جف بیزوس یا نام کامل آن یعنی جفری پرستون بِیْزوس مدیرعامل و موسس بزرگترین وبسایت خرید آنلاین دنیا یعنی آمازون میباشد. طبق اعلام وبسایت فوربز او هماکنون ثروتمندترین مرد دنیا با دارایی ۱۳۱ میلیارد دلار میباشد.
اینکه چطور و چگونه جف بیزوس به این حد از دارایی رسیده است و توانسته است مقام اول ثروتمندترین مرد دنیا را از بیل گیتس که سالها این رکورد دست او بوده است را کسب کند موضوع بحث نیست. موضوعی که شاید بتوان به اشاره کرد عواملی هستند که جف برای رسیدن به موفقیت و ثروت میداند. زمانی که از او بابت اینکه چه عاملی باعث میشود وبسایت آمازون از دیگران متمایز باشد اینگونه پاسخ داد.
اگر میخواهید بدانید که چه چیزی آمازون را از دیگران متمایز میکند این است که مجموعهی ما به دنبال ایدههای جدید است و مشتریان ما برای ما بسیار مهم و با ارزش هستند. در حالی که اکثر شرکتها این تفکر را ندارند و بهجای اینکه بر خدمات خود تمرکز کنند بر رقیبهای خود متمرکز شدهاند. این شرکتها ترجیح میدهند در دو یا سه سال به آن چیزی که میخواهند برسند و در غیر این صورت تغییر رویه میدهند در حالی که شرکت آمازون زمان زیادی را برای رسیدن به سوددهی گذرانده است. پس تفاوت ما با دیگر شرکتها در این است.
عواملی که جف بیزوس به عنوان موارد مهم در موفقیت یک کسبوکار عنوان میکند موارد زیر میباشند.
بهترین تیم را داشته باشید
آمازون یک فرآیند استخدامی طولانی مدت دارد. زمانی که متقاضیان آزمون اسایتی را تکمیل میکنند ممکن است به سوالات عجیبی برخورد کنند. برای مثال چند ایستگاه گاز در آمریکا وجود دارد؟! در فرآیند استخدام پاسخ درست به این سوال مهم نیست و نوع نگرش به پاسخ این سوال برای بخش استخدام مهم است.
جف بیزوس عنوان کرده است که همیشه به دنبال افرادی بوده است که تفاوت ایجاد کنند و از هوش خود برای مسائل شرکت استفاده کنند. در واقع با این کار متقاضی مورد ارزیابی قرار میگیرد و با سایر افرادی که مصاحبه میشوند مقایسه میگردد.
از اشتباهات خود درس بگیرید
حتی این شرکت بزرگ نیز به عنوان غول فروش آنلاین متحمل شکستهای بزرگی شدهاند که چندین میلیون دلار ضرر کردهاند. در سال ۲۰۱۴ آمازون تصمیم گرفت موبایلهایی را در رقابت با شرکتهایی همچون اپل و سامسونگ، گوشیهایی را روانه بازار کند. این اتفاق رخ داد اما استقبال زیادی از محصول آمازون که Fire Phone نام داشت نشد.
آمازون برای رقابت با Ebay نیز سیستمی را راهاندازی کرد که کاربران بتوانند محصول دست دوم خود را بهفروش برسانند که باز هم به اندازهای که مد نظر مدیران بود موفق نبود. این سیستم بعدها تبدیل به سیستم مارکتپلیس (MarketPlace) شد که کاربران میتوانستند در وبسایت آمازون محصول خود را به فروش برسانند.
مطالعه کنید: بیوگرافی پیر امیدیار مدیرعامل Ebay
بر تصمیم خود راسخ باشید
در چند سال اخیر جف بیزوس کم پیش آمده است که جلوی دوربین قرار بگیرید و با رسانهها مصاحبه داشته باشد. او اکثرا در پشت صحنه کارها را دنبال میکند. اگر احساس میکنید تصمیم شما درست است بر انجام آن بایستید. چند سال پیش، فردی مستقیم به جف بیزوس بابت عملکرد بد بازاریابی شرکت آمازون ایمیل میزند و پس از بررسی عملکرد تیم بازاریابی توسط خود مدیرعامل باعث میشود روند بازاریابی و تیم آن تغییر پیدا کند. این تصمیم جف بیزوس در آن برهه از زمان ممکن بود باعث شکست سنگین این شرکت شود.
بزرگ فکر کنید
آمازون فقط به فروش کتاب بهصورت آنلاین بسنده نکرد و محصولات دیگر را نیز به فروشگاه خود اضافه کرد. او حتی سرویس میزبانی وبسایت و اپلیکیشنها را نیز به خدمات خود اضافه کرد و اخیرا نیز بخش موسیقی خود را در رقابت با اپل عرضه نمود. آمازون به رهبری جف بیزوس هیچگاه کوچک فکر نکردند و به فروش یک یا چند محصول خود را محدود نکردند.
تنها زمانی میتوانید به موفقیت کاری برسید که ترسهای خود را کنار بگذارید و متمایز تر از رقبا فعالیت داشته باشید. شما در کسبوکار خود تا چه حد از توصیههای جف بیزوس را رعایت کردهاید؟