یکی از ویژگیهای مشترک افراد موفق و ثروتمندان دنیا، مطالعه کردن است. مطالعه کردن برای ثروتمندان هم جنبهی سرگرمی دارد و هم جنبهی یادگیری و توسعه فردی. در این مقاله ۳ مورد از کتابهای مورد علاقه ثروتمندان به همراه تاثیر این کتابها روی آنها را توضیح میدهیم.
ثروتمندانی که برای این مقاله انتخاب شدهاند، ۳ نفری هستند که بر اساس گزارش مجله فوربس، در صدر لیست ثروتمندترین افراد جهان در سال ۲۰۱۸ میلادی قرار دارند.
۱- کتاب مورد علاقه جف بزوس، ثروتمندترین مرد دنیا در سال ۲۰۱۸
احتمالا توقع دارید کتاب مورد علاقه ثروتمندترین مرد دنیا، کتابی مرتبط با کسب و کار، دنیای تجارت الکترونیک یا مربوط به اقتصاد باشد. اما کتاب مورد علاقه جف بزوس به هیچ کدام از این موارد ارتباطی ندارد.
وقتی از جف بزوس پرسیده شد که کتاب مورد علاقهات چیست؟ او کتاب «بازمانده روز» نوشتهی کازوئو ایشیگورو را نام برد. این رمان، داستانی است که در دل تاریخ اتفاق میافتد و به زندگی، عشق و جنگ میپردازد. اما چرا جف بزوس از این کتاب به عنوان کتاب مورد علاقه خود نام میبرد؟
وقتی از جف بزوس سوال شد که چرا این کتاب را انتخاب کرده پاسخ داد: «قبل از اینکه این کتاب را بخوانم، تصور نمیکردم رمان کاملی در دنیا وجود داشته باشد. من به بخاطر ایدهی دستاوردهای غیر ممکن، مجذوب این کتاب شدم».
افراد خلاق، افقهایی که از دید دیگران دور از دسترس به نظر میرسد را میبینند و برای رسیدن به آنها تلاش میکنند. رسیدن به دستاوردهای غیر ممکن، فقط و فقط با داشتن قدرت خلاقیت امکان پذیر است. چیزی که در کتاب «بازمانده روز» وجود دارد و جف بزوس را شیفته خود کرده است.
۲- کتاب مورد علاقه بیل گیتس، دومین ثروتمند دنیا در سال ۲۰۱۸
برعکس جف بزوس، کتاب مورد علاقه بیل گیتس کتابی مرتبط با کسب و کار است. کتابی که بیل گیتس درسهای مهمی از آن گرفته است. این کتاب: «ماجراهای کسب و کار: دوازده داستان کلاسیک از جهان وال استریت» نوشته جان بروکس نام دارد.
بیل گیتس ماجرای جالبی درباره آشنایی با این کتاب تعریف کرده است. او میگوید: «کمی بعد از اینکه در سال ۱۹۹۱ برای اولین بار وارن بافت را دیدم، از او خواستم بهترین کتابی که در زمینهی کسب و کار خوانده را به من معرفی کند. وارن بافت بدون هیچ مکثی، کتاب ماجراهای کسب و کار: دوازده داستان کلاسیک از جهان وال استریت نوشته جان بروکس را به من معرفی کرد.»
بیل گیتس در ادامه دلیل علاقه به این کتاب را توضیح میدهد. بیل گیتس میگوید: «فرقی نمیکند که شما به چه کسب و کاری فکر میکنید. ایجاد یک کسب و کار موفق، اصول ثابتی دارد. در تمام تلاشهایی که برای ایجاد یک کسب و کار موفق و بدست آوردن ثروت میکنیم، به عامل انسانی نیاز داریم. مهم نیست که محصول شما چقدر خوب است، اهمیتی ندارد که نقشه تولید و برنامه بازریابی شما چقدر دقیق است، شما همچنان برای اجرای درست تمام اینها به انسانهای مناسب نیاز دارید»
نیاز به یاد گرفتن اصول برقراری ارتباط موثر، درسی بوده که بیل گیس از این کتاب گرفته است. همانطور که میبینید، علاوه بر خلاقیت، توانایی برقراری ارتباط موثر نیز از الزامات کسب ثروت به حساب میآید.
۳- کتاب مورد علاقه وارن بافت، سومین ثروتمند دنیا در سال ۲۰۱۸
وارن بافت که به عنوان بزرگترین و موفقترین سرمایهگذار دنیا شناخته میشود، در سال ۱۹۹۱ کتابی را به بیل گیتس معرفی کرده که بیل گیتس همچنان از آن به عنوان محبوبترین کتابش نام میبرد. اما خود وارن بافت از کتاب دیگری که در زمینهی سرمایهگذاری مطالب ارزشمندی را به او یاد داده نام میبرد. این کتاب: «سرمایه گذاری هوشمند» نوشته بنجامین گراهام است.
بنجامین گراهام یکی از مردان افسانهای وال استریت (بورس آمریکا) به حساب میآید. بعدها او استاد وارن بافت شده و سپس وارن بافت مدتی برای او کار میکند و اصول سرمایهگذاری را از او میآموزد و به این ترتیب ثروت چشمگیر خود را از طریق بورس و سرمایهگذاری بدست میآورد.
بافت میگوید: «وقتی ۱۹ سالم بود این کتاب به دستم رسید. آن لحظه یکی از خاطره انگیزترین لحظات زندگیام بود. این کتاب چهارچوبی برای سرمایهگذاریهایم به من معرفی کرد.»
بافت در ادامه میگوید: «برای اینکه سرمایهگذاری موفق باشید، به بهره هوشی فضایی، دانش عجیب و غریب در کسب و کار یا اطلاعات محرمانه نیاز ندارید. چیزی که نیاز دارید یک چهار چوب فکری برای تصمیمگیری و توانایی کنترل احساسات آسیب زننده است. این کتاب به صورت دقیق این چهارچوب را تجویز میکند و اهمیت انضباط احساسی را به شما میآموزد.»
میبینیم که برای خلق ثروت، علاوه بر خلاقیت و توانایی برقراری ارتباط موثر، به تقویت قدرت تصمیم گیری و توانایی کنترل احساسات هم نیازمندیم. از آن جایی که قدرت افکار هم بر احساسات و هم بر توانایی تصمیمگیری ما اثر دارد، بنابراین به توانایی کنترل افکار هم نیازمندیم.
بررسی کتابهای مورد علاقه ثروتمندان چه چیزی به ما میآموزد؟
وقتی به کتابهای مورد علاقه ثروتمندان نگاه میکنیم و دلیل علاقه این افراد به این کتابها را متوجه میشیم، به اهمیت توسعه فردی و یادگرفتن نزد این افراد پی میبریم. همانطور که دیدید، حتی جف بزوس که یک رمان را معرفی کرده، باز هم از این رمان نکاتی برای پیشرفت در زندگی و کسب و کار بدست آورده است.
نکتهی مهم دیگری که از بررسی کتابهای مورد علاقه ثروتمندان متوجه میشویم، این است که به جز تواناییها و مهارتهایی که مستقیما به کسب ثروت مرتبط است، مثل توانایی مدیریت پول، به تواناییهای دیگری هم نیازمندیم.
تواناییهایی مثل خلاقیت، قدرت تصمیمگیری، کنترل احساسات، کنترل افکار و ارتباط موثر، مهارتهایی هستند که شاید در نگاه اول ارتباط خاصی با موضوع کسب ثروت نداشته باشند، اما بدون کسب این مهارتها، ثروتمند شدن امری غیر ممکن است.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات