0
02143000313

اعتماد به نفس کاذب چیست؟ آسیب‌های آن را بشناسید

احتمالا شما هم در میان دوستان خود این صحبت یا بحث را داشته‌اید که «فلانی اعتماد به نفسش کاذبه» یا اینکه «فلانی اعتمادش به سقفه!». این جمله‌ها چه معنایی دارد؟ چرا و چه زمانی افراد از این واژه برای یک ويژگی شخص دیگر استفاده می‌کنند؟ در این مقاله قصد داریم به این بپردازیم که اعتماد به نفس کاذب چه معنایی دارد و چه کسانی درگیر این موضوع هستند.

قبل از اینکه بپردازیم به این موضوع که اعتماد به نفس کاذب چیست، ابتدا به این بحث بپردازیم که خود واژه‌ی اعتماد به نفس چه معنایی دارد. برای همین موضوع چند مقاله‌ی خارجی را مطالعه کردم و به این نتایج رسیدم:

دانشگاه فلوریدای جنوبی در تعریف اعتماد به نفس نوشته بود:

اعتماد به نفس یک نگرش درمورد مهارت‌ها و توانایی‌های شماست. یعنی اینکه شما نقاط قوت و ضعف خود را می‌دانید و آن‌ها را پذیرفته‌اید.

ونی رابینز در این باره می‌گوید:

خودباوری انسان، برآمده از این است که خود را بر شرایط زمانه چیره ببیند، نه اینکه شرایط بر او چیره باشد .خودباوری، برآمده از اعتماد به نفس و آگاهی است.

و یا اپرا وینفری، مجری و هنرپیشنه مشهور آمریکایی درباره اعتماد به نفس می‌گوید:

اعتماد به نفس همان چیزی است که به شما برای انجام دادن کارها و رسیدن به اهداف نیاز دارید.

همین‌طور که دیدیم تعریف‌های زیادی از اعتماد به نفس کاذب وجود دارد. اما حرف مشترک تمام تعریف‌هایی که درباره اعتماد به نفس وجود داشت این است که ما به خودمان و کاری که انجام می‌دهیم باور داشته باشیم. یعنی شخص به یک خودباوری از خود و مهارت‌هایی که دارد برسد و آن زمانی است که می‌گوییم اعتماد به نفس در ما شکل گرفته است. با تمام این تعاریف برگردیم به موضوع اصلی که قصد داشتیم درباره آن صحبت کنیم. یعنی اعتماد به نفس کاذب.

اعتماد به نفس کاذب چیست؟

اعتماد به نفس کاذب (False Confidence) به این معناست که فرد تلاش می‌کند تا آن چیزی را که نیست به دیگران نشان دهد و هدفش این است که دیگران باور کنند او همان شخصی است که تظاهر می‌کند.

اعتماد به نفس کاذب
اعتماد به نفس کاذب ممکن است زیبا و کاربردی به نظر برسد

در واقع فردی که اعتماد به نفس کاذب دارد نه تنها نداشتن اعتماد به نفس را در درون خود نمی‌بیند بلکه این منطق را دارد که یک پله از تمام افرادی که اطراف او هستند اعتماد به نفس بالاتری دارد. اکنون به سراغ این برویم که ببینیم افرادی که اعتماد به نفس کاذب دارند چه ویژگی‌هایی از خود نشان می‌دهند. در ادامه ۳ ویژگی مهم این افراد را معرفی می‌کنیم.

همه چیز را می‌دانند!

همین‌طور که قبلا گفته شد، اعتماد به نفس باور داشتن به خود و دانشی است که دارید. پس زمانی که نیاز به کسب اطلاعات دارید این کار را انجام می‌دهید و یا حتی از دیگران کمک می‌خواهید.

در حالی که افرادی که اعتماد به نفس کاذب دارند تلاش می‌کنند به دیگران اثبات کنند همه چیز را می‌دانند و درست نقطه مقابل ویژگی است که بالا به آن اشاره کردیم. شاید این رفتار به داشتن غرور نزدیک باشد.

ما انسان کاملی هستیم

افرادی که اعتماد به نفس واقعی دارند نیاز نیست یک آدم کامل و بی‌ عیب و نقص باشند. این افراد مسئولیت اشتباهات خود را بر عهده می‌گیرند و اشتباهات را به گردن دیگران نمی‌اندازند. اما آنهایی که اعتماد به نفس کاذب دارند مسئولیت کارهای خود را برعهده نمی‌گیرند و دیگران را مسئول می‌دانند.

دیگران بسیار به ما توجه می‌کنند

اخیرا متوجه شدم یکی از اطرافیان بنده اعتماد به نفس کاذبی دارد. بیشتر که بررسی کردم متوجه شدم این شخص دائما فکر می‌کند دیگران درباره‌اش چه دیدگاهی دارند و اکثر وقت خود را صرف دیدگاه‌های دیگران می‌کند.

اغلب این افراد معمولا نگران هستند که دیگران دیدگاه خوبی درباره‌اش نداشته باشند و حفظ ظاهر به دنبال برطرف کردنش هستند.

چطور اعتماد به نفس داشته باشیم؟

در بالا ۳ ویژگی مهم افرادی که اعتماد به نفس کاذب دارند را معرفی کردیم. اما این پایان دنیا برای کسانی که اعتماد به نفس کاذب دارند نیست. قصد داریم در ادامه درباره این موضوع صحبت کنیم که چطور می‌توان از اعتماد به نفس کاذب به سمت اعتماد به نفس واقعی رفت و این عادت را کنار گذاشت. در ادامه با من همراه باشید.

آن چیزی که هستید را باور داشته باشید

چه کسی می‌تواند بهتر از خودمان، توانایی‌ها و ارزش‌‌های ما را بشناسد؟ چیزی که در مرحله‌ی اول مهم است، باور کردن خودمان نسبت به چیزی که هستیم می‌باشد. البته این به معنای افزایش ندادن توانایی‌ها و مهارت‌های فردی نیست.

باور داشتن به خود

استعداد خود را کشف کنید

هر آدمی می‌تواند در چند زمینه مهارت و استعداد داشته باشد. اگر تا به حال استعداد خود را کشف نکرده‌اید باید به دنبال پیدا کردن آن باشید. زمانی را بیاد بیاورید که حس خوبی از انجام دادن کاری دریافت کرده‌اید و این حس به شما قدرت زیادی داده است. در واقع ما با انجام دادن کارهایی که در آن مهارت داریم اعتماد به نفس خوبی دریافت می‌کنیم.

مسئولیت پذیر باشید

وقتی مسئولیت پذیر باشید و بتوانید کاری که بر عهده‌ی شماست را با موفقیت انجام دهید، حس توانستن را در ضمیر ناخودآگاه‌تان ایجاد می‌کنید. برای مثال اگر قرار است با جمعی از دوستان خودتان به سفر کوتاه بروید بخشی از لوازمی که برای این سفر نیاز است را شما تهیه کنید.

اگر شما در کانون توجه جمع قرار می‌گیرد اعتماد به نفس شما افزایش می‌یابد. فقط توجه داشته باشید مسئولیت‌هایی را بر عهده بگیرید که توانایی انجام دادن آن را داشته باشید.

نتیجه‌گیری

اعتماد به نفس کاذب شاید در لحظه برای افراد شیرین باشد و حس خوبی به آنها بدهد. اما در واقع یک تله بزرگ است و در بلند مدت آسیب زننده خواهد بود. اگر شما یکی از ویژگی‌هایی که برای اعتماد به نفس کاذب عنوان شد را در خود دیده‌اید از همین امروز به دنبال افزایش اعتماد به نفس واقعی خود باشید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *