دیر خوابیدن کودکان موضوعی است که برای والدین بسیار مهم و از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع کودکانی که دیر میخوابند الگوی رفتاری مناسبی را در نحوه استراحت کردن و استفاده بردن از ویژگی خواب ندارند.
میزان استراحت در سنین مختلف متفاوت است و با گذشت زمان تغییر پیدا میکند. بهطور میانگین کودکان به ۱۱ تا ۱۲ ساعت خواب مفید نیازمند میباشند در حالی که میزان خواب مفید در نوجوانان ۸ تا ۹ ساعت و در بزرگسالان ۷ تا ۸ ساعت برآورد شده است. اما چرا کودکان به دیر خوابیدن عادت میکنند و چگونه میتوان این موضوع را تغییر داد.
عوارض دیر خوابیدن در کودکان
همهی ما میدانیم که داشتن یک خواب به موقع و راحت چه تاثیری میتواند بر بدن ما داشته باشد. بزرگسالان از اهمیت بالای خواب آگاهی دارند اما کودکان نیز با راهنمایی والدین باید به موقع و اندازه استراحت کنند. یکی از شایعترین مشکلاتی که در کودکان بر اثر کم خوابیدن پیش میآید، کمبود حواس در طول روز است. بهطوری که کودک ممکن است پرش ذهن داشته باشد. اما دومین موضوع از دست دادن انررژی در سریعترین زمان ممکن است. اما چه کارهایی را میتوان انجام داد؟
دیر خوابیدن و نبودن شرایط خواب
خوابیدن نیز باید مانند کارهای دیگر شرایط لازم را داشته باشد. برای مثال اگر نیاز به یک محیط ساکت و آرام برای درس خواندن نیاز داشته باشید به کتابخانه میروید. دلیل اینکه به کتابخانه میروید وجود یک محیط بدون تنش و آرام است که باعث برهم زدن تمرکز شما نمیشود و بهتر میتوانید مطالعه کنید. والدین باید شرایطی را برای خوابیدن کودک خود فراهم کنند. والدین برای این کار بهتر است در ساعاتی که مناسب خواب کودکان است محیط را مانند خاموش کردن تلویزیون یا غیر فعال نمودن لوازم سرگرمی مانند کنسولهای بازی و … برای خواب آماده کنند. برای کودکان وجود چنین لوازمی اهمیت بیشتری از خواب برایشان دارد.
خواب ظهرگاهی منظم
بسیاری از والدین به این اعتقاد دارند که کودکان باید خواب ظهرگاهی نیز داشته باشند اما فراموش میکنند ساعت خواب منظمی نیز برای آن مشخص کنند. کودکی که ۳ ساعت در ظهر استراحت میکند، شب برای استراحت دچار بیخوابی میشود و این موضوع عادات رفتاری کودک را تغییر میدهد. والدین باید میزان زمان خواب کوتاهی را برای استراحت ظهر برای فرزند خود در نظر بگیرند.
تغذیه نامناسب
طبق عادت رفتاری خانوادههای ایرانی که اکثرا شام را دیر هنگام میخورند این موضوع باعث میشود کودکان دیرتر به خواب بروند. برای اینکه بتوان یک عادت رفتاری بین شام و ساعت خوابیدن داشت باید سعی کرد سه الی چهار ساعت قبل خواب، کودک شام خود را خورده باشد.
مشکلاتی که ممکن است وجود داشته باشد
ممکن است تمام این رفتارها را کودک شما رعایت کند اما باز هم هنگام خواب مشکل داشته باشد. با توجه به شرایط پیش آمده حتما باید کودک خود را به نزد دکتر برده تا بدن و میزان فعالیت آن مورد آزمایش قرار بگیرید. به خصوص اگر در همین اواخر دچار چنین مشکلی شده است. گاها ممکن است کودک از کمبود ویتامین یا ترس از محیط نتواند استراحت کند.
الگوی رفتاری
والدین اولین الگوی کودکان هستند و این طبیعی است سعی میکنند رفتارهای آنها را تکرار کنند. برخی از این کودکان عادت دارند تا زمانی که والدین آنها بیدار هستند در کنار آنها باشند و خوابیدن در این شرایط برای آنها غیر ممکن است.
درست خوابیدن اهمیت ویژهای در رشد عقلی و جسمی کودک دارد. اگر کودک شما برنامه یا ساعت مناسبی برای خواب ندارد حتما در اولین اقدام موارد ذکر شده را انجام دهید. شما چه تجربهای از برنامهی خواب کودک خود دارید؟ با من درمیان بگذارید.