رسیدن به تفاهم با همکاران در محیط کاری بسیار اهمیت دارد. برای پیشرفت در کار، علاوه بر این که باید در کار خود مهارت داشته باشید، باید با همکاران خود به ارتباط موثر و تفاهم هم برسید. وگرنه برای پیشرفت در کار دچار مشکل میشوید. در این مقاله درباره اهمیت رسیدن به تفاهم و روش آن توضیح میدهیم.
چه زمانی با همکاران خود در تفاهم هستیم؟
برای اکثر افراد داشتن تفاهم با دیگران امری غیرارادی است. مثل نفس کشیدن. در واقع اکثر افراد به این مسئله فکر نمیکنند. فقط وقتی با شخص مقابل خود تفاهم دارند، احساس بهتری به آنها دست میدهد.
شاید دقت کرده باشید که با بعضی افراد راحتتر به تفاهم میرسید این درحالی است که با دیگران چنین حسی ندارید. وقتی با کسی به واسطه ارتباط موثر، به درک متقابل میرسید، با او راحت و بیدغدغه هستید. وقتی تفاهم برقرار است، خیلی صریح و ساده درباره مسائل بحث میکنید و به توافق میرسید و کاری را که باید انجام دهید اجرایی میکنید.
وقتی با همکاران خود به تفاهم برسید، پیشرفت کاری حتمی و قطعی خواهد بود. زیرا برای متقاعد کردن همکاران خود انرژی بیش از حد صرف نمیکنید و به خاطر تفاهمی که دارید میتوانید مسائل را به راحتی حل کنید.
تفاهم چیست و چه فرقی با اعتماد دارد؟
تفاهم یعنی حالتی که دو نفر با هم اختلاف فاز ندارند و حرفهای یکدیگر را به خوبی درک میکنند. یعنی همگام بودن با یکدیگر، درست مانند دو نفری که با هم حرکات موزون انجام میدهند. معمولا زمانی دو نفر به این حالت میرسند که منافع هر دو در جهت هم باشد. در نتیجه همدیگر را درک کرده و نظرات یکدیگر را قبول میکنند. وقتی دو نفر با هم تفاهم دارند به عقاید هم احترام میگذارند، حتی اگر عقایدشان با هم یکسان نباشد. اما اعتماد اعتماد چیزی است که فقط به واسطه زمان و تجربه حاصل میشود. بنابراین به جای اینکه توقع داشته باشید همکاران در محیط کار به شما اعتماد کنند، تلاش کنید با آنها به درک متقابل برسید.
چرا تفاهم در محیط کاری اهمیت زیادی دارد؟
از آن جایی که در تمام کسب و کارها، انجام شدن کارها در اولویت قرار دارد، معمولا بیشتر سازمانها روشهایی برای تنبیه و تشویق کارمندان خود در نظر میگیرند. افراد در ازای پاداشی که دریافت میکنند کار کرده و برای تنبیه نشدن تلاش میکنند. مسئله تفاهم در این روشهای تنبیهی و تشویقی جایگاهی ندارد.
حقیقت این است که روشهای تنبیهی و تشویقی فقط برای افرادی جواب میدهد که در اوج قدرت هستند. آن هم صرفا برای پیش بردن کارها نه ایجاد یک سازمان پویا که در مسیر خود با سرعت به پیش حرکت کند. باید بدانیم که رمز درست انجام شدن کارها، در یک رابطه خوب و رسیدن به تفاهم نهفته است. این نکتهای است که رهبران تجاری به آن رسیدهاند. به همین خاطر با روشهای تهدید و تشویق کارهای خود را پیش نمیبرند.
چطور باید با همکاران خود به تفاهم برسیم؟
اگر بخواهید میتوانید در محیط کاری با کسانی که وجه اشتراک زیادی ندارید به درک متقابل برسید. برای اینکار باید به یک ارتباط درست با آنها برسید. حتی با کسانی که به نظر میرسد نمیتوان با آنها به ارتباط درستی رسید. همانطور که گفتیم برای اکثر افراد رسیدن به درک متقابل امری غیرارادی است. برای اینکه با همکاران خود به تفاهم برسید، باید به انتخاب خود، بعضی رفتارها را به طور ارادی و آگاهانه انجام دهید. یعنی اعمالی را که غیرارادی انجام میدادید باید با رفتارهای ارادی جایگزین کنید. به این ترتیب میتوانیم با همکاران خود به درک متقابل برسید.
در ادامه ۴ روش برای رسیدن به درک متقابل ذکر میشود. این ۴ روش از تکنیکهای برقرار ارتباط موثر در ان ال پی هستند.
۴ روش برای رسید به ارتباط موثر در ان ال پی
- گوش دادن و نگاه کردن: توجه دقیق به صحبتهای طرف مقابل، سرعت و آهنگ صدای او و مخصوصا زبان بدنش.
- هماهنگی و آینه شدن: یافتن وجوه اشتراک و هماهنگی با طرف مقابل.
- همگام بودن: تداوم هماهنگیها، قبول داشتن یکدیگر و احترام به هم.
- رهبری: تشویق و ترغیب طرف مقابل به ایجاد تغییر در شیوه تفکر خود.
امیدواریم با توجه به نکات بالا و تلاش در رسیدن به ارتباط موثر با استفاده از تکنیکهای ان ال پی، بتوانید در محیط کاری با همکاران خود به روابط خوبی داشته باشید و از این راه، مراحل پیشرفت را در کار خود هر چه سریعتر طی کنید.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات