشتیم چقدر سختتر ارتباط برقرار کردن برامون .
درود فراوان . ممنون که نظرتون با ما به اشتراک گذاشتید. با نظر شما موافقم اما والدین باید نقطه شروع این تغییر باشند. درسته که مدرسه و دانشگاه به بچه ها کمک می کنه اجتماعی تر باشند اما قطعا در شرایط حاضر این چرخه معیوبه. همین روابط در خیلی از مواقع برای فرزندان ما گرون تموم شده. به هر حال زمانی که والدین به فکر تغییر آگاهی خود باشند، به خصوص مادران در جامعه ایرانی، تغییرات مثبتی رخ خواهد داد. این مقاله برای والدینی که نمی خواهند که فرزندان مسیر اشتباه آنها را طی کنند نوشته شده.
موفق و آگاه باشید.