حتما شنیدید که میگن پول خوشبختی نمیآورد. شاید خودمون هم بارها این جمله رو گفته باشیم. اما آیا واقعا اینطوری هست؟ واقعا پول خوشبختی نمیآورد؟ اگه کمی در فضای مجازی جستجو کنیم مطالب زیادی پیدا میکنیم درباره اینکه پول واقعا باعث خوشبختی نمیشه.
اخیرا یک سخنرانی از آقای دکتر رابرت والدینگر در فضای مجازی منتشر شده. خیلیها این سخنرانی رو دلیلی برای این میدونن که علم ثابت کرده ثروت خوشبختی نمیآورد. این سخنرانی درباره عواملی هست که باعث خوشبختی انسان میشه.
این سخنرانی بر اساس تحقیقاتی بوده که ۷۵ سال به طور پیوسته در دانشگاه هاروارد انجام شده. این تحقیقات روی ۷۲۴ نفر از سنین جوانی صورت گرفته. بسیاری از این افراد در حال حاضر فوت کردند و بعضیها با بیش از ۹۰ سال سن، هنوز زنده هستند. این تحقیقات روی فرزندان این افراد همچنان ادامه داره.
آقای والدینگر در ابتدای این سخنرانی میگه، ما در شروع تحقیقاتمون از این افراد پرسیدیم هدف اصلی زندگی شما چیه؟ بیش از ۸۰٪ از این افراد گفتند که هدف اصلی اونها پولدار شدن هست. در ادامه این سخنرانی این نتیجه گرفته میشه که اصلیترین عامل خوشبختی، چیزی غیر از پول هست.
با انتشار ویدئوی این سخنرانی در فضای مجازی، خیلیها این نتیجهگیری رو کردند که پول خوشبختی نمیاره. در این مقاله به سخنرانی آقای والدینگر میپردازیم و میبینیم آیا از سخنرانی ایشون واقعا میشه نتیجه گرفت که علم ثابت کرده پول خوشبختی نمیآورد؟ و توضیح میدیم چرا این تفکر به شدت مضر و خطرناک هست.
چه چیزی باعث شده برداشت کنیم پول خوشبختی نمیآورد؟
نکته مهم درباره سخنرانی دکتر والدینگر اینه که تحقیقات ۷۵ سالهی دانشگاه هاروارد، روی این متمرکز نبوده که آیا پول باعث خوشبختی میشه یا نه. بلکه این تحقیقات درباره این بوده که چه چیزی باعث خوشبختی هست. نتیجه ۷۵ سال تحقیقاتی که در دانشگاه هاروارد انجام شده این بوده که روابط خوب اصلیترین عامل خوشبختی هست.
قطعا نمیشه تاثیر روابط خوب در خوشبختی رو زیر سوال برد. اما سوال مهمی این جا مطرح میشه. این سوال مهم اینه که تاثیر پول و ثروت در روابط خوب چیه؟ آیا زندگی در یک خانه خوب نمیتونه روی روابط خانوادگی ما تاثیر بذاره؟ آیا اجاره نشینی نمیتونه آسایش و آرامش زندگی رو تهدید کنه؟
اگه وضع مالی بدی داشته باشیم و مجبور باشیم مدام از دوستان و اطرافیان پول قرض بگیریم، رابطه ما دوستان و اطرافیانمون تحت تاثیر قرار نمیگیره؟ برعکس اگه پولدار باشیم و بتونیم به اطرافیانمون کمک کنیم، نمیتونیم روابط بهتری برای خودمون ایجاد کنیم؟
همونطور که میبینید، پول میتونه روی روابط ما اثر بذاره. هر چند پول نمیتونه برای انسان روابط خوبی بسازه. اما نداشتن پول میتونه روی روابط ما تاثیر منفی بذاره و به همین ترتیب داشتن پول هم میتونه روی روابط ما تاثیر مثبت بذاره.
اصلیترین تاثیر روابط خوب در خوشبختی از دید آقای والدینگر اینه که باعث میشه حس خوبی در زندگی داشته باشیم. حتی در موقع بیماری. پول هم میتونه به ایجاد حس خوب در زندگی کمک کنه. حالا فرض کنید روابط خوبی داریم اما نه خودمون و نه اطرافیانمون پول کافی برای درمان بیماری ما رو ندارند. پس داشتن پول در کنار روابط خوب میتونه خوشبختی ما رو بیشتر کنه.
یک تفکر اشتباه: برای پولدار شدن باید زیاد کار کرد
آقای والدینگر در سخنرانی خودش به نکتهی دیگهای هم اشاره میکنه: «همیشه به ما گفتن زیاد کار کنید تا پولدار بشید ولی ثروت عامل اصلی خوشبختی نیست». خیلیها از همین جمله برداشت میکنند که خب پس پول خوشبختی نمیآورد. حتی بعضیها فراتر از این میرن و میگن پول باعث بدبختی هم میشه. چون برای پولدار شدن مجبوریم یک عمر تلاش کنیم و نمیتونیم توجه لازم رو به خانواده و اطرافیانمون داشته باشیم.
این هم یک تفکر اشتباه دیگه هست. خیلیها فکر میکنند برای پولدار شدن باید به شدت کار کنند. خیلیها تصور میکنند فقط با کار زیاد و سخت هست که میشه پولدار شد. اما این تفکر برخلاف قوانین ثروتمند شدن هست. اگه با قوانین ثروت آشنا باشید میدونید که برای ثروتمند شدن اصلا نیازی نیست همیشه به سختی کار کنید.
شاید نیاز باشه مدتی سختی رو تحمل کنید، اما بعد از تحمل این سختی میتونید به قول معروف بدون کار کردن پول پارو کنید. اگه دوست دارید بدونید چطور میشه این کار رو انجام داد، میتونید این مقاله رو بخونید: «چطور مثل افراد ثروتمند بدون کار کردن پول پارو کنیم؟ (راز موفقیت افراد ثروتمند)».
چرا این تصور که پول خوشبختی نمیآورد خطرناک است؟
اجازه بدید آدمها رو به ۲ دسته تقسیم کنیم. کسانی که فکر میکنند پول عامل بدبختی هست و کسانی که اینطور فکر نمیکنند. افرادی که فکر میکنند پول مایهی بدبختی هست مسلما به سمت پولدار شدن حرکت نمیکنند. اما افرادی که پول رو مایهی بدبختی نمیدونند هم به دو دسته تقسیم میشن.
یک دسته کسانی هستند که اعتقاد دارند پول میتونه باعث خوشبختی بشه و یک دسته هم کسانی هستند که هر چند فکر نمیکنند پول مایه بدبختی هست، اما اعتقاد دارند پول خوشبختی نمیآورد. هیچ کدوم از این دو دسته از پول فراری نیستند. احتمالا هر دو دسته هم دوست دارند ثروتمند بشن. حالا فکر میکنید کدوم دسته میتونند به ثروت برسند؟ آیا تفاوتی بین این دو دسته برای رسیدن به ثروت وجود نداره؟
افرادی که فکر میکنند پول خوشبختی نمیاره، سد بزرگی در راه رسیدن به ثروت درست میکنند. البته این سد رو در ذهن خودشون ایجاد میکنند. ما برای رسیدن به هر چیزی، نیاز به انگیزهی درونی داریم. این تفکر که پول خوشبختی نمیآورد داره انگیزه درونی ما برای رسیدن به ثروت رو نابود میکنه. به همین خاطر هست که میگیم این تفکر مضر و خطرناکه.
متاسفانه خیلیها بدون توجه به اینکه باورهای ما چه تاثیری روی زندگی ما داره، سعی میکنند این باور که پول خوشبختی نمیآورد رو به دلایل مختلف گسترش بدن. اما اگه انواع باورهای و تاثیر اونها در زندگی رو بدونیم، متوجه میشیم این تصور یک باور محدود کننده هست و میتونه مسیر زندگی ما رو تغییر بده. پیشنهاد میکنم این مقاله درباره انواع باورها رو مطالعه کنید: «با انواع باورها از دیدگاه ان ال پی آشنا شوید تا نگاهتان به زندگی تغییر کند!».
آیا پول خوشبختی میآورد؟
در نهایت دوباره به تحقیقی که در دانشگاه هاروارد به مدت ۷۵ سال انجام شده اشاره میکنیم و میگیم هر چند که ارتباط خوب با اطرافیان در زندگی میتونه عامل خوشبختی باشه، اما پول و ثروت هم وسیلهی مهمی برای رسیدن به خوشبختی هست. داشتن ثروت میتونه روی ارتباطات ما و سایر ابعاد زندگی تاثیر مثبت داشته باشه.
تنها زمانی پول میتونه ما رو از خوشبختی دور کنه که تفکر خودمون مشکل داشته باشه. مثلا زمانی که با تفکر نادرست، پول مسیر زندگی ما رو از زندگی سالم منحرف کنه. در واقع پول برای ما مشکلی بوجود نمیاره. این خود ما هستیم که نمیتونیم از پول به درستی استفاده کنیم. هر چند پول به تنهایی عامل خوشبختی نیست اما حقیقت اینه که پول ابزار ارزشمندی و مهمی هست برای رسیدن به خوشبختی. فقط باید استفاده درست از اون رو بلد باشیم.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات