بحث مدالیته و ساب مدالیته در ان ال پی به نحوه درک ما از جهان هستی بازمیگردد. برای اینکه بتوانیم دید خود نسبت به جهان هستی را تغییر دهیم نیازمندیم با ساختار و روشی که جهان پیرامون خود را تفسیر میکنیم آشنا شویم. بنابراین آشنایی با مفهوم و کارکرد مدالیته و ساب مدالیته امری بسیار ضروری برای درک نوع نگاه ما به جهان هستی است.
ان ال پی میگوید درک ما از جهان هستی از طریق حواس ما اتفاق میافتد. به این ترتیب که ما اطلاعات را از جهان پیرامون دریافت میکنیم، آنها را درون خود بازنمایی کرده سپس با تحلیل این اطلاعات (حذف، تحریف و تعمیم) به درک خود از جهان پیرامونمان میرسیم. بنابراین طبیعیست که درک ما از جهان هستی با حقیقت جهان هستی متفاوف باشد. با این تعریف میتوان به این نتیجه رسید که درک انسانها از جهان ثابت و غیرقابل تغییر نیست. بنابراین با شناخت ساختار مدالیتهها و ساب مدالیتهها میتوانیم درک و تفسیر خود از جهان پیرامون را در جهت پیشرفت و زندگی بهتر تغییر دهیم.
مدالیته چیست؟
در ان ال پی تصویر درونی از آنچه توسط حواس ۵ گانه دریافت شده را مدالیته گویند. این تصویر ذهنی علاوه بر تصاویر، صداها و هر آنچه توسط حواس ۵ گانه دریافت شده را شامل میشود. مثلا شما شاهد یک تصادف رانندگی هستید. جزییات زیادی در این حادثه وجود دارد که شما بعضی از آنها را مشاهده میکنید. اما آیا چند ساعت بعد تصویری که از آن تصادف در ذهن شما وجود دارد با آن چیزی که مشاهده کردهاید یکسان است؟ مسلما نه. احتمالا بعضی از بخشهای این تصویر برای شما پررنگ شده و در ذهن شما قابل توجهتر هستند. احتمالا بعضی از بخشها نیز حذف شدهاند.
آنچه در ذهن شما از تصادف باقی مانده قطعا با واقعیتی که اتفاق افتاده متفاوت است. مدالیته دقیقا همین تصویر ذهنی است که در درون شما از حادثه اصلی ایجاد شده. مدالیتهها به وسیله کانالهای ترجیحی ما ساخته میشوند. یعنی کانالهای دیداری، شنیداری و حسی. زیرا ما اطلاعات را از جهان هستی توسط کانالهای ترجیحی خود دریافت میکنیم. بنابراین مدالیته ها در ۳ دسته دیداری، شنیداری و حسی قابل دسته بندی هستند.
ساب مدالیته چیست؟
ساب مدالیته ها ویژگیهای متمایز کننده مدالیتهها هستند. همانطور که گفتیم مدالیته ها در ۳ دسته دیداری، شنیداری و حسی قرار میگیرند. در واقع ساب مدالیهها ویژگیهایی هستند که تصاویر،صداها و حواس ما را با جزییات بیشتر توصیف میکنند. مثل شما میتوانید یک تصویر ذهنی را با رنگ، اندازه، وضوح، دور یا نزدیک بودن و… توصیف کنید. به این ویژگیها ساب مدالیته گفته میشود. در ادامه برخی از ساب مدالیته های متداولتر نام برده میشوند.
ساب مدالیته های متداول دیداری:
- سیاه و سفید یا رنگی بودن
- دور یا نزدیک بودن
- روشن بودن یا نبودن
- مکان تصویر
- همسو بودن یا ناهمسو بودن ما با تصویر ذهنی
- فوکوس بودن یا نبودن تصویر
- قاب داشتن یا نداشتن تصویر
- متحرک بودن یا ثابت بودن تصویر
- در صورت متحرک بودن: سریع، معمولی یا آهسته بودن
- ۳ بعدی یا دو بعدی بودن تصویر
ساب مدالیته های مرسوم شنیداری:
- بلند بودن یا نبودن صدا
- دور یا نزدیک بودن صدا
- درونی یا بیرونی بودن صدا
- استریو یا مونو بودن صدا
- سریع یا کند بودن صدا
- زیر و بمی صدا
- تن صدا
- آهنگین بودن ا نبود صدا
- شفافیت صدا
- مکثهای صدا
- مکان صدا
ساب مدالیته های عادی حسی:
- قوی یا ضعیف بودن
- مساحت زیاد یا مساحت کم
- سنگینی یا سبکی (در مورد وزن)
- مکان
- نرم یا سخت بودن (در مورد بافت)
- ثابت یا متناوب بودن
- سرد یا گرم بودن (در مورد دما)
- اندازه
- شکل
- میزان فشار
- میزان ارتعاش
اهمیت و کاربرد
برای توضیح اهمیت و کارکرد آگاهی نسبت به موضوع ساب مدالیته ها در مورد همسو بودن یا ناهمسو بودن (آسو یا دیسو بودن) توضیح میدهیم. منظور از آسو یا دیسو بودن این است که شما چگونه تصویر ذهنی خود را میبینید؟ جایگاه شما موقع دیدن آن تصویر ذهنی کجاست؟ در صورتی که شما خود را در تصویر ذهنی مشاهد کنید، با آن تصویر ذهنی ناهمسو یا دیسو هستید. اگر خود را در تصویر ذهنی نبینید با آن تصویر ذهنی همسو یا آسو هستید. در این حالت اصطلاحا گفته میشود شما در تصویری ذهنی مربوطه، تصاویر را از طریق چشم خود مشاهده میکنید.
حالا آسو بودن یا دیسو بودن چه اهمیتی دارد؟ اگر با تصویر ذهنی خود آسو (همسو) باشید، احساساتی که در آن خاطره وجود دارد (مثل شادی، غم، ترس و…) شما را بیشتر تحت تاثیر قرار داده و قویتر عمل میکنند. درصورتی که با آن تصویر ذهنی و آن خاطره حالت دیسو (ناهمسو) داشته باشید مثل این است که در حال تماشای یک فیلم هستید. در این حالت احساساتی که موجود تاثیر کمتری روی شما دارند یا حتی تاثیری ندارد.
با توجه به مثال بالا میتوان مزایای آشنایی با ساب مدالیتهها را توضیح داد. فرض کنید شما با خاطرهای بد درگیر هستید. میتوانید تصاویر مربوط به آن خاطره را درون ذهن خود بازنمایی کنید. به احتمال زیاد از نظر دیداری با آن خاطره همسو (آسو) هستید. به همین خاطر احساسات مربوط به آن خاطره به شدت روی شما تاثیر میگذارد. در این حالت میتوانید با استفاده از تکنیکهای ان ال پی حالت خود با آن تصویر را از آسو (همسو) به دیسو (ناهمسو) تغییر دهید. به این ترتیب احساساتی که در آن خاطره وجود دارد شدت تاثیر خود رو شما را از دست میدهند.
ساب مدالیته ها ساختار کلیدی تکنیکهای ان ال پی
ساب مدالیته ها یکی از بخشهای اساسی بسیاری از تکنیکهای ایجاد تغییر در ان ال پی هستند. همانطور که در بالا اشاره شده تنها با کار روی یکی از ساب مدالیتههای دیداری میتوان تاثیر منفی خاطرات بد را کاهش داد. ساب مدالیته ها به تنهایی یا به عنوان بخشی از سایر تکنیکهای ان ال پی، برای غلبه بر عادات بد مثل سیگار کشیدن، پرخوری، تغییر باورها و ارزشها، ایجاد انگیزه، کاهش استرس، از بین بردن فوبیا و… مورد استفاده قرار میگیرند. البته باید به یاد داشته باشیم که کاربردهای ان ال پی بسیار فراتر از این مبحث است.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات
سلام اشتباه از من بود ، سپاس
در متن یه اشکال وجود داره فکر کنم ، یه تناقض، اونجا که میگه :
》در صورتی که شما خود را در تصویر ذهنی مشاهد کنید، با آن تصویر ذهنی ناهمسو یا دیسو هستید. اگر خود را در تصویر ذهنی نبینید با آن تصویر ذهنی همسو یا آسو هستید. در این حالت اصطلاحا گفته میشود شما در تصویری ذهنی مربوطه، تصاویر را از طریق چشم خود مشاهده میکنید.《
و بعد:
درصورتی که با آن تصویر ذهنی و آن خاطره حالت دیسو (ناهمسو) داشته باشید مثل این است که در حال تماشای یک فیلم هستید.
واو
نت برداشتم 🙂
بسیار عالی دوست عزیز
موفق باشید
عالی و کاربردی بود ممنون
مطالب سایت بسیار عالی و کاربردی است.
سپاس فراوان