0
02143000313

آیا یاد نگرفتن درس سر کلاس نشانه بی‌استعدادی ماست یا …؟

اگه سر کلاس درس رو یاد نمی‌گیرید، بیشتر از اینکه به بااستعداد بودن یا بی‌استعدادی شما ربط داشته باشه به مدل یادگیری شما مربوطه. هر چند مشکل در یادگیری می‌تونه نشان‌دهنده بعضی از بیماری‌ها مثل بیش‌فعالی یا خوانش‌پریشی باشه، اما ضعف در یادگیری همیشه به دلیل وجود مشکل یا بی‌استعدادی نیست.

خیلی‌ها به خاطر یاد نگرفتن درس سر کلاس، به خودشون برچسب بی‌استعدادی می‌زنن. اما بهتره قبل از اینکه به خودمون بر چسب بی‌استعدادی بزنیم، ببینیم مدل یادگیری ما چی هست. بعد با توجه به این مدل، سعی کنیم از شیوه مناسب برای یادگیری استفاده کنیم.

بی‌استعدادی و مدل یادگیری

ان ال پی مدل یادگیری افراد رو به ۳ دسته تقسیم می‌کنه. افراد دیداری، شنیداری و حسی. در واقع یادگیری افراد متناسب با کانال‌های ترجیحی اون‌ها هست. ارتباط هر شخص با جهان پیرامون از ۳ راه دیدن، شنیدن و حس کردن برقرار میشه. منظور از کانال‌های ترجیحی همین راه‌ها هست.

کانال ترجیحی راهی هست که فرد از اون طریق ارتباط بهتری با جهان پیرامون برقرار میکنه. همین مسئله هم روی یادگیری افراد تاثیر میذاره. بنابراین وقتی مشکل یادگیری داریم، بهترین کار اینه که نوع یادگیری‌مون رو متناسب با کانال ترجیحی یا همون مدل یادگیری‌مون تغییر بدیم.

اگه دوست دارید بیشتر درباره کانال‌های ترجیحی بدونید، می‌تونید این مطلب رو مطالعه کنید: «کانال ترجیحی چیست؟ چطور با استفاده از آن می‌توان به ارتباط موثر رسید؟»

مدل یادگیری دیداری

مدل یادگیری دیداری
تصاویر و نمودارها به یادگیری افراد دیداری کمک زیادی می‌کنه

تحقیقات نشون میده حدود ۶۵٪ انسان‌ها در این دسته قرار دارند. بهترین راه یادگیری و به حفظ کردن برای افراد دیداری، مشاهده کردن هست. این افراد به راحتی می‌تونن اجسام رو تجسم کنند و خوندن نقشه و پیدا کردن مسیر براشون خیلی راحت هست.

بهترین راه یادگیری برای افراد دیداری چیه؟ مطالعه مقاله یا خوندن کتاب برای این افراد نمی‌تونه زیاد موثر باشه. اگه با این افراد درباره یه موضوع جذاب صحبت کنیم ممکنه تاثیر زیادی روشون نداشته باشه. بهترین راه یادگیری برای افراد دیداری استفاده از شکل‌ها، طرح‌ها و نمودارهاست. بنابراین اگه از راه دیگه‌ای برای آموزش این افراد استفاده بشه و نتیجه‌ای نگیریم دلیل بر بی‌استعدادی این افراد نیست.

علت این مسئله اینه که افراد دیداری موقع دریافت پیام‌های غیر دیداری، نیاز دارند انرژی بیشتری صرف کنند تا بتونند پیام رو تحلیل کرده و به جواب یا نتیجه برسند. بنابراین بهترین راه ارتباط و البته یادگیری برای افراد دیداری استفاده از ابزارهای دیداری هست. مثلا برای یاد دادن یک موضوع به افراد دیداری می‌تونیم از اسلایدهای آموزشی استفاده کنیم. مخصوصا اسلایدهایی که به جای متن با تصاویر و نمودارها ساخته شده باشه.

مدل یادگیری شنیداری

مدل یادگیری شنیداری
افراد شنیداری معمولا عملکرد بهتری سر کلاس درس دارند

بررسی‌ها نشون میده حدود ۳۰٪ افراد شنیداری هستند. بهترین راه یادگیری برای این افراد شنیدن هست. به احتمال زیاد افراد شنیداری سر کلاس‌ها درس بهترین عملکرد رو دارند. چون معمولا در کلاس‌های درس، معلم یا استاد بیشتر درس رو توضیح میده و خبری از تصاویر و نمودار و… نیست. پس اگه افراد شنیداری نتونستند از طریق فیلم‌های آموزشی مطاب زیادی یاد بگیرند به اون‌ها برچسب بی‌استعدادی نزنیم.

افراد شنیداری برعکس سایر افراد از شنیدن سخنرانی‌ها و صحبت‌های طولانی کلافه نمی‌شن. این افراد می‌تونن خیلی راحت اطلاعات زیادی رو در هنگام شنیدن یک سخنرانی دریافت کنند و حتی تا ۷۵٪ از اون اطلاعات رو به خاطر بسپرن.

شاید افرادی رو دیده باشید که وقتی باهاشون صحبت می‌کنید، جزییات زیادی از حرف‌های شما رو حتی بعد از مدت‌ها به یاد دارند. این افراد معمولا شنیداری هستند. بهترین راه یادگیری برای این افراد، شرکت در بحث یا صحبت‌های گروهی هست. این افراد می‌تونن مطالب رو از طریق گوش دادن به پادکست یا کتاب‌های صوتی به خوبی یاد بگیرند.

در مورد آموزش به افراد شنیداری باید به این نکته دقت کنیم که ممکنه صداهایی که از بیرون یا اطراف به گوش می‌رسه تمرکز این اشخاص رو از بین ببره و سطح یادگیری‌شون رو کاهش بده.

مدل یادگیری حسی

مدل یادگیری حسی
افراد حسی با تجربه کردن بهتر یاد می‌گیرند

آموزش به افراد حسی پیچیده‌تر از سایرین هست. این افراد فقط حدود ۵ درصد از جامعه رو تشکیل میدن. افراد حسی کسانی هستند که موقع سخنرانی یا سر کلاس درس بیش‌تر از بقیه ناآرام هستند. برای این افردا معمولا یادگیری با روش‌های سنتی سخت‌تر از بقیه هست. به همین خاطر بیش‌تر از دیگران به بی‌استعدادی متهم میشن.

افراد حسی با فعالیت‌هایی که نیاز به نشستنِ طولانی مدت داره میونه‌ی خوبی ندارند. این افراد نیاز دارند از جاشون بلند بشن و در فعالیت‌ها شرکت کنند تا به خوبی یاد بگیرند و مطالب رو به ذهن‌شون بسپرن.

افراد حسی معمولا انرژی زیاد دارند و به همین خاطر تمایل زیادی به شرکت در فعالیت‌های فیزیکی دارند. این افراد معمولا آدم‌های خوش برخوردی هستند و راحت با دیگران ارتباط برقرار می‌کنند. افراد حسی از تجربه کردن لذت می‌برند. بنابراین بهترین راه یادگیری برای این افراد این هست که مسائل رو تجربه کنند.

افراد حسی با شنیدن حرف‌های استاد یا دیدن تصاویر و نمودارها نمی‌تونند به خوبی یاد بگیرند. یکی از راه‌های آموزش به این افراد اینه که وظایفی رو بهشون محول کنید یا اون‌ها رو در فعالیت‌های گروهی شرکت بدید.

راه دیگه‌ای که برای آموزش به این افراد وجود داره اینه که معلم یا استاد تلاش کنه که به هر ترتیب موقع آموزش حسی رو به شاگردان منتقل کنه. استفاده از مثال‌هایی که به بوها و مزه‌ها اشاره داره می‌تونه به یادگیری افراد حسی کمک کنه.

خیلی اوقات ما به خودمون یا دیگران برچسب بی‌استعدادی می‌زنیم فقط و فقط به خاطر اینکه از مدل یادگیری خودمون یا طرف مقابل آگاه نیستیم. امیداواریم حالا که با مدل‌های یادگیری آشنا شدید، بتونید به خودتون و دیگران کمک کنید که یادگیری بهتری داشته باشند.

گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *