همهی تلاشهایی که میکنیم برای پول و کسب درآمد هست. بنابراین هر چقدر راههای متنوعتری برای کسب درآمد داشته باشیم، میتونیم درآمد بیشتری داشته باشیم. بعد از خوندن این نوشته درباره کسب و کار خودتون فکر کنید و ببینید کدوم یکی از این ۷ راه کسب درآمد رو میتونید به کسب و کار خودتون اضافه کنید.
در مقاله پنجم از سری مقالات راههای رونق کسب و کار در مورد جریانهای درآمدی توضیح دادیم. در اون مقاله درباره اینکه از چه روشهای برای قیمتگذاری کالا یا خدمات میشه استفاده کرد گفتیم. بعد دو نوع جریان درآمدی مختلف رو توضیح دادیم و وعده دادیم که ۷ راه مختلف برای رسیدن به پول رو معرفی کنیم. میتونید مقاله قبلی در مورد جریانهای درآمدی رو اینجا مطالعه کنید: «۹ راه برای رونق کسب و کار (قسمت پنجم): جریانهای درآمدی».
طبق وعدهای که داده بودیم در این مقاله ۷ روش کلی برای رسیدن به پول رو براتون توضیح میدیم. نکته مهم اینه که این ۷ مدل توسط کسب و کارهای مختلف در حال استفاده هستند. اما اگر شما بتونید یکی از این مدلها رو برای اولین بار در کسب و کار خودتون اجرا کنید، احتمال اینکه بتونید توجه مردم رو جلب کنید و به سود زیادی برسید وجود داره. پس این مطلب رو تا انتها بخونید و بعدش خلاقیتتون رو به کار بگیرید.
روش اول کسب درآمد – فروش داراییها
فروش داراییها رایجترین مدل کسب درآمد هست که تقریبا همه با اون آشنا هستند. از فروش کتاب و خوراکی گرفته تا فروش خودرو و هر چیزی که مالکیت اون متعلق به ما هست جزو روش فروش دارایی به حساب میان. همونطور که گفتیم اکثر افراد با این روش آشنا هستند. اما متاسفانه این تنها روش کسب درآمد هست که به ذهن بیشتر مردم میرسه. در ادامه روشهای دیگهای رو هم معرفی میکنیم که ممکنه شما هم بتونید اونها رو در کسب و کار خودتون اجرایی کنید.
روش دوم کسب درآمد – دریافت هزینه متناسب با میزان استفاده
پولی که بابت تماسهای تلفنی پرداخت میکنید یکی از نمونههای همین روش هست. هر چقدر مکالمه تلفنی بیشتری داشته باشید، مبلغ بیشتری پرداخت میکنید. فرض کنید یک رستوران بخواد از همین روش استفاده کنه. در اینصورت شما میتونید حجم غذایی که میخورید رو تعیین کنید و پولی که پرداخت میکنید متناسب با همون حجم از غذا باشه.
مدل کسب درآمد هتلها هم همینطوری هست. شما برای تعداد شبهایی که اتاق رو در اختیار دارید پول پرداخت میکنید. کسب و کارهای مختلفی از این مدل درآمدی استفاده میکنن. اما همونطور که گفتیم اگه شما بتونید این مدل رو در کسب و کار جدیدی امتحان کنید، احتمال اینکه به سود زیادی برسید وجود داره.
به عنوان مثال شرکت رولز رویس که تولید کننده موتور جت هم هست، به جای اینکه موتورهای تولید شده رو به شرکتهای هواپیمایی بفروشه، اونها رو متناسب با تعداد ساعات کارکردشون کرایه داد. با همین روش تونست تعداد مشتریان خیلی بیشتری جذب کنه و درآمد خودش رو به شدت افزایش بده.
مثلا اگه یک کافه دارید، شاید جالب باشه هزینهای که دریافت میکنید بابت مدت زمانی باشه که مشتری در کافه حضور داره. در عوض هزینهای بابت موارد دیگه دریافت نکنید. البته این ایده یا هر ایدهی دیگهای اول باید به خوبی بررسی بشه تا احیانا باعث ضرر شما نشه.
