هر کسی در زندگی اشتباه میکند. اما اگر با هر اشتباه دچار احساس منفی میشوید، خطا میکنید. برای اینکه دلیل این حرف را متوجه شوید، این مقاله را مطالعه کنید.
هیچ کس دوست ندارد اشتباه کند. خیلی از انسانها مدام خود را به خاطر اشتباهات مختلف سرزنش میکنند. اما ما اعتقاد داریم، هر چند بهتر است کارها را بدون اشتباه انجام دهیم، اما اشتباه اصلا نباید به شما احساس منفی بدهد. البته قصد نداریم افرادی که مدام دچار خطا میشوند را تشویق کنیم. هدف ما این است که راهی به شما نشان بدهیم تا به وسیله آن از اشتباهات خو به موفقیت برسید.
هیچ کس از روز اول بدون اشتباه نبوده
همه ما از دوران کودکی مدام در حال اشتباه کردن هستیم. تمام چیزهایی که در سالهای اول زندگی یاد گرفتیم، ابتدا با خطا انجام میدادیم. به کودکان نگاه کنید. از راه رفتن گرفته تا غذا خوردن با قاشق و چنگال، مدام در حال اشتباه کردن هستند. اما همگی بالاخره موفق میشوند که آن کار را به درستی انجام دهند. اما چطور کودکان با وجود اشتباهات پی در پی بالاخره به موفقیت میرسند؟ به نظر میرسد با وجود اینکه از دوران کودکی فاصله گرفتهایم، بهتر است برای تبدیل اشتباهات خود به موفقیت، از کودکان یاد بگیریم. در ادامه توضیح میدهیم که کودکان چطور اشتباهات خود را به موفقیت تبدیل میکنند.
کودکان چطور از هر اشتباه پلی برای موفقیت میسازند؟
تمام انسانها در دوران کودکی در اوج ضعف و ناتوانی هستند. اما در این دوران بسیار شاد بوده و به راحتی از هر اشتباهی که میکنند به موفقیت میرسند. کودکان حتی در انجام کارهایی که در سنین بالاتر، پیش پا افتاده به نظر میرسد خطا میکنند. اما نه از این اشتباهات سرخورده میشوند و نه ناامید. بلکه به سرعت اشتباه خود را به موفقیت تبدیل میکنند. پس ۲ نکته در رفتار کودکان وجود دارد. یکی اینکه با هر اشتباهی دچار احساس منفی نمیشوند. دیگری اینکه به سرعت به موفقیت میرسند.
چرا کودکان با اشتباه کردن دچار احساس منفی نمیشوند؟
هر انسانی در دوران کودکی برای یادگرفتن، شور و اشتیاق بسیار زیادی دارد. همین شور و اشتیاق، نیرویی قوی برای حرکت به سمت موفقیت به شمار میآید. شور و اشتیاق، یکی از مهمترین عوامل رسیدن به موفقیت است. پیشنهاد میکنم برای درک عمیقتر تاثیر شور و اشتیاق در رسیدن به موفقیت، این مقاله را مطالعه کنید: « چطور میتوان مسیر موفقیت را بوسیله قطبنمای اشتیاق شناسایی کرد؟ ».
علاوه براین کودکان هیچ وقت از خود توقع ندارند که مرتکب خطا نشوند. چه اتفاقی برای ما افتاده است که توقع داریم که همه کارها را بدون اشتباه انجام دهیم؟ البته منظور این نیست که باید نسبت به تمام اشتباهات خود بیتفاوت باشیم. ولی وقتی با هر خطا، خود را سرزنش کنیم، نتیجهای جز دور شدن از موفقیت بدست نمیآوریم. بنابراین اگر برای رسیدن به موفقیت و درست انجام دادن کارها شور و اشتیاق داشته باشیم و با هر اشتباهی به سرعت خود را سرزنش نکنیم، میتوانیم به سمت موفقیت حرکت کنیم.
چطور کودکان میتوانند از اشتباهات خود به موفقیت برسند؟
هر بار که ما در کودکی اشتباه میکنیم، پدر و مادر روش درست انجام دادنِ آن کار را به ما یاد میدهند. ما هم با تکرار دوباره سعی میکنیم کار غلط خود را درست کنیم. در نتیجه از دوران کودکی به طور عملی به ما یاد دادهاند که باید از اشتباهات خود درس بگیریم. راه رسیدن به موفقیت و تبدیل اشتباه به موفقیت همین است. در واقع کودکان هم برای یادگرفتن شور و اشتیاق دارند، هم از خود توقع ندارند که خطا نکنند و هم از اشتباهات خود درس میگیرند. با داشتن این ۳ ویژگی ما هم در هر سنی که هستیم، میتوانیم اشتباهات خود را به موفقیت تبدیل کنیم.
اگر از اشتباهات درس نگیریم چه میشود؟
وقتی که یک اشتباه را بارها و بارها تکرار میکنیم، در واقع از آن درس نگرفتهایم. تا زمانی که شما از اشتباه درس نگیرید، کائنات آن درس را برای شما تکرار میکند. یعنی بارها و بارها آن اشتباه را تکرار میکنید تا متوجه درسی که باید بگیرید بشوید. کائنات درست مانند معلمی دلسوز عمل میکند. معلم دلسوز درس را بارها و بارها تکرار میکند تا دانش آموز آن درس را یاد بگیرد.
بله این حقیقت دارد که تا درسی که در اشتباه ما نهفته است یاد نگیریم، آن اشتباه را تکرار میکنیم. اما نگران نباشید. راههایی وجود دارد که میتوانید متوجه بشوید درسی که باید بگیرید چیست.
چرا از اشتباه خود درس نمیگیریم؟
چه زمانی از اشتباه خود درس نمیگیریم؟ خیلی از ما دقیقا در این نقطه مشکل داریم که مسئولیت خطای خود را نمیپذیریم. معمولا برای ما خوشایندتر است که فرد دیگری را مقصر بدانیم. به این ترتیب خودمان را راحت میکنیم. مثلا اگر در معاملهای سر شما کلاه رفته، بهتر است بپذیرید که خود شما اشتباه کردهاید. فرد کلاهبردار، دوست دارد سر همه کلاه بگذارد. اما فقط در مواردی موفق میشود که طرف مقابل خطا کند. بنابراین اگر اشتباه خود را قبول کنیم، میتوانیم از آن درس بگیریم و در موارد دیگر، دوباره مرتکب آن اشتباه نشویم.
چطور راحتتر از اشتباه خود درس بگیریم؟
همانطور که اشاره شد بهتر است با نگاه منفی به اشتباهات خود نگاه نکنیم. حتی فراتر از آن، برای گرفتن درس از اشتباهات، بهتر است نسبت به هر اشتباه نگاه مثبت هم داشته باشیم. یعنی سعی کنیم در هر اشتباهی نکات مثبت آن را پیدا کنیم. بهتر است اینطور فکر کنیم که در هر اشتباهی حکمتی وجود دارد. اگر با دقت به هر خطای خود نگاه کنید، متوجه حکمت آن میشوید. برای اینکه حکمت هر خطا را متوجه شوید میتوانید این سوالات را از خود بپرسید.
- از این اشتباه چه چیزی یاد گرفتهام؟
- موارد مثبت حاصل از اشتباهم چیست؟
سپس برای هر یک از اشتباهات خود به دنبال 10 مورد مثبت باشید. آنها را یادداشت کنید و برای تک تک آنها شکرگزار باشید. با شکرگزاری ما کائنات متوجه میشود که درس لازم را آموختهایم و دیگر لازم به تکرار آن نیست.
مطالعه کنید: چگونه بتوانیم عادت مثبت در خودمان ایجاد کنیم
علاوه براین وقتی برای درسی که گرفتهایم شکر میکنیم، براساس قانون جذب، کائنات موارد خوب بیشتری برای شکرگزاری به ما میدهد. به این ترتیب، با هر اشتباه و گرفتن درس از آن و شکرگزاری برای درسی که گرفتهایم، کائنات در جذب موفقیت به ما کمک میکند.
مزیت دیگر شکرگزاری برای درسی که از اشتباهات میگیریم، این است که با هر بار شکرگزاری، یک نگاه مثبت را در خود تقویت میکنیم. به این ترتیب به مرور به یک انسان مثبت اندیش تبدیل میشویم. انسانی که در هر اتفاقی به دنبال جنبههای مثبت آن است.
پس لطفا از امروز، مانند کودکان خود را برای هر اشتباهی سرزنش نکنید. برای یادگرفتن، شور و اشتیاق داشته باشید. در هر اشتباهی به دنبال نکات مثبت آن باشید. از اشتباهات خود درس بگیرید و برای هر درسی که گرفتهاید شکرگزار باشید. به این ترتیب از اشتباهات خود پلی میسازید برای رسیدن به موفقیت.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات