اوایل آشنایی یا در شروع زندگی مشترک روابط دو نفر با یکدیگر بسیار گرم و صمیمی میباشد. اما در بسیاری از موارد به مرور سردی روابط بین دو نفر حکمفرا میشود. گاهی به نظر میرسد تمام چیزهای خوب و انگیزه دهنده در زندگی مشترک، جای خود را به اختلافات و ناراحتیهایی میدهند که در هر زندگی ممکنه بهجود آید.
اما علت سردی روابط مدتی پس از آشنایی چیست؟ چه دلیلی وجود دارد که حتی ناراحتیها و اختلافات کوچک میتوانند جای لذتها و خوشحالیهای بزرگ را در ذهن ما بگیرند؟ در هر حال ممکن است در زندگی و هر ارتباطی مشکلاتی رخ بدهد. و سوال مهمتر اینکه چگونه میتوان مانع ایجاد سردی روابط شد؟ پاسخ تمام این سوالات را با مطالعه این مقاله بهدست خواهید آورد.
علت سردی روابط چیست؟
معمولا انسانها طی مدت کوتاهی تغییرات زیادی نمیکنند. موضوعی که ممکن است تغییر کند نگاه ما به آدمها میباشد. هر انسانی مجموعهای از خصوصیات را دارد و ممکن است برخی از این خصوصیات برای خودِ ما جذاب و دوست داشتنی باشند و برای برخی دیگر ناخوشایند باشند.
دیدگاه ما در ابتدای آشنایی
اتفاقی که در شروع آشنایی رخ میدهد این است که ما جذب آن دسته از ویژگیهای طرف مقابل میشویم که برای ما جذاب هستند. در واقع سایر ویژگیها هم در دیدرس ما قرار دارند. اما ذهن ما این ویژگیها را با استفاده از فیلترهای ذهنی حذف میکند.
به این معنا که وقتی با فردی آشنا شدیم یا در اوایل ازدواج، مجموعهای از ویژگیهای مثبت و منفی در فرد مقابل وجود دارد. ما با ویژگیهایی که از دید ما مثبت هستند همسو و همراه میشیم و با ویژگیهایی که برای ما جذاب نمیباشند ناهمسو میشویم.
تغییر نگاه ما با گذشت زمان
به مرور رفتارهای نامطلوب طرف مقابل رو بیشتر مشاهده میکنیم. با تکرار رفتارهایی که از نظر ما نامطلوب است، رفتارها و احساس تولید شده به واسطه این رفتارها، بر روی ذهن ما اثر میگذارد. یعنی اینکه اتفاق افتاده باعث میشود به مرور تاثیر رفتارهای مثبت همسر یا دوستمان در ذهن ما کمرنگتر شود و در عوض تاثیر رفتارهایی که از دید ما نامطلوب است، بیشتر شود.
در این حالت معمولا ما اتفاقات نامطلوب را در ذهن خودمان مرور میکنیم. برای مثال اگر بلند حرف زدن همسر یا دوستمان برای ما خوشایند نیست، مدام لحظاتی که در حضور دیگران با ما بلند حرف زده است را در ذهن خود مرور میکنیم. این مرور کردن به گونهای است که احساس منفی یا آن بخشی از اتفاق که برای ما ناخوشایند بوده در ذهنمان برجستهتر میشود.
دیدگاه ان ال پی درباره سرد شدن روابط چیست؟
ان ال پی اعتقاد دارد ما بیشتر تحت تاثیر احساساتی هستیم که نسبت به آنها نزدیک یا همسو هستیم. در ان ال پی برای این حالت از اصطلاح آسو استفاده میشود. در نتیجه در اوایل ازدواج یا آشنایی، ما جذب ویژگیهای مثبت طرف مقابل میشویم. یعنی با آن ویژگیها «آسو» هستیم. اما بعد از مدتی با آن ویژگیها ناهمسو میشویم که در ان ال پی به این حالت «دیسو» شدن گفته میشود.
بعد از گذشت مدتی از آشنایی اتفاقی که از دید ان ال پی میافتد این است که ما با ویژگیهای منفی طرف مقابل آسو میشویم. همین مسئله باعث ناراحتی دائم ما از شخص مقابل میشود. این در حالی است که همچنان ویژگیهای مثبت وجود دارد، اما برای ما کمرنگ شدند. کاری که برای اصلاح روابط باید انجام دهیم این است که بتوانیم آسو شدن و دیسو شدن خودمان را با احساسات مختلف کنترل کنیم.
با احساساتمان همسو شویم یا ناهمسو؟
تا اینجا متوجه شدیم که علت سردی روابط این است که ما با احساسی که در ویژگیهای مثبت فرد مقابل داشتیم دیسو (ناهمسو) شدهایم و با احساسات مربوط به ویژگیهای منفی طرف مقابل آسو (همسو) شدهایم. در حالی که در اوایل ازدواج یا آشنایی، این شرایط برعکس بوده است.
ما باید یاد بگیریم که تمام احساسات ما نباید فقط آسو یا دیسو باشد. باید بتوانیم آسو یا دیسو بودن احساساتمان را کنترل کنیم. اگر تمام احساسات ما آسو باشد، هر اتفاق کوچکی ما را تحت تاثیر قرار میدهد و آسیبپذیر میشویم.
و اما برعکس، اگر تمام احساسات ما دیسو باشد، از خیلی از لذتهای زندگی خودمان را محروم میکنیم. به این دلیل که با آن احساسات همسو نیستیم و حس نزدیکی به آن حس نخواهیم داشت. پس بنابراین با دیسو بودن نمیتوانیم از خیلی اتفاقات و حوادث زندگی که برای ما رخ خواهد داد لذت ببریم.
از دید ان ال پی برای حفظ روابط خود باید چه کنیم؟
ان ال پی توصیه میکند که یاد بگیریم گاهی اوقات با دیسو شدن، از بعضی احساسات منفی دوری کنیم تا بتوانیم زندگی بهتری داشته باشیم. از طرف دیگر اگر بتوانیم با احساسات مثبت آسو یا همسو باشیم، لذت بیشتری از زندگی خواهیم برد. یک لحظه تصور کنید در یک دعوا یا دلخوری ناگهان به نوازشها و اتفاقات مثبت اوایل آشنایی فکر کنید. چه اتفاقی خواهد افتاد؟
بهتره در ارتباط با همسر یا دوستتان از خودتان سوال کنید، افکاری که در حال حاضر ذهن شما را مشغول کرده است چه نتیجهای دارد؟ این افکار شما را به کجا خواهد رساند؟ این افکار به دعواها و ناراحتیهای بیشتر از گذشته ختم میکند یا به داشتن حس خوب از ارتباطی که دارید؟ مشاهده کنید و تصمیم بگیرید که آیا این مقصد همان جایی است که دوست دارید به آن برسید یا خیر؟
شما به راحتی با تغییر افکاری که در سر دارید میتوانید شرایط را تغییر دهید. پس دقت داشته باشید شرایطی را که میتوانید به راحتی تبدیل به شرایط مطلوب کنید، با تفکرات منفی آن را تبدیل به یک دعوا یا بحران در زندگی و روابطتان نکنید.
راهکار ان ال پی برای جلوگیری از سردی روابط
ان ال پی راهکاری را مشخص کرده است که با استفاده از آن میتوانیم ساختار به تصویر کشیده شدن اتفاقات در ذهنمان را تغییر دهیم. هنگامی که با استفاده از این راهکار، ساختار یادآوری اتفاقات را تغییر دادید، احساسی که نسبت به آن اتفاق خواهید داشت تغییر میکند. در نتیجه رفتاری که تحت تاثیر آن احساس انجام میدهید هم تغییر میکند.
برای استفاده از این تکنیک ان ال پی، باید بدانید که احساسات و خاطرات شما از ۳ مولفه تصاویر، حسها و صداها تشکیل شدهاند. هر کدام از این ۳ مولفه ویژگیهای خاص خودشان را دارند. مثلا صداها میتوانند دور یا نزدیک، بلند یا آهسته و… باشند. در ان ال پی به این ویژگیها که کیفیت احساسات ما را تعریف میکنند، ساب مدالیته گفته میشود.
میتوانید بحث ساب مدالیتهها رو به طور کامل در اینجا مطالعه کنید: «مدالیته و ساب مدالیته چیست؟ و چگونه درک ما از جهان هستی را میسازند؟»
اگر اتفاقاتی در رابطهی شما پیش آمده که فکر کردن به آنها شما را به سمت تخریب روابطتان پیش میبرد، میتوانید ساب مدالیتههای آن اتفاق را تغییر دهید تا دیگر با یادآوری آن اتفاق، احساسات منفی درون شما بهوجود نیاید. برای یادگرفتن روش تغییر ساب مدالیتهها، این مقاله را مطالعه کنید: «آموزش پاک کردن خاطرات بد به کمک تکنیکهای ان ال پی».
افکار و احساسات ما تاثیر غیر قابل انکاری در شکل گیری زندگی ما دارند. پس با کمک ان ال پی کنترل آنها را در دست بگیرید تا زندگی زیبایی داشته باشید.