روش سوم کسب درآمد – اجاره یا کرایه
در این روش شما حق استفاده از کالا یا خدمتی رو به طور انحصاری برای مدت زمان محدودی به شخص دیگهای واگذار میکنید و در ازای اون مبلغ مشخصی دریافت میکنید. این روش در بعضی آرایشگاهها و بنگاههای معاملات ملکی استفاده میشه. به این ترتیب که یک صندلی در آرایشگاه یا یک میز در بنگاه معاملات ملکی به یک نفر واگذار میشه و ماهانه مبلغ مشخصی (شاید بعلاوه درصدی از درآمد) به صاحب اون جا پرداخت میشه.
برای اینکه از این روش در کسب و کار خودتون استفاده کنید باید به یک نکته توجه داشته باشید. در این روش یک منفعت دو طرفه وجود داره. منفعت مالک پولی هست که بدست میاره و منفعت کرایه کننده این هست که نیاز نداره مبلغ زیادی رو برای خرید چیزی که میخواد هزینه کنه. بلکه با هزینهی کمتر برای زمان محدودی، کالا یا خدمت مورد نظرش رو بدست میاره.
سرویس کرایه ماشین که در بعضی از کشورها در حال اجرا هست یکی از نمونههای استفاده از این روش هست. شما میتونید یک ماشین رو برای زمان مشخصی در اختیار داشته باشید و ازش استفاده کنید. در ازای این کار مبلغ مشخصی به شرکت کرایه دهنده ماشین پرداخت میکنید. در صورتی که هر روز نیاز به ماشین نداشته باشید و البته گاهی بخواید ماشین بدون راننده در اختیار خودتون باشه، این سرویس میتونه جوابگوی نیازتون باشه.
روش چهارم کسب درآمد – اعطای امتیاز
در این روش شما میتونید از طرق اعطای امتیاز استفاده از مالکیت معنوی ثبت شده به نام شما، کسب درآمد کنید. هدف اصلی ثبت اختراع استفاده از همین روش برای کسب درآمد هست. وقتی شما اختراعی رو ثبت میکنید، تلاش میکنید موارد استفاده از اون رو تا حد امکان گسترش بدید. به این ترتیب هر کسی بخواد از مواردی که در ثبت اختراع شما ذکر شده استفاده کنه، باید امتیاز استفاده از اون رو از شما خریداری کنه.
روش پنجم کسب درآمد – حق واسطه گری
برعکس فکری که در جامعه رایج شده، واسطه گری یا دلالی کار مضری نیست. شما چطوری میخواید یک کالا که در جایی دور از شما تولید میشه رو تهیهی کنید. این کار توسط واسطههایی که بین شما و تولید کننده وجود دارند انجام میشه. چیزی که در واسطه گری بد هست اینه که این کار بدون ضابطه و نظارت انجام میشه.
روش ششم کسب درآمد – هزینه اشتراک
در این روش کسب درآمد، شما اجازه استفاده از یک خدمت رو میفروشید. به عنوان نمونه هزینهای که بابت ثبت نام در یک کلاس ورزشی پرداخت میکنید از همین نوع هست. در این روش میتونید امکان استفاده از یک سرویس رو برای مدت زمان مشخصی به مشتری خودتون بفروشید.
روش هفتم کسب درآمد – تبلیغات
تبلیغات یکی از روشهای کسب درآمد هست که روز به روز استفاده از اون بیشتر میشه. در حدی که در حال حاضر تحقیقاتی داره انجام میشه که بتونن تبلیغات رو به صورت هوشمند در فلیمها و سریالهای تلویزیونی انجام بدن. به این صورت که مثلا اگه در یک صحنه از فیلم بازیگری داره از مایع ظرفشویی استفاده میکنه، بشه برند این مایع ظرفشویی رو در کشورهای مختلف تغییر داده تا برندهای اون کشور رو تبلیغ کرد.
شما هم میتونید بررسی کنید در کسب و کار خودتون میتونید میزبان تبلیغات چه کسب و کارهایی باشید. فقط نکتهای که درباره تبلیغات هست اینه که شما باید مخاطبان زیادی داشته باشید. وگرنه هیچ تبلیغ کنندهای حاضر نمیشه برای دادن تبلیغات به شما هزینهای پرداخت کنه.
شاید اگه به کسب و کار خودتون فکر کنید، بعضی از راههای کسب درآمدی که در بالا بهشون اشاره کردیم غیر ممکن به نظر بیاد. اما اگه بتونید راهی برای عملی کردن همون کار غیر ممکن پیدا کنید، شک نکنید که به درآمد و سود بالایی میرسید.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات