سلامت روان شامل سلامت عاطفی، روانی و اجتماعی ما میشود که این عوامل بر نحوه تفکر، احساس و عملکرد ما در زندگی تاثیر میگذارد. در زندگی روزانه ما پر از اتفاقات مانند ترافیک، استرس، شغل و.. بر سلامت روان ما تاثیر میگذارند. در این مقاله میخواهیم بپردازیم به سلامت روانی و اهمیت آن در زندگی و اینکه چگونه از سلامت روانی برخوردار شویم.
سلامت روانی و بیماری روانی
این نکته را ذکر کنیم که سلامت روانی با بیماری روانی متفاوت میباشد. اگر استرس را یکی از عوامل نداشتن سلامت روانی در نظر بگیریم تقریبا همهی ما در طول روز با آن درگیر هستیم و نمیتوان گفت همهی افراد جامعه دچار بیماری روانی هستند. بیماری روانی باعث بروز اختلالات شدید در تفکر و یا رفتار شده که مانع انجام صحیح و درست کارها در طول روز میشود. مشکلاتی از قبیل دوقطبی بودن یا افسردگی یکی از نشانههای بیماری روانی میباشد.
چگونه سلامت روان خودمان را حفظ کنیم
همواره کارشناسان عوامل زیادی را برای حفظ سلامت روان توصیه کردهاند. برای حفظ سلامت روان خود میتوانید نکات زیر را اجرا کنید.
ارزش خود را حفظ کنید
برخی از افراد به این موضوع عادت دارند که خود را مدام سرزنش کنند و این حس را در زندگی داشته باشند که هیچ کاری را پیش نبردهاند. ارزش و بها دادن به خود یعنی اینکه به تواناییهای خود باور داشته باشیم و دنبال چالشهای جدیدی در زندگی باشیم. سعی کنید یک مهارت موسیقی یا یک زبان جدید یاد بگیرید و باور قلبی داشته باشید که زندگی بیهودهای نداشتهاید.
مراقب آدمهای اطراف خود باشید
معمولا افرادی که اطرافیان و دوستان مناسبی دارند بهطور کلی سالمتر از افرادی هستند که با ناآگاهی دوستان و اطرفیان نامناسبی دارند. سعی داشته باشید دوستانی را برای خود داشته باشید که شما را به سمت موفقیت هدایت کنند.
یکنواخت نباشید
اگرچه کارهای روزمره جزئی از زندگی ما میباشند اما سعی کنید هر از چند گاهی برنامهی روزانهی خودتان را تغییر دهید. داشتن یک برنامهی ثابت شما را خسته میکند و همین موضوع با کلافه شدن میشود. سعی کنید با تغییر کوچک برنامهی روزانه خود این یکنواختی را کنار بزنید.
زندگی با استرس
همانطور که گفتیم استرس یکی از عواملی میباشد که بر سلامت روانی ما تاثیر میگذارد. عوامل استرسزا همیشه وجود دارند و شما نمیتوانید با عوامل استرسزا مقابله کنید. این عوامل همیشه وجود خواهند داشت و ما سادهترین کاری که میتوانیم در برابر آن انجام دهیم محافظت از خودمان است. سعی کنید از تفکراتی که مربوط به آینده میباشد و عامل استرس میباشند دوری کنید و کمی بیشتر از قبل مثبتاندیشی را خودتان بالاتر ببرید.
داشتن انگیزهی ثانویه
زمانی که سلامت روان شما دچار مشکل میشود تقریبا تمام زندگی شما را در بر میگیرد. داشتن حس دوم به این معناست که منطق خود را برای انجام کاری قرار بوده انجام دهید و با آسیبی که به سلامت روان شما زده شده بیشتر کنید. اگر قرار بوده کاری انجام شود که به دلیل نداشتن تمرکز یا فشارهای عصبی انجام نشده حس دومی را برای انجام کار سبکتر و مرتبط با کار اول انجام دهید. مثلا پروژهای که به هر دلیل پیش نرفته را با مطالعه درباره آن جایگزین کار اول کنید.
علائم نداشتن سلامت روان
این نکته را در نظر داشته باشید برای اینکه متوجه به خطر افتادن سلامت روان دیگران شویم هیچ علائمی وجود ندارد. ممکن است فرد مورد نظر مانند یک شخص سالم با شما برخورد داشته باشد اما از خود علائمی بروز ندهد. در صورتی میتوان کمی متوجه این موضوع شد که از قبل شناخت کافی از شخص مقابل داشته باشید و رفتارهای فعلی او را با گذشته مقایسه کنید.