سلولهایی در مغز هستند که به عنوان محافظت کننده از سلولهای عصبی شناخته میشوند. در این مقاله ۵ روش برای زنده نگه داشتن این سلولها ارائه میشود. با زنده نگه داشتن این سلولهای محافظ، میتوانید در هر سن و سالی مغز خود را جوان نگه داشته و باهوش باقی بمانید.
تحقیقات نشان داده سلولهایی به نام سلولهای گلیال در مغز وجود دارند که از سیستم عصبی مرکزی محافظت میکنند. سلولهای گلیال، سیستم عصبی مرکزی را به هم پیوند داده و با روشهای فیزیکی و شیمیایی از آنها حفاظت میکند. در نتیجه هر چه سلولهای گلیال بیشتر باشد، اطلاعات سریعتر در مغز انتقال مییابد. بنابراین با زنده نگه داشتن این سلولها میتوان مغز را در هر سنی جوان نگه داشت و باهوش باقی ماند.
تحقیقات انجام شده نشان میدهد برخلاف بسیاری از سلولهای مغزی که در طول زمان میمیرند، سلولهای گلیال میتوانند در طول زندگی شما افزایش پیدا کنند. شما میتوانید تعداد سلولهای گلیال مغز خود را با ۵ راهکاری که در این مقاله ارائه شده افزایش دهید.
راهکار اول: تمرینات بدنی برای باهوش باقی ماندن و سلامت جسم
برای اینکه مغز خود را جوان نگه داشته و در هر سن و سالی باهوش باقی بمانید، تمرینات بدنی و ورزش را فراموش نکنید. حتما این جمله را شنیدهاید: «عقل سالم در بدن سالم است». این جمله یک شعار نیست. حتی میتوان گفت مغز جوان و باهوش در بدن سالم است.
ورزش باعث گردش بهتر خون در بدن شده و به این ترتیب انرژی ایجاد میکند. وقتی ورزش میکنیم، اکسیژن بیشتری به همراه خون به مغز ما میرسد. این اکسیژن باعث کم شدن سموم بدن میشود. برای جوان نگه داشتن و باهوش باقی ماندن، از امروز ورزش را شروع کنید. حتی اندکی ورزش، در کوتاه مدت و بلند مدت روی مغز شما تاثیر مثبت میگذارد.
راهکار دوم: ورزش دادن به مغز
بعضی از فعالیتها عملکرد نیمکره چپ و راست شما را هماهنگ و متعادل میکند. برای آشنا شدن با عملکرد هر یک از نیمکرههای مغز خود، این مقاله را مطالعه کنید: « آیا میدانید تحت کنترل کدام نیمکره مغز خود هستید؟ ».
ریوتا کاواشیما در کتاب ورزشهای ذهنی ساده میگوید:
بهترین روش برای ورزش دادن به مغز این است که بتوان محاسبات ساده ریاضی را در مدت زمان کمی و با سرعت زیاد انجام داد. فعالیت اثر گذار دیگر، کتاب خواندن با صدای بلند است.
همین دو فعالیت ساده میتوانند ذهن شما را بیش از تصورتان تقویت کند. این دو فعالیت همچنین میتواند در حفظ تواناییهای ذهنی به ما کمک کنند و تاثیرات مضر افزایش سن روی مغز را کاهش دهند. او به این نتیجه رسید که برخی از فعالیتها بهتر میتوانند ذهن را شاد و سر حال نگه دارند.
فکر کردن عمیق و تمرینات محاسباتی بیشترین تاثیر مثبت را بر مغز دارند. علاوه بر محاسبات ریاضی، خواندن و نوشتن هم تاثیرات قابل توجهی برای جوان نگه داشتن و باهوش باقی ماندن دارند. از جمله فعالیتهای سادهای که میتواند به باهوش باقی ماندن شما در هر سنی کمک کند، حل کردن جدول کلمات متقاطع و جدول سودوکو است. به یاد داشته باشید سخت و پیچیده بودن آنها کمک بیشتری به فعالیت مغزی شما نمیکند. حل کردن یک پازل ساده به مراتب بهتر از این است که چند روز صرف حل کردن یک پازل پیچیده کنید.
راهکار سوم: بانک حافظه قابل حمل شما
اگر میخواهید قدرت نبوغ خود را آزاد کنید، قلم و دفترچهای تهیه کرده و آنها را همیشه با خود داشته باشید. از این قلم و دفترچه به عنوان بانک حافظه قابل حمل خود استفاده کنید. بعضیها به اینکه همه چیز را به ذهن خود میسپارند افتخار میکنند. اما این روش نوابغ نیست. نوابغ بزرگ تاریخ مانند داوینچی، مایکل فارادی و اینشتین از نوشتن و مکتوب کردن نظرات و ایدهها استفاده میکردند.
گاهی قدرتمندترین تکنیکها سادهترین آنهاست. هر گاه فکری به ذهنتان رسید آن را یادداشت کنید. خیلیها نظرات خود را یادداشت نمیکنند زیرا فکر میکنند که نظرات آنها ارزش ندارد. اما یک لحظه به این فکر کنید که شاید چون آنها را یادداشت نکردهاید ارزش پیدا نکردهاند.
راهکار چهارم: کنترل استرس
استرس دشمن شماره یک مغز است. زمانی که دچار استرس میشوید، هورمونی به نام کورتیزول در مغز شما ترشح میشود. این هورمون به بخشی از مغز که مسئول یادگیری و حافظه است، آسیب میزند. البته بدن ما ساز و کاری دارد که می تواند بدن را در برابر استرس محافظت کند. این ساز و کار در قلب قرار دارد و مغزِ قلب نام گرفته است.
هر بار که قلب شما میتپد، اطلاعاتی به مغز شما ارسال میکند. این اطلاعات روی ادراک، احساسات و آگاهی اثر می گذارد. بنابراین قلب با هر بار تپیدن، به وسیلهی اطلاعاتی که به مغز ارسال میکند، میتواند بسیاری از علائم دستگاه عصبی را تنظیم کند. بنابراین شما این توانایی را دارید که با کنترل احساسات خود، از ترشح هورمون کورتیزول در مغز جلوگیری کنید یا به عبارت دیگر استرس خود را مدیریت کنید.
پیشنهاد میکنم برای کنترل بهتر احساسات از تکنیکهای ان ال پی استفاده کنید. برای یادگرفتن کنترل احساسات به وسیله تکنیک شرطی سازی ان ال پی، این مقاله را مطالعه کنید: « چطور کنترل احساسات خود را به وسیله تکنیک شرطی سازیِ ان ال پی بدست بگیرید ». در صورتی که بتوانید کمتر در معرض استرس قرار بگیرید، میتواند در هر سن و سالی مغزی جوان داشته باشید و باهوش باقی بمانید.
راهکار پنجم: خوب بخوابید تا خوب فکر کنید
کسانی که مدتی از خوابیدن محروم میشوند اثرات منفی آن را تجربه میکنند. این اثرات منفی میتواند نوسانات روحی، فراموشی و نشانههایی شبیه آنچه در بیماری الزایمر شاهد آن هستیم باشد. خواب خوب در شب می تواند به بهبود یادگیری کمک کند و بر خلاقیت اشخاص بیفزاید. بنابراین با کم خوابی، در عمل به مغز خود آسیب میزنید و با خواب مناسب به جوان نگه داشتن و باهوش باقی ماندن مغز خود کمک میکنید.
۵ راهکاری که برای باهوش ماندن و جوان نگه داشتن مغز ارائه شد، همگی کاملا عملی هستند. شما میتوانید در هر سن و سالی که هستید از این راهکارها برای باهوش ماندن و جوان نگه داشتن مغز خود استفاده کنید. پس لطفا از این راهکارها استفاده کرده و آنها را به دوستان و عزیزان خود معرفی کنید.
گروه آموزشی پژوهشی فرشید پاکذات