صبح زود از خواب بیدار میشویم و عدهای از ما با چشمانی که همچنان خوابآلود است به سمت محل کار با ماشین شخصی، مترو و یا تاکسی میرویم. در طول ساعت کاری که داریم با ارباب رجوع و یا کارفرمای خود صحبت میکنیم و متوجه گذر زمان نیز نمیشویم. بعد از چند ساعت کار نیز دوباره به خانه باز میگردیم و همینطور همین روال را ادامه میدهیم.
در این بین یک نکته حائز اهمیت است. اینکه ما چقدر به شغلی که داریم و یا کاری که انجام میدهیم علاقه داریم. آیا از کاری که انجام میدهیم متنفریم و بنا بر شرایط مانند بیکاری یا نیاز مالی آن را انجام میدهیم و یا مانند گروهی اهمیت دادن به اینکه شغل خود را دوست دارید یا نه را بیارزش میدانید.
مهم است شغل خود را دوست بداریم؟
در هر گروهی که قرار دارید مهم است تا بدانید دوست داشتن شغل بازدهی شما را بالاتر میبرد و روحیهی مناسبتری در طول روز خواهید داشت. این یعنی حتی بر زندگی شخصی شما نیز تاثیر مستقیم دارد. ما یک سوم از طول ۲۴ ساعت زندگی را در محل کار هستیم و نمیتوان از اهمیت حضور و اینکه چگونه رفتار میکنیم چشمپوشی کرد.
شغل با رشتهی دانشگاهی ما ارتباط دارد؟
حتما افراد بسیار زیادی را در دوستان و اطرافیان خود دیدهاید که شغل آنها با مدرک تحصیلی که دریافت کردهاند هیچ ارتباطی ندارد. مدیرکل هدایت نیروی کار و کاریابی های وزارت تعاون، کار و رفاه ایران این موضوع را عنوان کرده است که حدود ۸۵ درصد از شغلهای کشور تناسبی با رشتهی دانشگاهی ندارد. با توجه به این آمار این احتمال میرود که تنها دانشجویان پزشکی در ایران از تخصص خود در شغلی که دارند استفاده میکنند. اگر این آمار درست باشد دقیقا کجای کار مشکل دارد؟ رشتهای که در آن تحصیل میکنیم و یا راهی اجباری که برای افراد وجود دارد؟
شکست، عامل مهم در نداشتن شغل مورد علاقه
برخی از افراد سراغ شغلی که به آن علاقه دارند بهدلیل شکستهایی که ممکن است در کارشان بهوجود آید نمیروند. ممکن است این ترس ناشی از چندین موارد مانند نرسیدن به آن سطحی که دلخواهاش است یا دغدغههایی که ممکن است در بحث مالی بهوجود آید یا اینکه خیلی زود از علاقهی خود دلسرد شود. حتما در اطراف شما چنین موضوع مشابهای وجود دارد که شخصی از علاقهی خود رد شده است و به کاری که اصلا به آن علاقه ندارد مشغول است.
شغل مناسب من چیست!
معمولا در ایران یک چنین سوالی قبل از ورود به دانشگاه و کنکور مطرح میشود (هر چند ممکن است بعدها نسبت به شرایطی که ممکن است وجود داشته باشد این نظرات تغییر پیدا کند) و خود شخص با توجه به وضعیتی که در اطراف خود مشاهده میکند رشتهی مورد نظرش را انتخاب میکند. این موضوع باز به ارتباط رشتهی تحصیلی با شغل مورد نظر بر میگردد. ولی چه شغلی مناسب شما است؟ برای پاسخ به این سوال باید چند عامل مهم را در نظر بگیرید.
- علاقه ما در چیست
- مهارتهایی که کسب میکنیم
- وضعیت بازار شغلی
این ۳ مورد برای اینکه انتخاب مناسبی در شغل داشته باشیم بسیار تاثیرگذار هستند. هماهنگی بین این ۳ موارد ممکن است کمی چالشانگیز باشد.
در انتها یک ویدئو با سخنرانی دینزمور با موضوع اینکه چطور شغل مورد علاقهی خود را پیدا کنیم قرار دادهایم که توصیه میشود تا انتها آن را تماشا کنید.