میشه گفت اصلیترین تفاوت بین انسانها به طرز فکر اونها برمیگرده. بنابراین اگه براتون سوال هست که چرا عدهای ثروتمند هستند و عدهای فقیر، باید طرز فکر ثروتمندان رو با فقرا مقایسه کنید و اگه میخواید بدونید، میتونید به ثروت برسید یا نه؟ باید ببینید شیوهی فکر شما به طرز فکر ثروتمندان نزدیکتر هست یا فقرا؟
۱- طرز فکر ثروتمندان و فقرا درباره زندگی
ثروتمندان اعتقاد دارند خودشون باید زندگی خودشون رو بسازند. اما فقرا فقط از عوامل بیرونی توقع دارند که زندگی اونها رو بسازند. عواملی مثل شانس، پدر و مادر، دولت و… . به همین خاطر ثروتمندان تلاش میکنند روی تواناییها و مهارتهای خودشون کار کنند تا بتونند آیندهی خودشون رو اونطور که دوست دارند بسازند. اما فقرا از اون جایی که از عالم و آدم توقع دارند زندگی اونها رو تغییر بدن، روی خودشون کار نمیکنند.
۲- تفاوت در سطح خواستهها
ثروتمندان ثروت رو با تمام وجود میخوان. و تنها رسیدن به ثروت را تصور می کنند. اما فقرا هر چند هم که ثروت رو دوست داشته باشند، اون رو از اعماق وجودشون نمیخوان. به همین خاطر نمیتونند به ثروت برسند. در واقع فقرا یا آرزو دارند که ثروت از آسمون بیوفته توی بغلشون یا اینکه اگر هم تلاشی برای رسیدن به ثروت بکنند، موانع و مشکلات به زودی اونها رو از پا درمیاره.
پیشنهاد میکنم این مقاله درباره سطوح مختلف خواستهها رو بخونید تا هم با انواع خواستهها آشنا بشید هم اینکه تاثیر خواستهها در زندگی رو به خوبی درک کنید: «جهان هستی به کدامیک از خواسته های ما برای ثروتمند شدن پاسخ میدهد؟».
۳- تفاوت در نقطه تمرکز
یکی از مواردی که تفاوت زیادی بین طرز فکر ثروتمندان و فقرا ایجاد میکنه، نقطه تمرکز اونها هست. ثروتمندان معمولا روی نکات مثبت تمرکز میکنند و فقرا روی نکات منفی. به عبارت دیگه میشه گفت ثروتمندان روی چیزهایی که میخوان تمرکز میکنند و فقرا روی چیزهایی که نمیخوان.
در واقع فقرا ثروت رو برای فرار از بدبختی میخوان. و ثروتمندان برای رسیدن به شادی و خوشبختی ثروت را می خواهند. خیلی از فقرا ممکنه ثروت رو مایهی شادی ندونند اما طرز فکر ثروتمندان درباره ثروت اینطوری نیست. به همین خاطر هست که میگیم فقرا روی چیزهایی که نمیخوان تمرکز میکنند.
انسان روی هر چیزی تمرکز کنه بهش میرسه. وقتی ما ثروت رو برای فرار از بدبختی بخوایم، داریم روی بدبختی تمرکز میکنیم و چیزی که بهش میرسیم بدبختیهای بیشتر هست، نه ثروت. اما ثروتمندان ثروت رو برای شادی و خوشبختی میخوان. بنابراین چیزی که بهش میرسن شادی و خوشبختی هست.
به عبارت دیگه، هدف اصلی شما از خواستن هر چیزی، نقطه تمرکز شما رو مشخص میکنه و شما در نهایت به چیزی که روش تمرکز کردید میرسید. وقتی هدفتون از رسیدن به ثروت، فرار از بدبختی باشه، یعنی نقطه تمرکز شما روی بدبختی تنظیم شده. و چیزی که بهش میرسید، مشکلات بیشتر هست.
۴- طرز فکر ثروتمندان و فقرا درباره پول
طرز فکر ثروتمندان و فقرا درباره پول از ۲ جهت متفاوت هست. یکی اینکه فقرا پول رو همه چیز میدونند. در واقع فکر میکنند داشتن پول تمام گرهها رو باز میکنه. اما ثروتمندان به خوبی میدونند که پول همه چیز نیست. اونها به خوبی میدونند که برای موفقیت به خیلی چیزهای دیگه مثل مهارتهای مختلف و ارتباطات خوب نیاز هست.
