حتما در شرایط مختلف شنیدهاید که میگویند: «پول چرک کف دست است». این جمله به نوعی شما را دعوت میکند که به پول ارزش و اهمیت زیادی ندهید. اما آیا تا به حال به این فکر کردهاید که این ضرب المثل چه آثاری روی ذهن شما دارد؟
ضرب المثلهایی مثل پول چرک کف دست است، از این جهت اهمیت دارند که میتوانند بدون آن که خود ما اطلاع داشته باشیم روی ذهن و زندگی ما اثر بگذارند. بنابراین اطلاع از تاثیر این ضرب المثلها روی ذهن ما و آگاهی از اثر آنها روی زندگی ما بسیار مهم است.
ضرب المثل پول چرک کف دست است چه مواقعی استفاده میشود؟
یکی از مواقعی که از ضرب المثل پول چرک کف دست است استفاده میکنیم، زمانهایی است که شخصی بابت ضرر و زیان مالی دچار ناراحتی شدید یا عصبانیت است. در این شرایط تلاش داریم با گفتن این جمله فرد مقابل را از ناراحتی دربیاوریم و به او لقا کنیم که نباید اهمیت زیادی به پول بدهد.
مطالعه کنید: باد آورده را باد میبرد
مورد دیگری که از این ضرب المثل استفاده میکنیم، زمانی است که فکر میکنیم شخصی بیش از حد برای کسب ثروت تلاش میکنید. در این مواقع میگویم: «ای بابا پول چرک کف دست است. چرا این همه کار میکنی؟». گاهی اوقات هم برای دلداری به خود درباره از دست دادن پول یا مشکلات مالی از این اصطلاح استفاده میکنیم.
همان طور که گفتیم از معانی پشت این ضرب المثل و اثری که بر ذهن ما یا شنوده دارد، هیچ اطلاعی نداریم. در ادامه به اثرات استفاده از ضرب المثل پول چرک کف دست است میپردازیم. اما پیش از ةن، به نحوهی اثر گذاری این ضرب المثل رو ذهن میپردازیم.
ضرب المثل پول چرک کف دست است چگونه روی ذهن ما اثر میگذارد؟
ضرب المثل پول چرک کف دست است و سایر ضرب المثلها، نوعی استعاره هستند. اگر با تاثیر استعاره بر ذهن آشنایی داشته باشید، میدانید که هنگام استفاده از استعارهها، با منطق مخاطب گفتگو نمیکنیم. بلکه ضمیر ناخودآگاه وی را مخاطب قرار میدهیم.
به همین دلیل انتقال مفاهیم مختلف با استفاده از استعارهها، سریعتر و اثر بخشتر است. ضمیر ناخودآگاه ما تخصص بالایی در کشف معانی پشت کلمات و جملات دارد و درک این معانی به صورت ناخودآگاه اتفاق میافتد.
بنابراین وقتی با استفاده از ضرب المثلی مثل پول چرک کف دست است با مخاطب صحبت میکنیم، تمامی مفاهیم پشت این عبارت به طور ناخودآگاه روی ذهن او اثر میگذارد. پس باید در استفاده از ضرب المثلها با احتیاط و آگاهانه عمل کنیم.
توجه به زمان استفاده از این عبارت هم به نظر قابل توجه است. همانطور که اشاره کردیم، خیلی اوقات این ضرب المثل را زمانی که فرد در ناراحتی یا عصبانیت شدید است به کار میبریم. در این حالات روحی، ضمیر ناخودآگاه راحتتر در دسترس قرار میگیرد. بنابراین ناآگاهانه ضمیر ناخودآگاه وی را به صورتی نادرست برنامهریزی میکنیم.
حالا که با شیوهی اثر گذاری ضرب المثلها روی ذهن آشنا شدیم، معانی و اثرات ضرب المثل پول چرک کف دست است را بررسی میکنیم.
پول چرک کف دست است چه معانی و اثراتی دارد؟
در بررسی آثار استفاده از این ضرب المثل باید به این نکته توجه داشته باشیم که اثر این ضرب المثل روی ذهن به نیت ما در استفاده از آن ارتباطی ندارد. نباید فراموش کنیم که این ضرب المثل به علت مفاهیمی که در دل خود دارد، در هر شرایطی به طور ناخودآگاه روی ذهن ما اثر میگذارد.
شاید واقعا برادر ما بیجهت و بیش از حد برای از دست دادن پول ناراحت است. شاید دوست ما به حفظ تعادل بین کار و زندگی فکر نمیکند و واقعا نیاز به تذکری در این مورد دارد. به هر حال و در هر شرایطی، بهتر است به خاطر معانی و اثرات این ضرب المثل که در ادامه مطالعه میکنید، از آن استفاده نکنیم.
اولین اثر ضرب المثل پول چرک کف دست است: بیاهمیت بودن پول
اولین مفهومی که این ضرب المثل به ذهن منتقل میکند، بیاهمیت بودن یا حتی بد بودن پول است. چرا که آن را به چرک کف دست تشبیه میکنیم آیا پول واقعا بیاهمیت یا بد است؟
حتما ارتباط پول و شادی را میدانید. حتما میدانید که بدون داشتن پول چه مشکلاتی برای زندگی بوجود میآید و بالاتر از آن با داشتن پول چه کارهای خوب و لذت بخشی میتوان انجام داد و چه کمکهایی به دیگران میتوان کرد.
شاید خیلیها به درستی از پول استفاده نکنند و با داشتن پول برای خود درد سر درست کنند. اما تحقیقات علمی ثابت کرده که با درست خرج کردن پول میتوان شادی را برای خود خرید. بنابراین نباید با استفاده از این ضرب المثل ذهن مخاطب را برای بیاهمیت دانستن پول برنامهریزی کنیم.
دومین اثر ضرب المثل پول چرک کف دست است: تلاش نکردن برای پول
چرا نباید برای کسب پول و ثروت تلاش کرد؟ وقتی از این ضرب المثل استفاه میکنیم تلاش نکردن برای کسب پول را به مخاطب خود القا میکنیم. اما تلاش کردن برای ساخت یک زندگی خوب و با نشاط وظیفهی هر انسانی است.
میدانیم که پول یکی از عوامل ضروری برای داشتن زندگی خوب و دلخواه به حساب میآید. پس نباید با استفاده از چنین ضرب المثلی، به طور ناخودآگاه روی مسیر زندگی دیگران تاثیر منفی بگذاریم.
سومین اثر ضرب المثل پول چرک کف دست است: تغییر نقطه تمرکز
شاید کمتر کسی به سومین اثر این عبارت روی ذهن توجه کرده باشد. با استفاده از ضرب المثل پول چرک کف دست است، در واقع نقطهی تمرکز مخاطب را از تلاش برای کسب پول و ثروت به خرج کردن پول انتقال میدهیم.
این ضرب المثل علاوه بر اینکه پول را به چیزی بیاهمیت و کثیف تشبیه میکند، آن را امری گذرا معرفی میکند. یعنی پول همانطور که میآید، خرج هم میشود. اما همانطور که میدانید، در تفکر افرادی که ذهن فقیر دارند، پول برای خرج کردن است.
افرادی که ذهن ثروتمند دارند، از پول برای بدست آوردن پول بیشتر استفاده میکنند. این افراد پول را برای خرج کردن نمیخواهند. بلکه پول را ابزاری میدانند برای کسب ثروت بیشتر.
با استفاده از این عبارت، در واقع ذهن مخاطب را به سمت فقیر شدن هدایت میکنیم. به نظر میرسد حتی اگر دوستان ما در کار کردن و تاسف خوردن برای پول زیادهروی میکنند، بهتر است راه دیگری برای دلداری دادن به آنها پیدا کنیم.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات