مهارتهای بینایی یکی از موارد حواس پنجگانه میباشد که در روابط ما تاثیر میگذارند اما دقیقا چه کار مشخصی را انجام میدهند. اگر فردی باشید که درگیر اجتماع باشد و در طول روز با افراد زیادی صحبت میکند میدانید که هر گفتو گو سیستم و روش خاص خود را دارد. اما ممکن است در بعضی از آنها مشترک باشد.
مهارتهای بینایی و انالپی
ارتباط درست و متقابل زمانی شکل میگیرد که نیازهای هر دو طرف در آن مکالمه تا حدی برطرف شود. ان ال پی روشهایی را برای انجام این کار یعنی برقراری ارتباطی خوب و بادوام با دیگران ارائه مینماید. ارتباط تعریف سادهای دارد و عبارت است از آنچه که میگویید (موضوع) و روشی که توسط آن گفتهی خود را به زبان می آورید (فرایند).
شما میتوانید بهصورت کلامی (با استفاده از لغات) یا بهصورت غیر کلامی زبان بدن ( به روشی غیر از صحبت کردن و نوشتن) مثل شکل ظاهری، ژست گرفتن و حرکات چهره و بدن، این کار را انجام میدهید. حتی ممکن است آهنگ صدای شما نیز برای شخص مقابلتان حامل پیامی باشد.
استفاده از مهارتهای بینایی
وقتی افرادی ذهن اشخاص دیگر را میخوانند یا ذهن خوانی انجام دادهاند و جملاتی مثل « بهنظر بیحوصله میرسید» را بهکار میبرند، ما متعجب میشویم. ممکن است این مشاهدات درست باشد، اما از طرفی دیگر ممکن است که فقط سوء تعبیر شخص مقابل باشد. ممکن است خمیازه کشیدن شاید بخاطر کسل آور بودن شما و یا رابطه نباشد و فقط نتیجهی خستگی یا کمبود اکسیژن باشد.
برای حصول اطمینان از درک افراد دیگر، بهتر است رفتار آنها را تنها به عنوان اطلاعات در نظر بگیرید بدون اینکه آنها را مورد ارزیابی قرار دهید و سپس فکر و احساس واقعی خود را در مورد آنها بسنجید. این کار را میتوان بهصورت مستقیم با پرسیدن افکار و احساسات آنها یا بهصورت غیر مستقیم با بررسی مشاهدات خود و یافتن شواهد دیگر برای تاثیر حدس خود انجام داد.
تیز حسی
در ان ال پی عبارت تیز حسی را برای مشاهده و استفاده از حواس بکار می برند. برای تمرین میتوانید به فردی که اکثر اوقات با شماست نگاه کرده و به صدای او توجه کنید. سعی کنید به صدای او در ظاهر و حالات مختلف دقت کنید.
مثلا آهنگ صدای او به هنگام خوشحالی و ناراحتی، حالت چهره او در زمان سرحال بودن و به هنگام کسل شدن، حرکات چشماش بههنگام یادآوری حوادث گذشته یا تصور پیشآمدهای آینده. البته این مهارت نیاز به تمرینات چشم خوانی دارد.
انجام این تمرینات شما را در پرورش مهارتهای بینایی یاری میکند و سبب میشود تا نسبت به تجربیات دیگران حساسیت وعکس العمل بهتری نشان دهید. افزایش آگاهی شما نسبت به دیگران و عکس العمل شما در برابر آنها منجر به برقراری ارتباط بیشتر و اجتناب از بروز سوء تفاهمات خواهد شد.
تغییر دیدگاه
عبارتی که در ان ال پی برای تغییر دیدگاه مورد استفاده قرار میگیرد، قرار گرفتن در موقعیتهای ادراکی متفاوت میباشد. در زندگی روزمره گاها عبارتهایی مربوط به موقعیت را از زبان دیگران می شنویم. مثلا شخصی به طرف مقابل خود میگوید «اگر در موقعیت شما بودم به شکل دیگری کارها را انجام می دادم» اینگونه جملات نشاندهندهی این واقعیت هستند که افراد در انجام و اقدام به کار به شکل متفاوتی عمل می کنند و اینکه ما میتوانیم قرار داشتن در موقعیت فردی دیگر را تصور کنیم.
دیدن زوایای مختلف یک اتفاق یا یک داستانی که پیش میآید به شما کمک میکند تا به درون تجربیات افراد دیگر راه یافته و دنیای اطراف خود را در روشنایی نوری دیگر مشاهده کنید. هنگامی که از دید دیگران مینگرید، این احساس در آنها بهوجود خواهد آمد که شما بیشتر آنها موضوع را درک میکنید و بنابراین عکس العملهای بهتری در ارتباط با شما نشان خواهند داد.