فکر میکنید چرا ثروتمندان ثروتمندتر مشین و فقرا هر روز فقیرتر؟ خیلیها اعتقاد دارند که ثروتمندان حق دیگران رو میخورند. به همین خاطر هست که ثروت ثروتمندان مدام بیشتر میشه و فقرا مدام فقیرتر میشن. اگه دقت کرده باشید در شرایط بد اقتصادی، فشار زیادی به فقرا وارد میشه اما ثروتمندان از شرایط بد اقتصادی یا ضربهای نمیخورند یا اینکه حتی ثروتمندتر هم میشن.
همین مسئله باعث میشه خیلیها فکر کنند که دست خود ثروتمندان در بد شدن شرایط اقتصادی در کار هست. یعنی ثروتمندان با به هم ریختن وضعیت اقتصادی، آب رو گل آلود میکنند تا بتونند از این آب گل آلود ماهی بگیرند و ثروتمندتر بشن. به نظر شما این تفکر درست هست؟ دلیل ثروتمندتر شدن ثروتمندان و فقیرتر شدن فقرا اینه که افراد پولدار خون فقرا رو میمکند؟
در این نوشته ابتدا ۶ دلیل برای اینکه چرا ثروتمندان ثروتمندتر میشن ارائه میدیم و در ادامه به تصوراتی که در بالا به عنوان دلیل ثروتمندتر شدن ثروتمندان اشاره کردیم پاسخ میدیم. پس اگه فکر میکنید ثروتمندان با خوردن حق فقرا ثروتمندتر میشن یا خود ثروتمندان شرایط اقتصادی رو برای ثروتمندتر شدن خودشون خراب میکنند، این مقاله رو تا انتها مطالعه کنید.
چرا ثروتمندان ثروتمندتر میشوند؟
برای پاسخ به این سوال که چرا ثروتمندان ثروتمندتر میشن، دلایل مختلفی میشه آورد. ما در اینجا به ۶ دلیل خیلی مهم اشاره میکنیم.
۱- ثروتمندان با استفاده از پول، پول در میآورند
فقرا پول رو خرج میکنند اما ثروتمندان با استفاده از پول، پول بیشتری بدست میارن. اغلب افراد فقیر و متوسط جامعه با کار کردن پول بدست میارن. اما ثروتمندان با پولی که دارند، پول بیشتری درمیارن. بنابراین وقتی هزینهها به دلیل تورم یا شرایط جدید در زندگی، مثل قبولی یکی از فرزندان در دانشگاه، تغییر میکنه، اوضاع زندگی این افراد بدتر میشه و حس میکنند که مدام دارند فقیرتر میشن.
شخصی که از طریق کار کردن پول درمیاره، وقتی شرایط زندگیش تغییر کنه، منبع درآمدش ثابت میمونه و راهی برای افزایش درآمدش نداره. بنابراین یا وضعیت زندگیش بدتر میشه یا مجبوره برای حفظ سطح زندگی خانوادهاش، شغل جدید پیدا کنه که همین مسئله به خودی خود باعث کاهش رضایت از زندگی میشه.
اگه دوست دارید بدونید ثروتمندان چطور از پول استفاده میکنند، این مقاله رو بخونید: «آیا بازی با پول را بلدید؟ مثل ثروتمندان با پول بازی میکنید یا مثل فقرا؟»
۲- مدیریت پول
ثروتمندان مدیریت پول رو به خوبی بلد هستند. یعنی بلدند چطوری متناسب با درآمدی که دارند هزینه کنند. معمولا هزینهی زندگی فقرا و افراد متوسط جامعه بیشتر از درآمد اونها هست. خیلی از این افراد تلاش میکنند وسایلی رو بخرند که به اونها نیازی ندارند تا بتونند به واسطه این وسایل، توجه افرادی که دوست ندارند رو به خودشون جلب کنند.
اما ثروتمندان به جای اینکه به هزینه کردن پولشون فکر کنند، همونطور که گفتیم، به سرمایهگذاری فکر میکنند و دنبال راههایی هستند تا پولی که دارند رو بیشتر کنند. در این مقاله میتونید نکات ارزشمندی درباره مدیریت پول یاد بگیرید: «چطور با مدیریت پول از انسانی فقیر تبدیل به آدم پولداری شویم؟»
۳- خرید سرمایه
نوع خرج کردن پول افراد ثروتمند با سایرین متفاوت هست. ثروتمندان بیشتر تلاش میکنند سرمایه بخرند. اما فقرا و افراد معمولی بیشتر بدهی میخرند. فقرا کالاهای مصرفی میخرند ولی ثروتمندان چیزهایی رو میخرند که ارزششون بیشتر میشه. اگه فرد ثروتمند بخواد خونه بخره، حتما به آیندهی اون خونه و امکان رشدش فکر میکنه.
ولی سایرین موقع خرید خونه، خودشون رو زیر بار انواع و اقسام بدهیها قرار میدن، فقط برای اینکه خونهی مورد علاقهاشون رو بخرند. ممکنه از دوستان و آشنایان پول قرض بگیرند یا حتی وام دریافت کنند. این افراد اصلا به این فکر نمیکنند که قرض کردن یا وام گرفتن نوعی خرید بدهی هست.
درواقع تفاوت اصلی بین فقرا و ثروتمندان در ذهن این افراد هست. اگه دوست دارید بدونید ذهنتون بیشتر به ذهن یک فرد ثروتمند نزدیکه یا یک فرد فقیر، این مقاله رو بخونید: «چطور بفهمیم یک ذهن ثروتمند داریم یا یک ذهن فقیر؟»
۴- اولویت در استفاده از پول
در مورد بالا گفتیم افراد ثروتمند سرمایه میخرند و افراد فقیر بدهی و کالاهای مصرفی. البته باید بگیم که افراد ثروتمند هم کالاهای مصرفی میخرند. بعضی از افراد معمولی و فقرا هم به فکر سرمایهگذاری هستند. اما اولویت این افراد برای استفاده از پول متفاوت هست.
وقتی افراد معمولی پولی بدست میارن، اولین چیزی که بهش فکر میکنند اینه که این پول رو چطور خرج کنند. اولین اقدامی هم که میکنند اینه که اون پول رو برای خرید چیزهایی که دوست دارند هزینه کنند. اما افراد ثروتمند برعکس عمل میکنند و همین دلیل ثروتمندتر شدن اونهاست.
ثروتمندان وقتی پولی بدست میارن، اولین چیزی که بهش فکر میکنند اینه که چطور و از چه راههایی اون پول رو بیشتر بکنند. اولین اقدامی هم که میکنند بررسی فرصتهای سرمایهگذاری مختلف هست. در واقع اولیت استفاده از پول برای ثروتمندان، سرمایهگذاری و بعد خرید کردن هست. اولویت فقرا هم دقیقا برعکس اینه.
۵- سرمایه گذاری روی خود
افراد ثروتمند به آموزش و افزایش مهارتهایی که دارند خیلی اهمیت میدن. ثروتمندان مدام در حال یادگرفتن هستند و فقرا تصور میکنند همه چیز رو بلد هستند. یکی از دلایل مهمی که باعث میشه ثروتمندان مدام ثروتمندتر بشن، توجه به آموزش و افزایش مهارتهای مختلف هست.
دنیا مدام داره تغییر میکنه، پس چطور میشه برای پیشرفت و کسب درآمد بیشتر از آموزش و یادگیری غافل شد؟ وقتی با یادگرفتن و تقویت مهارتهایی که داریم خودمون رو قوی کنیم، در برابر شرایط مختلف میتونیم به خوبی عمل کنیم و دچار ضرر و زیان نشیم.
۶- منابع درآمدی مختلف
حتما شنیدید که میگن همهی تخم مرغهاتون رو توی یک سبد قرار ندید. این دقیقا کاری هست که ثروتمندان انجام میدن و فقرا انجام نمیدن. همین کار هم میتونه باعث فقیرتر شدن فقرا و ثروتمندتر شدن ثروتمندان بشه. همونطور که قبلا اشاره کردیم، معمولا فقرا فقط یک منبع درآمد دارند. اون هم حقوقی هست که دریافت میکنند.
اما ثروتمندان درآمد خودشون رو محدود به یک منبع درآمدی نمیکنند. ثروتمندان با سرمایهگذاری در بازارهای مختلف، هم منابع درآمدی مختلفی برای خودشون ایجاد میکنند، هم امنیت سرمایه و داراییهای خودشون رو افزایش میدن. با این کار اگه یکی از بازارهایی که در اون سرمایهگذاری کردند دچار مشکل بشه، باقی سرمایهای که دارند در امان میمونه.
اگه براتون سوال هست که چطوری و کجاها میتونید سرمایهگذاری کنید، خوندن این مطلب براتون مفیده: «برای ثروتمند شدن درایران این ۷ نکته را باید بدانید».
حالا اگه همچنان فکر میکنید که ثروتمندان با بهم زدن اوضاع اقتصادی آب رو گل آلود میکنند تا از این آب گل آلود ماهی صید کنند و ثروتمندتر بشن، ادامه این نوشته رو بخونید.
آیا ثروتمندان با گل آلود کردن آب، ثروتمندتر میشوند؟
همه شنیدیم و میدونیم که از آب گل آلود میشه ماهی شکار کرد. اما آیا ثروتمندان برای ثروتمند شدن آب رو گل آلود میکنند؟ یعنی شرایط اقتصادی رو به هم میزنند تا بتونند ثروتمندتر بشن؟ برای جواب به این تفکر از یک ضرب المثل دیگه استفاده میکنیم.
ضرب المثل دیگهای میگه: «سرمایه ترسو هست». معنی این ضرب المثل اینه که سرمایه به جاهایی علاقه داره که ثبات اقتصادی دارند. درسته که ثروتمندان اهل ریسک کردن هستند. اما وارد هر نوع ریسکی نمیشن. ثروتمندان ریسکی رو قبول میکنند که قابل تحلیل باشه.
به همین دلیل سرمایه نیاز به ثبات داره. همونطور که اشاره کردیم، ثروتمندان برای ثروتمندتر شدن، از پولی که دارند استفاده میکنند. بنابراین گل آلود کردن آب برای ثروتمند شدن، کاری نیست که یک ثروتمند واقعی انجام بده. چون با این کار در واقع یک ریسک غیر قابل تحلیل بوجود میاد که از دید یک فرد ثروتمند قابل قبول نیست. حالا شاید بگید پس چرا ثروتمندان در شرایط بد اقتصادی هم سود میکنند؟
چرا ثروتمندان در شرایط بد اقتصادی باز هم سود میکنند؟
درسته که گفتیم ثروتمندان برای ثروتمند شدن آب رو گل آلود نمیکنند. اما خیلی از ثروتمندان در همین شرایط هم سود میکنند. دلیل این مسئله اینه که وقتی تغییر ناگهانی در شرایط اقتصادی بوجود میاد، نیازهای متفاوتی ایجاد میشه. از دید ثروتمندان هر نیاز، مساوی هست با فرصتی برای کسب درآمد.
مثلا وقتی قیمتها بالا میره، خیلی از مردم به فکر کاهش هزینهها میافتند. بنابراین هر ایدهای که بتونه هزینهها رو در بخشهای مختلف از مصرف انرژی گرفته تا سوخت، کاهش بده یا باعث کاهش هزینههای روزمره مثل هزینهی خوراک، پوشاک و… بشه، میتونه فرصتی باشه برای کسب سود بیشتر.
ثروتمندان با سرمایهگذاری روی خودشون و افزایش مهارتهای لازم برای کسب ثروت، میتونند سریعتر از دیگران این فرصتها رو شناسایی کنند و از اونها برای بدست آوردن پول بیشتر و ثروتمندتر شدن استفاده کنند. در نتیجه، ثروتمندان از گل آلود شدن آب برای ثروتمندتر شدن استفاده نمیکنند. بلکه با شناسایی فرصتهای جدید، ثروتمندتر میشن. یعنی این اوضاع بد اقتصادی نیست که به نفع ثروتمندان تموم میشه، بلکه کشف نیازهای جدید هست که ثروتمندان رو ثروتمندتر میکنه.
نکته آخر رو خطاب به کسانی مینویسیم که همچنان تصور میکنند ثروتمندان با خوردن حق فقرا ثروتمندتر میشن.
نتیجهی تفکرمنفی درباره ثروتمندان چیست؟
مطالبی که در بالا عنوان شد به خوبی نشون میده که ثروتمندان با نوع تفکر و تواناییهایی که کسب کردند ثروتمند شدند و ثروتمندتر شدن اونها هم متکی به همین طرز فکر و تواناییها هست. اما اگه همچنان فکر میکنید که ثروتمندان با خوردن حق فقرا ثروتمندتر میشن، باید بدونید دارید یک مانع قوی سر راه موفقیت و ثروتمند شدن خودتون بوجود میارید.
اگه به مطالب بالا دقت کرده باشید، مهمترین ویژگی ثروتمندان و مهمترین وجه تمایز اونها با افراد فقیر، ذهن اونها هست. یکی از مواردی که روی شکلگیری یک ذهن ثروتمند اثر گذاره، باورهای فرد هست. وقتی شما فکر کنید ثروتمندان با خوردن حق فقرا ثروتمند میشن، دچار یک باور محدود کننده شدید.
این باور محدود کننده در عمق ذهن شما نفرتی نسبت به ثروتمندان ایجاد میکنه و این احساس منفی نسبت به ثروتمندان مانع شما برای حرکت به سمت ثروت میشه. البته توجه داشته باشید که حتی ممکنه خود شما از وجود این مانع اطلاعی نداشته باشید. حتی ممکنه خودتون بگید دوست دارید ثروتمند بشید. اما این حس منفی نسبت به ثروتمندان، به طور ناخودآگاه مانع شما برای رسیدن به ثروت میشه.
درواقع این باور محدود کننده مثل یک سد دربرابر راه شما برای رسیدن به ثروت و تغییر اوضاع زندگیتون قرار میگیره. پیشنهاد میکنیم این مطلب درباره انواع باورها و تاثیر اونها در زندگیتون رو مطالعه کنید: «با انواع باورها از دیدگاه ان ال پی آشنا شوید تا نگاهتان به زندگی تغییر کند!».
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات