0
02143000313

چطور در مقابل انتقاد یا مخالفت دیگران از کوره در نرویم؟

خیلی از ما دربرابر انتقاد یا مخالفت دیگران، عصبانی میشیم. تحمل اینکه کسی با ما مخالفت کنه رو نداریم. اگه شما هم اینطوری هستید، حتما می‌دونید که این نوع رفتار برای شما، مخصوصا در ارتباط‌تون با دیگران مشکل درست میکنه.

خیلی از ما وقتی کسی با همون مخالفت میکنه نمی‌دونیم چطور از سد مخالفتش رد بشیم و موافقت اون فرد رو بدست بیاریم. در این نوشته روش‌هایی برای برخورد درست با مخالف دیگران و روش‌هایی برای از بین بردن مخالفت دیگران معرفی میشه.

چطور در مقابل مخالفت دیگران واکنش نشان دهیم؟

اگه نتونیم در مقابل مخالفت دیگران رفتار درستی از خودمون نشون بدیم، احتمال داره کار به جر و بحث و دعوا برسه و روابط‌مون به کلی با طرف مقابل تیره و تار بشه. بنابراین باید روش‌هایی رو بلد باشیم که هم بتونیم رفتار خودمون رو کنترل کنیم و هم ناراحتی یا عصبانیت احتمالی طرف مقابل رو مدیریت کنیم. برای این کار می‌تونید از ۵ روش زیر استفاده کنید.

۱- پذیرفتن مخالفت و استفاده از آن

فراموش نکنید، هر وقت کسی با شما مخالفت میکنه، فکری پشت مخالفتش نهفته‌ست. پس به جای عصبانیت یا رد مخالفت طرف مقابل، سعی کنید از فکری که پشت مخالفت وجود داره، استفاده کنید. برای اینکار می‌تونید به جای مقابله با فردی که باهاتون مخالفت کرده، ازش سوالاتی بپرسید تا ریشه مخالفتش رو پیدا کنید.

فقط فراموش نکنید موقع سوال پرسیدن از کلمه چرا استفاده نکنید. استفاده از کلمه چرا موقع سوال پرسیدن، طرف مقابل رو وارد فاز دفاعی میکنه. پس تا می‌تونید از این کلمه استفاده نکنید. با تغییر دادن مدل سوال‌تون می‌تونید استفاده از این کلمه رو حذف کنید.

۲- موافقت با احساسات طرف مقابل

موافقت با احساسات طرف مقابل
گاهی پذیرفتن احساسات طرف انتقاد کننده، مشکل رو حل میکنه

گاهی اوقات واقعا نمیشه بعضی از انتقادها یا مخالفت‌ها رو قبول کرد. چون اگه اینکارو انجام بدیم خودمون و عقایدمون رو زیر سوال بردیم. در این شرایط می‌تونید به جای اینکه مثل روش اول مخالفت رو بپذیرید، احساسات طرق مقابل رو قبول کنید و بهش احترام بذارید. می‌تونید خیلی صریح و شفاف بهش بگید احساساتش رو درک می‌کنید و بهش حق می‌دید.

از طرفی گاهی اوقات مخالفت یا انتقاد دیگران جنبه احساسی داره. پس واقعا نیازی نیست باهاشون وارد بحث بشید. خیلی راحت می‌تونید با احترام به احساسی که دارند، مشکل رو به سادگی حل کنید. وقتی به احساس طرف مقابل احترام می‌ذارید و می‌پذیریدش به معنای این نیست که با نظرش هم موافقید. پس می‌تونید با این روش از بروز ناراحتی و جر و بحث و اختلاف جلوگیری کنید.

۳- ابراز کنجکاوی و علاقه

ابراز کنجکاوی و علاقه
نشون بدید درباره علت انتقاد یا مخالفت طرف مقابل، کنجکاو و علاقه‌مند هستید

بعضی وقت‌ها دیگران برای اینکه شما رو در موضع دفاعی قرار بدن شروع میکنن به مخالفت یا انتقاد از شما. بهترین کار در این شرایط این هست که در موقعیت دفاعی قرار نگیرید. برای اینکار می‌تونید کنجکاوی کنید و در مورد انتقاد یا مخالف طرف مقابل ابراز علاقه کنید.

این کار در خیلی مواقع باعث میشه طرف مقابل یا انتقادش رو اصلاح کنه یا به طور کلی انتقادش رو پس بگیره. به هر حال ابراز علاقه یا کنجکاوی در مورد مخالفت یا انتقاد دیگران میتونه مانع بروز بحث و ناراحتی بشه.

۴- خلاصه کردن مخالفت

این کار هم اثری مشابه روش قبل داره. در این روش شما باید جملاتی که در مخالفت یا انتقاد از شما گفته شده رو به خوبی گوش کنید، بعد خلاصه اون رو بیان کنید و از طرف مقابل بپرسید که منظورش رو درست متوجه شدید یا نه؟ این کار هم این حس رو به طرف مقابل منتقل میکنه که شما به انتقادش توجه کردید و هم ممکنه در انتقاد خودش تجدید نظر کنه یا اون رو پس بگیره.

۵- بپرسید چه اقدامی برای جلب رضایت باید انجام دهید

خیلی اوقات خیلی از انتقادها یا مخالفت‌ها میتونه درست و سازنده باشه. پس می‌تونید از کسی که باهاتون مخالفت کرده یا داره ازتون انتقاد میکنه، بپرسید چه اقداماتی باید انجام بدید تا نظرش جلب بشه؟ این کار بار زیادی از روی دوش شما برمیداره.

معمولا در این شرایط فرد انتقاد کننده نکاتی رو میگه که به حل مشکل کمک میکنه. با این روش نه تنها جلوی درگیری و ناراحتی رو می‌گیرید، بلکه قدم مهمی برای بهتر شدن خودتون و کاری که در حال انجامش‌هستید برداشتید. علاوه براین روابط شما با طرف مقابل بهتر میشه.

چطور از شد مخالفت دیگران رد بشیم؟

خیلی‌ها برای اینکه نظر مخالف دیگران رو تغییر بدن وارد بحث با طرف مقابل میشن. یعنی طرف مقابل دلایل خودش رو میاره و ما هم مدام دلایل خودمون رو میاریم. تو این شرایط معمولا هر دو نفر به جای اینکه بحث رو به نتیجه برسونن، فقط با هم دیگه مخالفت میکنن. در ادامه ۳ راه برای اینکه از سد مخالفت دیگران رد بشیم معرفی می‌کنیم.

۱- داستان تعریف کنید

داستان تعریف کنید
برای متقاعد کردن دیگران براشون داستان تعریف کنید

به جای اینکه با دلایل و استدلال‌های منطقی سعی کنید مخالفت طرف مقابل رو از بین ببرید، تلاش کنید نظر خودتون رو در قالب یک داستان بیان کنید. استفاده از منطق و استدلال، ذهن هوشیار یا ضمیر خودآگاه طرف مقابل رو هدف قرار میده. اما وقتی از داستان استفاده می‌کنید، روی ذهن ناهوشیار یا ضمیر ناخودآگاه فرد اثر میذارید و مقاومتش رو از بین می‌برید.

پزشکانی که از هیپنوتیزم برای درمان بیماران استفاده می‌کنن، از داستان تعریف کردن برای کاهش مقاومت بیمار موقع هیپنوتیزم شدن استفاده می‌کنن. میلتون اریکسون، یکی از بزرگ‌ترین هیپنوتیزم کنندگان تاریخ، در استفاده از این روش مهارت خاصی داشت. به همین دلیل به سرعت از درمان با هیپنوتیزم جواب می‌گرفت.

وقتی شما داستانی برای مخاطب تعریف می‌کنید، به اون فرد اجازه می‌دید خودش رو در داستان بذاره. وقتی اجزای داستان شما به خوبی در کنار هم قرار گرفته باشه، می‌تونه مقاومت مخاطب رو کم کنه و باعث متقاعد شدنش بشه.

۲- تایید و پافشاری

تایید و پافشاری
گاهی اوقات با تایید و پافشاری روی خواسته میشه مخالفت دیگران رو از بین برد

این روش زمانی جواب میده که شما از کسی می‌خواید کاری رو انجام بده اما اون فرد مخالفت میکنه و بی‌میلی نشون میده. در این حالت باید اول نشون بدید که کاملا متوجه شدید که طرف مقابل تمایلی به انجام اون کار نداره، بعد روی خواسته خودتون پافشاری کنید. احتمالا خیلی از والدین با این روش آشنا هستند. برای شفاف شدن این روش یک مثال می‌زنیم. مثال زیر گفت گوی دو نفر رو نشون میده:

– پسرم برو اتاقت رو مرتب کن

+ الان حوصله ندارم

– می‌دونم الان حوصله نداری، اما می‌خوام همین حالا بری اتاقت رو مرتب کنی

+ ترجیح می‌دم بعدا این کارو انجام بدم

– می‌دونم ترجیح میدی بعدا این کارو انجام بدی، اما ازت می‌خوام همین الان این کارو انجام بدی، نه بعدا

مسئله مهم در این روش اینه که ابتدا بی‌میل و مخالفت طرف مقابل رو تایید کنید، بعد روی خواسته خودتون پافشاری کنید. اکثر افراد بعد از ۵ با سماجت تسلیم میشن. مقاوم‌ترین افراد هم بعد از ۷ بار پافشاری تسلیم خواسته مخاطب میشن. البته قبول داریم که این روش خوشایند نیست. اما گاهی اوقات تنها روشی هست که جواب میده.

۳- رویارویی

رویارویی آخرین راه حل به حساب میاد. وقتی به نظرتون میاد طرف مقابل باید اقدامی انجام بده اما با مخالفت و بدون دلیل منطقی داره اون کار رو عقب میندازه، می‌تونید از این روش استفاده کنید. فرض کنید شما یک پیشنهاد تجاری برای شرکتی دارید اما اون شرکت، تعیین زمان برای جلسه کاری رو مدام عقب می‌اندازه.

در این حالت می‌تونید با ارائه آمار و ارقام و اطلاعات موثق، مزایای پیشنهاد خودتون رو برجسته کنید و در ادامه بگید که هرگونه تاخیر در تصمیم‌گیری از دید شما به معنای رد پیشنهاد هست. البته این حرف‌ها باید با آرامش و صمیمیت زده بشه. در این شرایط باید برای گرفتن جواب صبور باشید.

هر چند شما به دنبال نتیجه گرفتن هستید، اما گرفتن جواب منفی بهتر از اینه که مدام با طرف مقابل تماس بگیرید و به هیچ نتیجه‌ای نرسید. بنابراین بهتره همین حالا جواب مثبت یا منفی رو دریافت کنید. اگه نوع برخورد شما درست باشه، این روش حتی می‌تونه مصمم بودن شما رو به طرف مقابل نشون بده و باعث بشه نتیجه بهتری بگیرید.

امیدواریم با روش‌هایی که براتون شرح دادیم، بتونید بهترین برخورد رو در مقابل انتقادات و مخالفت های دیگران داشته باشید و به این ترتیب، هر روز بیشتر در کار و زندگی خودتون پیشرفت کنید و روابط بهتری با اطرافیان خودتون داشته باشید.

در مسیر رویاهاتون گام بردارید

گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *