0
02143000313

۳ راه برای درمان استرس | چطور استرس را درمان کنیم؟

دنیای امروز و جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم پر از استرس شده است. در گفتگو با دیگران اگر بخواهیم درباره استرس صحبت کنیم عوامل زیادی را مانند شرایط اقتصادی، مشکلات اجتماعی، خانواده و یا مشکل امنیت اجتماعی را عنوان می‌کنند. تمامی این موارد و چندین موارد دیگر که اشاره نشد در ایجاد استرس تاثیرگذار هستند.

با وجود این همه عوامل ما با چه روش‌هایی می‌توانیم در برابر استرس بایستیم و این مشکل را حل کنیم؟ این عوامل همیشه وجود دارند و ما ممکن است درگیر این موارد در طول روز یا ماه و در برخی سال‌ها بشویم. استرس نیز مانند بسیاری از بیماری‌ها قابل درمان است و تفاوت آن با سایر بیماری‌ها این است که به‌صورت روحی و روانی بر همه‌ی کارهایی که قرار است انجام دهیم تاثیر منفی می‌گذارد. در این مقاله ابتدا به تاثیراتی که استرس می‌تواند بر زندگی ما می‌تواند بگذارد صحبت می‌کنیم و در ادامه ۳ روش برای اینکه چطور بتوانیم از خود در برابر استرس محافظت کنیم توضیح می‌دهیم.

استرس ریشه‌ی بسیاری از بیماری‌ها

استرس ریشه‌ی بسیاری از بیماری‌ها
ریشه‌ی خیلی از بیماری‌ها مثل سرطان، ام اس (MS)و تمام بیماری‌هایی که ریشه‌ی عصبی دارند در استرس هست

شیوه‌ی سبک زندگی بسیار مهم است. اکثر محققان بر این باورند که اگر انسان شرایط زندگی خود را تغییر دهد تا حد زیادی آمار ابتلا به بیماری سرطان کاهش می‌یابد. برای مثال اگر رژیم غذایی ما مشکل دارد با تغییر آن می‌توان از این خطر دور ماند. این بخشی از عوامل به‌وجود آمدن بیماری است. بخش دیگر مربوط به شرایط روحی ما می‌باشد که در طول روز درگیر چه مسائلی است.

از دیدگاه علم برنامه‌ریزی عصبی کلامی یا ان ال پی، بین ذهن و رفتار ما ارتباط مستقیمی وجود دارد. به این طریق که احساس ما می‌تواند بر رفتار اثر داشته باشد و بالعکس. برای مثال این مورد را تجربه کرده‌اید که عصبانیت باعث ایجاد رفتارهای پرخاشگرانه می‌شود و باعث تغییر حالت‌های ما می‌شود و یا ورزش کردن باعث می‌شود روحیه‌ی شادابی داشته باشید به‌طوری که در طول روز تاثیر مثبت آن را حس خواهید کرد.

چطور با استرس مقابله کنیم؟

همین‌طور که در بالا اشاره کردیم ذهن می‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد و ما با تمرینات و کار کردن بر روی آن می‌توانیم اثرات مخربی که استرس دارد را دور کنیم. در ادامه ۳ روش تاثیرگذار برای مقابله با استرس را عنوان خواهیم کرد.

راه اول برای مقابله با استرس: زندگی در زمان حال

راه اول برای مقابله با استرس: زندگی در زمان حال
نباید به خاطر ناراحتی‌های گذشته و نگرانی های فردا، زمان حال رو از دست بدیم

ریشه‌ی بسیاری از استرس‌هایی که داریم مربوط به گذشته و یا آینده می‌شود. خاطراتی که از گذشته داریم و یا کاری که قرار است در آینده انجام شود و بر روی نتیجه‌ی آن خیلی مطمئن نیستیم.

در لحظه زندگی کردن تنها روشی است که می‌تواند این مشکل را برطرف کند. به این معنا که هر وقت فکر ما به سمت اتفاقات گذشته یا آینده‌ رفت خود را آگاه کنیم که در معرض بیماری قرار گرفته‌ایم. البته این کار در کلام می‌تواند ساده باشد و عمل کردن به آن دشوارتر از چیزی که هست. اما با تمرین می‌توانید این مشکل را برطرف نمایید.

راه دوم برای مقابله با استرس: مثبت اندیشی

راه دوم برای مقابله با استرس: مثبت اندیشی
بیش‌تر نیمه پر لیوان رو می‌بینید یا نیمه خالی لیوان رو؟

اگر این منطق را بپذیریم که افکار ما می‌تواند باعث به‌وجود آمدن احساسات شود پس باید این نکته را هم در نظر گرفت که انجام کارهای مثبت و لذت‌بخش باعث کاهش استرس می‌شود. این نکته را در نظر داشته باشید که با داشتن افکار منفی اگر لذت‌بخش و بهترین تفریحات را نیز انجام دهید نمی‌توانید بر استرس غلبه کنید. پس شرط اصلی دور شدن از افکار منفی می‌باشد.

چطور می‌توان افکار منفی را پاک کرد؟ تکنیک‌های ان ال پی روش یادداشت را توصیه می‌کنند. به این طریق که ابتدا افکار منفی خود را بر روی کاغذ یادداشت کنید. هنگامی که افکار منفی را یادداشت کردید متوجه وجود کلماتی می‌شوید که باعث ایجاد استرس می‌شوند. این جملات یا ساختاری منفی دارند یا محتوای منفی.

منظور از ساختار منفی کلماتی مانند نمی‌تونم، نمیشه، نمی‌خوام و.. هستند و منظور از محتوای منفی کلماتی مانند درد، شکست، بدهی و .. می‌باشند. برای اینکه ذهن خود را به مثبت اندیشی عادت بدهید باید از کلماتی استفاده کنید که زاویه‌ی دید شما به مسائل را تغییر دهید.

مثلا اگر فرزند شما دیر کرده است، به جای اینکه با خود بگویید ممکن است تصادف کرده باشد باید این ذهنیت را ایجاد کنید که ممکن است در ترافیک گیر کرده باشد یا کار او کمی بیشتر طول کشیده است. مهم این است که به ذهن خود اجازه ندهید دلایل منفی یک اتفاق را انتخاب کند و به اصطلاح به آن شاخ و برگ بدهد. نگاه مثبت به اتفاقات گاها باعث تغییر اوضاع می‌شود و عامل ایجاد یک تصمیم منطقی است.

یا مثلا می‌توانید به جای اینکه بگویید من در فلان کار شکست خوردم، بگویید من باید راه دیگه‌ای برای موفقیت پیدا کنم. در اصل هر دو جمله به این اشاره دارند که این راه جواب نداده است. اما جمله‌ی اول بار منفی دارد و جمله‌ی دوم بار مثبت. علاوه براین جمله اول شما را وارد یک بن‌بست می‌کند، اما جمله دوم ذهن شما رو به سمت حرکت برای پیدا کردن راه جدید هدایت می‌کند.

راه سوم برای مقابله با استرس: انکور گیری

راه سوم برای مقابله با استرس: انکور گیری
با تکنیک انکور گیری به سرعت یک حال خوب رو جایگزین یک حال بد بکنید

انکورگیری یا شرطی سازی یکی از تکنیک‌های قوی در ان ال پی می‌باشد. با استفاده از این تکنیک می‌توانید خیلی سریع یک حالت روحی خوب رو جایگزین یک حالت روحی بد بکنید. یعنی یک حالت روحی مطلوب که قبلا آن را تجربه کرده‌اید، در چند ثانیه می‌تواند جایگزین استرس یا هر حالت روحی منفی شود.

برای استفاده از این تکنیک باید حالت روحی مثبت مورد نظر را برای خودتان تداعی کنید و همزمان یک نقطه از بدن که بهتر است یک مفصل (مثلا مفصل انگشت دست) باشد را فشار دهید. اگر تکنیک انکورگیری را به درستی اجرا کنید. هر وقت که دچار استرس شدید می‌توانید آن نقطه را فشار دهید و در عرض ۵ تا نهایتا ۱۵ ثانیه، استرس را با یک حالت روحی مطلوب جایگزین کنید.

برای درک و مطالعه بیشتر مقاله‌ی تکنیک انگورگیری را مطالعه کنید

استرس یکی از عوامل بیماری‌زای مهم به حساب می‌آید. نه تنها ریشه خیلی از بیماری‌ها مثل سرطان و ام اس به استرس مربوط می‌شود، بلکه خیلی از مشکلات روزمره‌ی ما نیز بدون فشارهای عصبی از بین می‌رود. پس امیدواریم با استفاده از تکنیک‌ها و راهنمایی‌های ان ال پی بتوانید زندگی خودتان را از بیماری‌های مختلف و مشکلات روحی و عصبی دور نگه دارید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *