ما خیلی وقتها در روز از کلمه باور استفاده میکنیم در حالی که معنای واقعی اون رو نمیدونیم. تا به حال به معنای باور فکر کردید؟ تا حالا فکر کردید انواع باورها چی هستند؟ تا به حال به این فکر کردید که خودتون چه باورهایی دارید و این باورها به کدوم یکی از انواع باورها تعلق دارند؟
بحث باورها و انواع باورها از این جهت اهمیت داره که باورها مسیر و جهت حرکت ما در زندگی رو مشخص میکنند. کسی که باور داره ثروتمند شدن فقط از راههای خلاف امکانپذیر هست، هیچ وقت نمیتونه به ثروت پاک دست پیدا کنه. در واقع این باورها هستند که تا حد زیادی مسیر زندگی ما رو مشخص میکنند. پس توجه به مسئله باورها و بررسی انواع باورها برای تغییر نگاه ما به دنیا کاملا ضروری هست.
باور چیست؟
باور عقیدهای هست که در عمق وجود ما قرار داره. باور، درست یا نادرست بودن مسائل رو برای ما مشخص میکنه. وقتی به چیزی باور داریم، نیازی به بررسی درستی اون نداریم. یعنی باور چیزی هست که بدون استدلال و بحث به درست بودنش اعتقاد داریم.
باورها از راههای مختلفی در زندگی انسان ایجاد میشن. یکی از عواملی که باورها رو در زندگی ما ایجاد میکنه رفتار و نوع زندگی پدر و مادر ما هست. در این مقاله درباره نحوهی شکلگیری باورها توضیح دادیم: «از نگاه ان ال پی باورها و عقاید ما چگونه شکل میگیرند؟»
یک سوال مهم درباره مسئله باورها و انواع باورها اینه که آیا میشه باورها رو به دو دسته باورهای خوب و باورهای بد تقسیمبندی کرد؟
آیا میتوان انواع باورها را به دو دسته درست و غلط تقسیم بندی کرد؟
برای پاسخ به این سوال دوباره توجه شما رو به تعریفی که از باور در همین چند خط پیش ارائه کردیم جلب میکنیم. باور چیزی هست که از دید هر کسی درست هست و قبول درستی اون، نیازی به اثبات و استدلال نداره. با توجه به این توضیح، هر باوری از دید هر کسی درست هست. در عین حال ممکنه این باور از دید شخص دیگه نادرست باشه. این نقطه نظر هم نوعی باور هست.
حالا میتونیم دستهبندی انواع باورها رو بهتر بررسی کنیم. چیزی که بدیهی هست اینه که نمیشه انواع باورها رو به دو دسته باورهای درست و نادرست تقسیمبندی کرد. چون هر باوری از نظر صاحب اون باور درسته. هر کسی هم میتونه باوری متضاد با اون داشته باشه و این باور هم از دید صاحبش درست هست. شاید اینجا این سوال مطرح بشه که پس حقیقت چی میشه؟ یعنی ممکنه بگید، باوری که به حقیقت نزدیکتر هست، باور درسته.
در جواب این حرف باید این سوال رو مطرح کنیم: حقیقت چیه؟ آیا انسان میتونه به حقیقت هر موضوعی برسه؟ به دلایل مختلف از جمله محدود بودن علم انسان، رسیدن به حقیقت، یعنی ذات هر پدیده برای انسان ممکن نیست. چیزی که در ذهن انسان از حقیقت وجود داره، واقعیت هست نه حقیقت. واقعیت یعنی چیزی که از زاویه دید ما اتفاق افتاده و زاویه دید ما با حقیقت فاصله داره.
درباره اینکه حقیقت چیه؟ واقعیت چیه؟ و اینکه چرا هیچ کس نمیتونه به حقیقت موضوعی پی ببره، در این مقاله به طور کامل توضیح دادیم: «چرا شما هیچ وقت نمیتونید به حقیقت هیچ چیزی پی ببرید؟»
انواع باورها را چطور باید دستهبندی کرد؟
از دید ان ال پی ، انواع باورها به ۲ دستهی باورهای یاری کننده و باورهای محدود کننده تقسیم میشن. همونطور که از این نامگذاری مشخص هست، باورهای یاری کننده، باورهایی هستند که فرد رو در مسیر زندگی برای رسیدن به موفقیت و اهدافش یاری میکنند. باورهای محدود کننده هم باورهایی هستند که مانع پیشرفت و حرکت انسان به سمت اهدافش میشن.
نگاه ان ال پی به انواع باورها
از دیدگاه ان ال پی، نمیشه یک باور رو به صورت ثابت و همیشگی در دسته باورهای یاری کننده یا باورهای محدود کننده دستهبندی کرد. بلکه هر باور با توجه به شرایط مختلف میتونه در دسته باورهای یاری کننده یا باورهای محدود کننده قرار بگیره.
این موضوع رو با یک مثال بیشتر توضیح میدیم. فرض کنید یک نفر به این باور داره که کار کردن در ایران همراه با نتیجه مطلوب نیست. در کنار این باور، باور دیگهای داره که کار کردن در آمریکا میتونه باعث پیشرفت و ترقی بشه. حالا این ۲ باور در کدوم دسته از انواع باورها جای میگیرند؟
اینکه هر کدوم از این ۲ باور به کدوم دسته تعلق دارند بستگی داره به موقعیت و شرایط صاحب باور. اگه فردی که این باورها رو داره در ایران زندگی میکنه،هر دوی این باورها براش باور محدود کننده هستند. اما اگر این فرد در آمریکا زندگی میکنه، هر دوی این باورها براش باور یاری کننده هستند.
دلیل یاری کننده یا محدود کننده بودن این باورها هم کاملا مشخص هست. وقتی فردی در ایران زندگی میکنه و اعتقاد داره نمیشه در ایران پیشرفت کرد، جهت و مسیر حرکتش در سمتی نیست که بتونه در ایران به موفقیت برسه. این فرد با وجود این باور دیگه نمیتونه در ایران مسیر موفقیت رو طی کنه. چون همونطور که گفتیم باورها مسیر حرکت انسان رو مشخص میکنند.
چطور جای باورهای یاری کننده و باورهای محدود کننده تغییر میکند؟
اگه این فرد به آمریکا سفر کنه، باور امکان پیشرفت در آمریکا براش از باور محدود کننده، تبدیل میشه به یک باور یاری کننده. چرا که با این باور در کشور آمریکا میتونه پیشرفت کنه. یعنی وجود این باور باعث میشه این فرد توان و انرژی خودش رو برای پیدا کردن راههای پیشرفت در آمریکا به کار بگیره.
در حالی که اگر همین باور، یعنی باور به امکان پیشرفت در ایران رو داشت، میتونست توان و انرژی خودش رو صرف پیدا کردن راههای موفقیت در ایران بکنه. به هر حال وقتی فردی به چیزی باور داره، در راستای باور خودش حرکت میکنه و برای درست بودن باورش هم نیازی به اثبات و استدلال نداره.
امیدواریم حالا که با دیدگاه ان ال پی درباره انواع باورها آشنا شدید، سعی کنید باورهای یاری کننده و محدود کننده خودتون رو شناسایی کنید و برای پیشرفت در کار و زندگی باورهای یاری کننده خودتون رو حفظ کرده و باورهای محدود کننده رو به باورهای یاری کننده تبدیل کنید.
ان ال پی را زندگی کنید، تا زندگی را لذت بخش کنید
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات
سلام مقاله تون خوب ود. اما این موضوع که انسان نمی تونه به حقیقت چیزها پی ببره درست نیست.چون خیلی ها هدف آفرینش و تکامل ما رو همین میدونن. اما درسته که علم جواب ما نیست . درواقع علم یجور بازخوانی گذشته س . شما ببین اسراری از اهرام مصر و دیگر تمدنا پیدا شده که قطعا نشون میده اون زمان چقدر از الان جلوتر بودند. امیدوارم روزی هممون از بند باورها آزاد بشیم و حقیقت خودمون و هستی رو درک کنیم.