تفاوت دیگهی طرز فکر افراد با ثروت نسبت به پول با فقرا این هست که خیلی از فقرا، حتی شاید به صورت ناخودآگاه، حس بدی به ثروتمند بودن و پول دارن. از یک جهت ثروتمندان رو آدمهای بدی میدونند و از جهتی پول رو مایهی درد سر تصور میکنند.
این نگاهها باورهای محدود کنندهای هست که مانع رسیدن فرد به ثروت میشه. در واقع فقرا با طرز فکری که درباره پول و ثروت دارند، خودشون رو از رسیدن به ثروت دور میکنند. میتونید با خوندن این مقاله تاثیر باورها در زندگی رو بشناسید و انواع باورها آشنا بشید: «با انواع باورها از دیدگاه ان ال پی آشنا شوید تا نگاهتان به زندگی تغییر کند!»
۵- بلند پروازی
هیچ ثروتمندی رو نمیتونید پیدا کنید که بلند پرواز نباشه. یکی از مواردی که تفاوت طرز فکر ثروتمندان و فقرا رو نشون میده بلند پروازی اونهاست. فقرا بلند پروازی رو مایهی نابودی آدم میدونند. در حالی که ثروتمندان بلند پرواز هستند. و همین بلند پروازی انگیزهی حرکت، تلاش و مبارزهی اونها برای رسیدن به ثروت میشه.
همین بلند پروازی باعث میشه افراد ثروتمند فکرهای بزرگ داشته باشند و انجام کارهای بزرگ فکر کنند. اما افراد فقیر بیشتر درگیر مسائل روزمره هستند و فکر خودشون رو درگیر انجام کارهای بزرگ نمیکنند. در نتیجه در زندگی به جایگاه قابل توجهی نمیرسند.
۶- ریسک کردن
ثروتمندان به دلیل بلند پروازی و رویاهایی که دارند، حاضر به ریسک کردن هستند. اما افراد فقیر از ریسک کردن وحشت دارند. فقرا ریسک کردن رو خطرناک میدونند و میگن سری که درد نمیکنه دستمال نمیبندند. اما افراد ثروتمند میدونند که بدون ریسک کردن به دستاورد قابل توجهی نمیرسند. در واقع یکی از دلایلی که فقرا بلند پرواز نیستند اینه که قدرت ریسک کردن ندارند.
۷- طرز فکر افراد ثروتمند با نگاه احساسی به پول یا نگاه منطقی
افراد فقیر نگاه احساسی به پول دارند اما ثروتمندان منطقی به پول نگاه میکنند. ثروتمندان با بدست آوردن پول، ذوق زده نمیشن و به یاد حسرتهای خودشون نمیافتند. بلکه با یک تفکر منطقی به این فکر میکنند که با پولی که بدست آوردند چه کار کنند که سرمایهاشون بیشتر بشه.
اما افراد فقیر به محض اینکه پولی بدست میارن، چیزهایی که آرزو داشتند رو میخرند. به همین خاطر به زودی دوباره فقیر و بیپول میشن. اما ثروتمندان به جای اینکه غرق در احساسات خودشون بشن، به آینده فکر میکنند و عاقلانه تصمیمگیری میکنند.
۸- ماندن در گذشته یا تلاش برای آینده
اکثر افراد فقیر در حسرتهای گذشتهی خودشون هستند. بیشتر عمرشون در حال افسوس خوردن برای نداشتههاشون هستند. در حالی که ثروتمندان در زمان حال زندگی میکنند و برای آینده تلاش میکنند. وقتی در حسرت گذشته باشیم، زمان حال رو از دست میدیم. وقتی هم که زمان حال رو از دست بدیم نمیتونیم از فرصتها استفاده کنیم.
یکی از دلایلی که افراد فقیر ثروتمند شدن رو به شانس ربط میدن همینه. فقرا زمان حالشان را به خاطر حسرت خوردن و ماندن در گذشته از دست می دهند. و نمیتونند از فرصتهایی که سر راهشون قرار میگیره به نحو احسن استفاده کنند. وقتی هم که نتونیم از فرصتهای سر راهمون استفاده کنیم، آینده رو هم نمیتونیم بسازیم.
۹- اعتقاد به شانس در مقابل باور به کار و تولید
همونطور که اشاره کردیم: افراد فقیر ثروتمند شدن را رو وابسته به شانس میدونند. اما طرز فکر ثروتمندان این طوری هست که پولدار شدن رو در گرو کار و تلاش و تولید میدونند. به همین دلیل، فقرا برای رسیدن به موفقیت روی شانس تمرکز می کنند.. و ثروتمندان روی پیدا کرد فرصتهایی برای خلق ثروت و کار و تولید تمرکز می کنند.
همونطور که قبلا اشاره کردیم، ما به چیزی میرسیم که روش تمرکز کردیم. وقتی تمرکز ما روی شانس هست، دیگه روی مهارتها و تواناییهامون کار نمیکنیم تا قدرتمند بشیم و بتونیم آیندهی خودمون رو بسازیم. بنابراین حتی اگه ثروتی به دستمون برسه، توانایی حفظ و نگهداری ازش رو نداریم.
۱۰- مدیریت پول در طرز فکر ثروتمندان
افراد ثروتمند به خوبی از نقش مدیریت پول در ثروتمند شدن و ثروتمند ماندن با خبر هستند. افراد فقیر یا به مسئله مدیریت و حفظ پول فکر نمیکنند، یا تصور میکنند بعد از پولدار شدن باید به حفظ پول فکر کرد. اما ثروتمندان به خوبی میدونند که یکی از موارد ضروری برای ثروتمند شدن و البته ثروتمند ماندن مسئله حفظ و مدیریت پول هست.
میتونید برای اطلاع بیشتر درباره مدیریت پول و اهمیت اون، این مقاله رو مطالعه کنید: «چطور با مدیریت پول از انسانی فقیر تبدیل به آدم پولداری شویم؟».
۱۱- کار کردن با پول یا کار کردن برای پول
طرز فکر ثروتمندان این طوری که هست که پول باید برای اونها کار کنه تا زندگی راحتی و مطلوبی داشته باشند. اما آدمهای فقیر تصور میکنند اونها باید به سختی کار کنند تا پول دربیارند. یعنی، فقرا کار کردن را تنها راه رسیدن به موفقیت می دانند. اما ثروتمندان حتی بدون سخت کار کردن هم میتونند پول دربیارند.
اگه این سوال براتون پیش اومده که چطوری میشه بدون کار کردن پول درآورد، این مقاله رو مطالعه کنید: «چطور مثل افراد ثروتمند بدون کار کردن پول پارو کنیم؟ (راز موفقیت افراد ثروتمند)».
۱۲- پول درآوردن از راه مورد علاقه
افراد ثروتمند پول رو از راهی بدست میارن که بهش علاقه دارند. اما افراد فقیر پول رو از راهی بدست میارن که دوست ندارند. همین باعث میشه برای بدست آوردن پول انگیزهی درونی کمتری داشته باشند. یکی از دلایل این اتفاق این هست که فقرا پول رو برای رهایی از فقر میخوان. همین باعث میشه از کارشون لذت نبرند.
اما ثروتمندان چون ثروت رو برای رسیدن به اهداف و تبدیل کردن رویاهاشون به واقعیت میخوان، از کاری که انجام میدن لذت میبرند. همین لذت بردن از کار تبدیل میشه به سوخت موتور حرکت اونها در جادهی موفقیت.
۱۳- نقش سرمایه در ثروتمند شدن
افراد فقیر تصور میکنند برای ثروتمند شدن باید سرمایه داشته باشند. اما طرز فکر ثروتمندان این طور نیست. ثروتمندان به تواناییهای خودشون باور دارند و میدونند که یا راهی پیدا میکنند یا راهی میسازند. اما فقرا ثروت رو وابسته به داشتن سرمایه میدونند. این تفکر یک باور محدود کننده هست که باعث میشه فرد هیچ وقت نتونه به ثروت برسه.
۱۴- طرز فکر ثروتمندان با نحوهی بازی با پول
ثروتمندان از پول برای بردن استفاده میکنند. اما فقرا پول رو برای نباختن میخوان. میشه گفت ثروتمندان با پول به صورت تهاجمی بازی میکنند ولی فقرا به صورت تدافعی این کار رو انجام میدن. دلیل این مسئله چیزی هست که قبلا بهش اشاره کردیم.
تمرکز فقرا روی فرار از رنجها هست و تمرکز ثروتمندان روی بدست آوردن لذتهای زندگی. در نتیجه استفادهی اونها از پول متفاوت هست. همین تفاوت استفاده از پول ثروتمندان رو ثروتمندتر و فقرا رو فقیرتر میکنه. میتونید برای اطلاع بیشتر از تفاوت نحوهی بازی با پول فقرا و ثروتمندان این مقاله رو بخونید: «آیا بازی با پول را بلدید؟ مثل ثروتمندان با پول بازی میکنید یا مثل فقرا؟».
۱۵- ارزش خالص دربرابر درآمد
فقرا به درآمدشون نگاه میکنند اما ثروتمندان به ارزش خالص پولی که درمیارن. کسی که به درآمدش به جای ارزش خالص پول اهمیت میده، ممکنه بدون توجه به هزینههایی که در زندگیش داره، پول خرج کنه و مدام متعجب باشه که چرا نمیتونه ثروتمند بشه و مدام برای بدست آوردن پول بیشتر تلاش کنه.
۱۶- حقوق ماهیانه در مقابل دریافتی درصدی؟
افراد فقیر ترجیح میدن حقوق ماهیانه داشته باشند. چون هم به مهارتهای خودشون ایمان ندارند، هم قدرت ریسک پایینی دارند. اما ثروتمندان ترجیح میدن دریافتیشون براساس میزان کاری باشه که انجام میدن. قبلا مقالهای برای مقایسه حقوق ماهیانه و درصدی نوشتیم. میتونید این مقاله رو اینجا مطالعه کنید: «حقوق ثابت بهتر است یا درآمد پورسانتی و درصدی؟ با کدام ثروتمند میشوید؟».
۱۷- طرز فکر ثروتمندان با انتخاب اطرافیان
ثروتمندان معمولا حاضر نیستند با هر کسی معاشرت کنند. به همین خاطر خیلیها افراد ثروتمند رو افرادی متکبر میدونند. در صورتی که طرز فکر ثروتمندان اینه که باید با افرادی معاشرت کنند که شبیه خودشون هستند. چون به خوبی اطلاع دارند که انسان تحت تاثیر اطرافیانش قرار میگیره. برایان تریسی میگه: درآمد شما میانگین درآمد اطرافیانتون هست.
افراد فقیر اغلب با افرادی که منفی فکر میکنند تعامل دارند. همین باعث میشه درگیر افکار منفی بیشتری بشن و این افکار منفی روی زندگیشون اثر میذاره.
۱۸- خودستایی
خیلیها آدمهای ثروتمند رو افراد از خود متشکری میبینند. در صورتی که افراد ثروتمند و خودساخته به تواناییهای خودشون ایمان دارند و به همین دلیل هست که این تواناییها رو بروز میدن. در حالی که افراد فقیر بروز دادن تواناییها رو کار زشتی میدونند.
۱۹- اهمیت به یادگیری
طرز فکر ثروتمندان این هست که یادگیری یک فرایند بدون توقف در طول زندگی اونها هست. اما افراد فقیر یا از یادگیری فراری هستند یا تمایلی به یادگیری ندارند. ثروتمندان روی یادگیری خودشون سرمایهگذاری میکنند اما فقرا هزینه کردن برای یادگیری رو اضافه و اشتباه میدونند.
طرز تفکر ثروتمندان درباره یادگیری باعث میشه اونها هر روز مهارتهای خودشون رو گسترش بدن و همین باعث میشه هر روز قویتر و موفقتر باشند. اما فقرا با بیتوجهی به مسئله یادگیری، هر روز بیشتر در زندگی عقب میافتند. در واقع با توقف یادگیری، نه تنها درجا نمیزنیم، بلکه از زندگی عقب میافتیم.
۲۰- تربیت فرزند
در نهایت، مواردی که در بالا به عنوان طرز فکر ثروتمندان توضیح دادیم باعث میشه اونها به فرزندانشون ثروتمند شدن رو یاد بدن. طرز فکر فقرا هم باعث میشه اونها به صورت عملی فقیر ماندن رو به فرزندانشون یاد بدن. به خاطر همین هست که اعتقاد داریم، انسان فقیر و انسان ثروتمند وجود نداره. بلکه ذهنهای فقیر و ذهنهای ثروتمند وجود داره.
همین روند هست که باعث میشه فرزندان فقرا فقیر بمونند و فرزندان ثروتمندان، ثروتمند باشند. اگر کسی بخواند از چرخه فقیر ماندن خارج بشه. راهی نداره جز اینکه روی آموزش خودش سرمایهگذاری کنه تا راههای رسیدن به ثروت رو یاد بگیره و باورهای خودش رو نسبت به دنیا و ثروت تغییر بده.
برای اینکه متوجه بشید یک ذهن ثروتمند دارید یا یک ذهن فقیر، حتما این مقاله رو بخونید: «چطور بفهمیم یک ذهن ثروتمند داریم یا یک ذهن فقیر؟».
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات
سلام
عالی بود عالی
سپاس فراوان