0
02143000313

تجربه بهشتی زیبا و یا جهنمی دردناک در یک رابطه انسانی

چالش ها و زیبایی های روابط انسانی چیزی است که هر روزه با آن روبرو می شویم. هیچ کسی از این موضوع مستثنی نیست مگر اینکه به دور از همه مردم و حتی بدون ارتباط از طریق فضای مجازی در گوشه ای دورافتاده به سر ببرد.

ما انسان ها برای بسیاری از نیازهای اصلی و حتی نیازهای نه چندان ضروری مجبور به ارتباط با دیگر انسان ها هستیم. با وجود پیشرفت هایی که علم روانشناسی داشته و توانسته به ما کمک کند که شخصیت های مختلف انسانی را بشناسیم تا بتوانیم ارتباطی دوستانه و برد-برد داشته باشیم اما روانشناسی هرگز نمی تواند برای تجربه رابطه لذت بخش ما کافی باشد.

با اینکه روانشناسی انسان ها را بر اساس چند شخصیت دسته بندی کرده و سعی داشته تا با شناخت هر تیپ شخصیتی درک بهتری از خود و دیگران به ما بدهد، اما بسیاری از صاحب نظران معتقدند که شخصیت هر انسانی مانند اثر انگشت آن کاملا منحصر به فرد می باشد. و نمی توانیم بر اساس این دسته بندی ها به طور قطع در روابط خود موفق باشیم.

به عنوان مثال فرض کنید شما تیپ شخصیتی خاصی مانند درونگرا را کاملا بررسی کرده اید و به هر منبع معتبری که این تیپ را تشریح کرده رجوع کرده اید. با اینحال اگر فرزند یا همسر شما یک درونگرا باشد، به طور یقین نمی توانید کسب این اطلاعات را دلیل بر رابطه ای عالی و به دور از چالش بدانید. برای درک بهتر این موضوع می توانید فردی روانشناس را در نظر بگیرید که با اینکه تحصیلات دانشگاهی در زمینه شناخت شخصیت ها و روانشناسی را گذرانده است اما در روابط شخصی و عاطفی خود دچار مشکل است.

ارتباط و یادگیری

انسان ها موجوداتی انعطاف پذیر هستند که شخصیتشان نیز به همین صورت دچار جذر و مد می شود. ممکن است فردی درونگرا در شرایطی کاملا تغییر کرده و شخصیت برونگرا را بروز دهد. البته که دانستن اطلاعات و ویژگی های شخصیتی به شما در ارتباط بسیار کمک خواهد کرد و شما ممکن است رابطه ای خوشحال و راضی کننده ای داشته باشید. اما اگر به دانسته های خود به طور کامل اعتماد کنید، فرصت یادگیری را در رابطه از دست خواهید داد.

روابط، دانشگاهی با اساتید سختگیر

یادگیری مانند دیگر زمینه های زندگی، در روابط نیز مهمترین ویژگی فردی به شمار می آید. ویژگی یادگیرنده یا انعطاف پذیر به شخصی نسبت می دهند که به علوم و دانسته های خود به طور کامل اعتماد نمی کند و همیشه به دنبال بهتر کردن، حذف و کشف نکته ای جدید برای یادگیری است. روابط، دانشگاهی فوق العاده برای آموزش به خود است. دانشگاهی که اگر خود را دانشجوی تمام وقت آن بدانید تبدیل به انسانی خواهید شد که هر فردی خواستار ارتباط با شما خواهد بود. همچنین انسان هایی که از گذشته با شما در اتباط بوده اند، بستری برای رشد و شکوفایی خود در کنار شما پیدا می کنند.

چطور یادگیرنده باشیم

برای اینکه به دنبال یادگیری در روابط باشیم بهتر است کلیشه های قدیمی که در ذهن خود نسبت به افرادی که با آنها در ارتباط هستیم را بشکنیم تا بتوانیم تفاوت هایی که در شخصیت افراد به وجود می آید را متوجه شویم.

کودکان یک نمونه بارز افراد یادگیرنده هستند. کودکان با تجزیه و تحلیل رفتارهای والدین و اطرافیان خود به دنبال شناخت آنها به صورت موردی هستند. ممکن است متوجه شوند که رفتاری باعث عصبانیت شما شود اما باز هم به طور یقین عصبانیت شما را فقط به این علت ربط ندهند.

بهتر است از امروز به رفتار کودکان در ارتباط با اطرافیان خود بیشتر توجه کنید و از آنها الگوبرداری کنید تا ویژگی یادگیرنده در شما نهادینه شود.

شرطی شدگی و ارتباطات

شرطی شدگی و آسیب های آن در ارتباط

شرطی شدگی در موضوع ارتباط شاید تعریف و مفهومی متفاوت داشته باشد. برای درک آن شاید لازم باشد با مثالی به شما کمک کنیم. اگر در رابطه عاطفی که در آن قرار دارید، به صورت تکراری رفتاری از جانب مخاطب خود موجب ناراحتی شما شده باشد. حال شما نسبت به این رفتار شرطی شده اید و به محض بروز نشانه هایی از سمت مخاطب خود، حتی قبل از اینکه واقعا ناراحت شوید، حالت تدافعی به خود خواهید گرفت که عصبانیت و خشم را نیز همراه آن تجربه خواهید کرد.

اما شخصیت یادگیرنده سعی می کند تا در ابتدا واکنشی نسبت به نشانه ها از خود بروز نداده تا فرصت تغییر و بازخورد مثبت را داشته باشد. در اینصورت شما شانس بیشتری برای اینکه رشد بیشتری داشته باشید و طرف مقابل شما نیز فرصت جبران گذشته را داشته باشد، خواهید داشت.

در واقع ویژگی یادگیرنده به شما کمک می کند تا از واکنش های هیجانی جلوگیری کرده و روابط خود را به سمت اصلاح و رشد سوق دهید. پیشنهاد می کنیم در آینده بیشتر یادگیرنده باشید و از واکنش هایی که بر اساس شرطی شدگی های گذشته شما هستند جلوگیری کنید.

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *