خوب امتحان دادن یک مهارت است. اگر برای گرفتن نتیجه مورد نظر در امتحان مدام کتابهای خود را مرور میکنید، باید بدانید تنها عامل موفقیت در امتحان، خواندن و تمرین کردن دروس نیست. در این مقاله، ۷ نکته که با رعایت آنها میتوانید نتیجه مطلوبی از امتحانات بدست آورید توضیح داده میشود.
چه مواردی برای کسب نتیجه خوب در امتحانات لازم است؟
تمرین، مطالعه دقیق، مرور مطالب، خوب گوش دادن به درس سر کلاس، همه مواردی هستند که برای گرفتن نتیجه مطلوب در هر امتحانی ضروری هستند. اما آیا بعد از اینکه تمام این موارد را پشت سر گذاشتیم، میتوانیم به گرفتن نتیجه مطلوب امیدوار باشیم؟ پاسخ کاملا منفی است.
بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان و… هستند که با وجود اینکه درسهای خود را به خوبی یادگرفتهاند، اما هیچ وقت خاطره خوبی از امتحان دادن ندارند. زیرا هرگز موفق نشدهاند نتیجهی مطلوبی در امتحانات کسب کنند. معمولا اگر نتیجهی که در امتحانات بدست میآوریم، متناسب با زحمتی که کشیدهایم باشد، از امتحان دادن خود راضی هستیم. بنابراین این نارضایتی نشان دهنده این است که نتوانستهایم نمرهای متناسب با توان خود کسب کنیم. به نظر شما دلیل چیست؟
خیلی از افراد در این شرایط فکر میکنند که آدم بی استعدادی هستند. اما حقیقت این است که شما بی استعداد نیستید، فقط درست امتحان دادن را بلد نیستید. در واقع شما بلد نیستید چطور موقع امتحان دادن از تمام توان خود استفاده کنید. تمام کارهایی که برای یادگیری انجام میدهید لازم هستند، اما کافی نیستند. برای خوب امتحان دادن باید ۷ مهارت را بیاموزید که به شما کمک میکند سر جلسه امتحان بتوانید از تمام توان خود به خوبی استفاده کنید.
این ۷ مهارت را در ادامه مقاله توضیح میدهیم.
۱- برای خوب امتحان دادن شب را راحت بخوابید
اینکه خواب روی تمرکز، توان جسمی و فکر تاثیری میگذارد کاملا اثبات شده است. پس باید شب امتحان به خوبی بخوابید. البته همه این نکته را میدانند. اما خیلیها به خاطر اضطراب و هیجانی که شب قبل از امتحان دادن دارند، نمیتوانند خواب خوبی را تجربه کنند.
برای اینکه بتوانید به خوبی بخوابید باید به خود اعتماد داشته باشید. سعی کنید فکر خود را به سمت خاطرات مثبت یا هر چیزی که به شما انرژی میدهد ببرید. برای رسیدن به آرامش میتوانید از بعضی از تکنیکهای ان ال پی مثل انکورگیری یا شرطی سازی استفاده کنید. برای آشنا شدن با تکنیک انکور گیری و شرطی سازی، میتوانید این مقاله را مطالعه کنید: « چطور کنترل احساسات خود را به وسیله تکنیک شرطی سازیِ ان ال پی بدست بگیرید »
۲- برای خوب امتحان دادن، به تلاشی که کردهاید، اعتماد کنید
فکر میکنید اگر یک تخمه آفتابگردان بکارید و برای اینکه ببینید آیا تخمه آفتابگردان به مرحله رویش رسیده است یا نه، هر روز خاکها را پس بزنید، چه میشود؟ با این کار مانع سبز شدن تخم آفتابگردان می شوید. به همین شکل وقتی وارد اتاق امتحانات می شوید، دیگر نیازی نیست که آموختههای خود را مرور کنید، در این لحظه شما آمادگی لازم برای شرکت در امتحان را دارید.
۳- بر محیط مسلط شوید
شاید باور نکنید، اما محیط روی شما تاثیر میگذارد. همانطور که ورود به محیطی شاد، باعث میشود شما هم احساس شادی و نشاط کنید، ورود به جلسه امتحان هم روی روحیه شما تاثیر میگذارد. به قول معروف ممکن است با ورود به جلسه امتحان، جو جلسه امتحان شما را بگیرد.
برای اینکه دچار این مشکل نشوید باید تلاش کنید بر محیط مسلط شوید. برای اینکار باید سعی کنید در جلسه امتحان احساس راحتی کنید. برای رسیدن به احساس راحتی در جلسه امتحان، سعی کنید کمی زودتر سر جلسه حاضر شوید. لباسهایی که با آنها راحت هستید و آنها را دوست دارید بپوشید. محیط را به خوبی ببینید و بررسی کنید و در نهایت کنید میز و صندلی امتحان را خود انتخاب کردهاید. این کار کمک میکنید نسبت به محل امتحان دادن حس بهتری داشته باشید.
۴- در خواندن همه چیز دقت کنید
آموزگاران معتقدند اگر دانش آموزان قبل از شروع امتحان دستورالعملها را به خوبی بخوانند، نتایج کارشان به مراتب بهتر میشود. یکی از تکنیکهای مهم خوب امتحان دادن این است که سوالات را به خوبی بخوانید. اگر سوال را به درستی مطالعه نکنید، نمیتوانید جواب درستی به سوال دهید. پس با آرامش و به دقت سوال را مطالعه کنید.
۵- جواب دادن به سوالات را اولویت دهی کنید
اگر تصور میکنید که برای خوب امتحان دادن باید تمام سوالات را از ابتدا تا انتها و به ترتیب پاسخ دهید اشتباه میکنید. بهترین کار این است که ابتدا تمام سوالات را مطالعه کنید، سپس به سوالاتی که راحتتر هستند پاسخ دهید. این کار به ۳ دلیل شما را در گرفتن نتیجه بهتر کمک میکند.
در درجه اول با این کار، در زمان کمتری، نمره بیشتری از برگه امتحانی بدست میآورید. علاوهبرای این کار باعث میشود ذهن شما درگیر پیچیدگی سوالات سخت نشود و با آسودگی به سوالات راحت پاسخ دهید. در نهایت،وقتی ابتدا تمام سوالات را میخوانید، به ذهن خود فرصت بیشتری برای بررسی سوالات میدهید.
در واقع اگر شما تمام سوالات را ابتدا مطالعه کنید و بعد پاسخ دادن را شروع کنید، در حین جواب دادن به سوالات، ذهن شما در پس زمینه، به سایر سوالات هم فکر میکند. به این ترتیب راحتتر و سریعتر میتوانید به سوالات بعدی جواب دهید. یکی تکنیک یکی از تکنیکهای مهم برای خوب امتحان دادن است.
۶- به سوالات سخت مثل سوالات راحت جواب ندهید
وقتی سوال سراغ جواب دادن به یک سوال ساده میروید، طبیعتا به سرعت شروع به نوشتن جواب میکنید. در برخورد با سوالات سخت، این کار را نکنید. سریع شروع به نوشتن نکنید. این سوالات به زمان بیشتری احتیاج دارند. قبل از شروع جواب دادن به سوالات سخت، به هر سوال به دقت فکر کنید. سعی کنید عجله نداشته باشید. در واقع به عجله هم نیازی نیست. چون شما پیش از سوالات سخت به تمام سوالات راحت جواب دادهاید.
اگر دیدید سوال بیش از حد برای شما سخت است، وقت اضافه برای آن صرف نکنید و به سراغ سوال بعدی بروید. در صورتی که سوالات سخت را تا انتها پاسخ دادید، میتوانید دوباره برای جواب دادن به سوالاتی که از روی آنها رد شده بودید تلاش کنید. فراموش نکنید با رد شدن از روی سوالاتی که بیش از حد برای شما سخت هستند، باز هم فرصت بیشتری به ذهن خود میدهید که در پس زمینه به آنها فکر کنند.
۷- وقتی تردید دارید از معلم سوال کنید
وقتی به همه سوالات جواب دادید، میتوانید درباره سوالات سختتر از معلمین سوال کنید. هیچ وقت جلسه را با تردید ترک نکنید. از سوال کردن از معلمین هم خجالت نکشید. بدترین اتفاقی که میتوانید بیوفتد این است که معلمی که از او سوال کردهاید به شما جواب ندهد. اما اگر معلم با پاسخ خود تردید شما را از بین ببرد یا به شما کمک کند به جواب درست برسید،میتوانید نتیجه بهتری بدست آورید.
امیدوارم این ۷ تکنیک را برای خوب امتحان دادن به کار ببرید. هر بیشتر این تکنیکها را تمرین کنید میتوانید خاطره بهتری از امتحان دادن برای خود به جای بگذارید.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات