گاهی اوقات مجبور هستیم برای اینکه چیزی را یاد بگیریم بارها و بارها آن کار را تکرار کنیم. انجام چندین بارهی یک کار وقت و انرژی زیادی از ما خواهد گرفت. با یاد گرفتن روشهایی برای یادگیری سریع به کمک ان ال پی میتوانیم بدون نیاز به صرف وقت و انرژی زیاد، در انجام کارهای مختلف به مهارت برسیم. برای یاد گرفتن این روش یادگیری سریع، باید با برخی از ویژگیهای مغز آشنا شویم.
تاثیر شناخت ویژگیهای مغز در یادگیری سریع
قطعا یادگیری مسئلهای است که به مغز انسان مربوط میشود. پس بهتر است بدانید که نیمکره راست تاثیر قابل توجهی در یادگیری دارد. اگر برایتان سوال است باید بگوییم که با یک آزمایش عملی و کوتاه متوجه تاثیر نیمکره راست در یادگیری خواهید شد. برای انجام این آزمایش به این کلمات توجه کنید: فیل آبی!
با خواندن این کلمات چه چیزی در ذهن شما نقش بست؟ احتمالا تصویر یک فیل آبی رنگ یا حداقل یک فیل. دلیل این اتفاق این است که زبان ذهن، تصویری است. یعنی تصویری از هر چیزی که شما میشنوید یا میبینید در ذهن شما ایجاد میشود. زمانی هم که میخواهید چیزی را به یاد بیاورید، این تصاویر هستند که به شما کمک میکنند. پس با استفاده از تصاویر خیلی بهتر و راحتتر از راههای دیگر میتوان با مغز ارتباط برقرار کرد.
هر کدام از نیمکرههای مغز وظایف خاص خودشان را دارند. یکی از وظایف نیمکرهی راست مغز مربوط به دریافت و تحلیل تصاویر میباشد. میتوانید این مقاله را مطالعه کنید تا با سایر ویژگیها و وظایف هر کدام از نیمکرههای مغز آشنا شوید: «آیا میدانید تحت کنترل کدام نیمکره مغز خود هستید؟».
چطور برای یادگیری سریع نیمکره راست مغز خود را تقویت کنیم؟
اگر با وظایف هر کدام از نیمکرههای مغز آشنا باشید، میدانید که کنترل نیمهی راست بدن در اختیار نیمکره چپ و کنترل نیمهی چپ بدن در اختیار نیمکره راست قرار دارد. یعنی افراد چپ دست، نیمکرهی راست مغزشان فعالتر است بنابراین برای تقویت نیمکرهی راست مغز خود میتوانید برخی از کارهایی را که دائما با دست راست انجام میداید را با دست چپ انجام دهید.
همانطور که گفته شد، تصویرها مربوط به نیمکرهی راست مغز میشود. از همین ویژگی میتوانید استفاده کنید. کارهایی را انجام دهید که با تصاویر مرتبط است و یا باعث میشود تصاویری در ذهن شما خلق شود. به عنوان یک پیشنهاد، میتوانید بازی دارت را امتحان کنید.
غیر از تقویت نیمکرهی راستِ مغز، کارهای دیگری را هم میتوانید انجام دهید تا به یادگیری سریع کمک کنید. یکی از این کارها این است که مراحل انجام کارها را به یکدیگر متصل کنید.
اتصال مراحل انجام کارها به هم برای یادگیری سریع
ترتیب و توالی انجام کارها نقش مهمی در یادگیری سریع دارد. بسیاری از اوقات مراحل انجام یک کار را میدانیم، اما وقتی میخواهیم آن کار را انجام دهیم، این مراحل را با یکدیگر اشتباه میکنیم یا برای به یاد آوردن مرحله بعد نیاز به زمان، فکر کردن و صرف انرژی داریم.
اما هماکنون به تاثیر تصاویر در یادگیری برمیگردیم. میتوانید برای وصل کردن مراحل انجام یک کار به هم، از تصاویر استفاده کنید. یعنی مراحل انجام آن کار را در ذهنتان به صورت تصویری مشاهده کنید و آنها را به هم وصل کنید. بهتر است برای انجام این کار، تصاویر را غیر واقعی کنید. به این دلیل که تصاویر غیر واقعی بهتر در ذهن باقی میمانند.
تا اینجا متوجه این موضوع شدیم که با تقویت نیمکره راست میتوانیم به یادگیری سریع خودمان کمک کنیم. برای اینکه مراحل انجام یک کار را به صورت سریع و پشت سر هم و بدون وقفه انجام دهیم، میتوانیم مراحل انجام کار را به صورت تصویری در ذهنمان به هم متصل کنم. اما کار به همین جا ختم نخواهد شد. حتما دیدهاید افرادی را که کارهای بسیار سخت را به نحوی انجام میدهند که انجام آن کار برایشان بسیار راحت است. اصطلاحا میگویند آن شخص در انجام کار خود خبره شده است.
چطور به کمک یادگیری سریع در انجام کارهای مختلف خبره شویم؟
اما چطور میتوان در انجام یک کار خبره شد؟ منظور از خبره شدن چیست؟ زمانی که یک فرد رزمی کار میتواند با یک واکنش بسیار سریع از خود دفاع کند یعنی اینکه در انجام آن کار خبره شده است. شاید شنیده باشید که مایکل شوماخر بزرگترین راننده فرمول ۱ دنیا، در کسری از ثانیه میتوانست ترمز بگیرد. چطور میتوان به این حد از مهارت رسید؟
در ان ال پی، یادگیری و آگاهی به ۴ سطح تقسیمبندی میشود. وقتی مهارت انجام دادن کاری را به تازگی یاد گرفته باشید، در سطح سوم قرار خواهید گرفت. یعنی شما بهصورت آگاهانه در حال انجام آن کار هستید. در مرحله سوم از یادگیری و آگاهی، انجام آن کار تحت کنترل ضمیر خودآگاه شما قرار خواهد گرفت. زمانی که کاری را به صورت خودآگاه انجام میدهید، باید برای انجام آن فکر کنید و این موضوع باعث اتلاف وقت و انرژی شما میشود.
بنابراین برای اینکه کارهای مختلف را ماهرانه و به سرعت انجام دهید، باید آن کارها را به صورت ناخودآگاه و تحت کنترل ضمیر ناخودآگاهتان انجام بدهید. زمانی که کاری را به صورت ناخودآگاه انجام میدهید، در سطح چهارم یادگیری و آگاهیِ ان ال پی قرار خواهید گرفت.
چطور برای انجام یک کار به سطح چهارم یادگیری برسیم؟
ابتدا باید بررسی کنیم افرادی که در انجام یک کار خبره شدهاند و یا توانستهاند به سطح چهارم از یادگیری و آگاهی برسند چگونه این کار را انجام دادهاند؟ این اتفاقا معمولا با تکرار یک کار انجام میشود. در واقع تمرین، عاملی است که باعث میشود که یک شخص در انجام کاری به سطح بالایی از مهارت برسد.
اما بحث ما در اینجا یادگیری سریع است. قرار نیست ما برای انجام هر کاری زمان زیادی را صرف کنیم. اگر قرار باشد ما هم با تمرین مکرر به این سطح از توانایی برسیم دیگر یادگیری سریع در کار نیست. پس دوباره از ان ال پی برای این کار کمک میگیریم. ان ال پی به ما میگوید که برای انجام هر کاری، ذهن ما از یک مسیر عصبی ویژه استفاده میکند.
وقتی آن کار را بارها و بارها تکرار میکنید، این مسیر عصبی مدام استفاده میشود، به این ترتیب انجام آن کار برای مغز شناخته شدهتر میشود و آن مسیر عصبی، در ذهن ما تبدیل به یک شیار ذهنی خواهد شد. ما میتوانیم این شیار ذهنی را بدون تمرین مکرر برای خودمان ایجاد کنیم.
چطور در ذهن خود برای انجام کارها شیار ذهنی ایجاد کنیم؟
برای یادگیری سریع و ایجاد شیار ذهنی برای انجام یک کار خاص، میتوانید به این ترتیب که توضیح میدهیم عمل کنید. ابتدا یک بار آن کار را به صورت درست انجام دهید. بعد خودتان را در حال انجام تک تک مراحل آن کار، از ۰ تا ۱۰۰ مشاهده کنید. این فرایند ذهنی را چندین بار تکرار کنید. این کار در واقع یک تمرین ذهنی است برای رسیدن به مهارت در انجام کارهای مختلف.
وقتی شما خودتان را در حال انجام آن کار میبینید، در واقع تصاویر مربوط به انجام آن کار را در ذهنتان تکرار میکنید. این کار مانند این است که بارها آن را انجام دادهاید. ولی این تمرین ذهنی وقت و انرژی خیلی کمتری به نسبت تمرین چند بارهی آن کار از شما میگیرد. این تمرین میتواند به شما در یادگیری سریع کمک کند.
بهترین وبسایتی که تاحالا دیدم.ازتون متشکرم